Никола Стоянов: Ще разрешим вноса от Украйна, ако цените на едро тръгнат нагоре

Разчитаме производителите да не използват момента за спекула
20 апр 2023 09:11, Стела Стоянова
86
Никола Стоянов: Ще разрешим вноса от Украйна, ако цените на едро тръгнат нагоре
Снимка БГНЕС


Ако цените на едро тръгнат нагоре, България е готова да разреши отново вноса от Украйна. Това коментира министърът на икономиката Никола Стоянов пред NOVA.

„Разчитаме българските земеделски стопани и производители да разберат, че го правим за тях и разчитаме на тяхната лоялност да не използват момента за спекула”, каза още той.

Още по темата

Стоянов обясни, че миналото лято България е направила „огромна грешка”, като е спряла износа на зърно и така сме загубили традиционни пазари.

Министърът допълни, че служебното правителство продължава битката си за овладяване и намаляване на цените. Той отчете, че при отделни видове храни има спад на цените - например при млечните.

"Диалогът с хранителните вериги продължава. На среща, за да бъдат обсъдени мерките на правителството и проблемите в сектора, ще бъдат поканени всички търговци с оборот над 30 млн. лева", каза още той.

Стоянов коментира още, че за повишаването на цените до есента е имало обективни фактори. Някой по веригата обаче се е опитал да спечели много повече и така се е стигнало до драстични случаи.„Транспортът пада седми пореден месец, инфлацията - генерално”, коментира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
4
 
6
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
И след спирането на вноса цената на зърното ще продължи да пада.Зърнопроизводителите умишлено не продаваха в очакване на спекулативни печалби.Сега наближава новата реколта, а старото жито е непродадено.
20
1
 
2
 
! Отговори
Ехеее преди 1 година
Значи, олиото ако вземе да скача след 3 лв и отваряте границата. Обаче, едното с другото няма нищо общо. Себестойността на единица продукция произведена в Украйна е по висока от тази произведена и докарана до България.
19
8
 
6
 
! Отговори
Дзивко преди 1 година
Абе вие що мислите Чехите и Поляците за по *** дето забраниха вноса, тук е пълно с хора дето са готови да затрият цели сектори от икономиката за да си купят нещо с 50 ст по евтино, после ще викат ама то няма работа за децата, то никой не плаща данъци..., ми кой ще внася осигуровки като бизнеси се затварят
18
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Редно е сега едно брюкселско нпо да заведе дело срещу антибългарския кабинет на гълъб донев.
17
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Про'с'тотии. Ако докажат, че имат пестициди - да забраняват. В противен случай - извършват незаконен мор на българите.
16
0
 
6
 
! Отговори
До Клинтън преди 1 година
Точно по същата схема 90 те години беше съсипано бг производството, як внос на всякакви евтини продукти от Турция, Китай без да им се плаща мито или с минимално такова, де що беше производител, особено в леката промишленост фалира, после се чудиш къде ще работят хората, в България останаха само търговия, услуги и някой и друг цех за дограма и дрехи
15
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оххх кеф ще си купя нов Майбах!
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що тъй забрани бе, нали сте евроатлантици и с дерективи не става?
13
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колкото бяха надолу докато го имаше този внос. Просто зърнарите трябва да свалят цените, нямат избор. Винаги е така, когато има дефицит всеки започва да произвежда след което пазара се пренасища и цените падат.
12
5
 
6
 
! Отговори
До Клинтън преди 1 година
Как точно разбра че зърното им е качествено, като те не спазват стандартите на ЕС, спокойно може да си слагат каквото искат пестициди, и понеже си разбирач от качество я кажи защо украинските шоколади Рошен са с над година срок на годност а шоколадите от ЕС са с макс 9 месеца, но пък са доста по евтини и съответно подбиват пазара, което води до загуби на ЕС производителите
11
5
 
11
 
! Отговори
най сетне преди 1 година
ето това е което е нужно на България! Български министър решава проблема веднага като казва типично по търговски, ако така така! точно за това ЕС трябва да се разпадне моментално и да премине от политически към търговски съюз по примера на тихоокеанското споразумение + движение на хора и капитали! ЕС е чумата която ни убива
10
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"ЗАЩО УКРАИНСКОТО ЗЪРНО Е ПО-КАЧЕСТВЕНО ОТ БЪЛГАРСКОТО ОСВЕН ЧЕ Е ПО-ЕВТИНО"......................На Запад го внасят за фураж за животните.
9
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Демек нашите не искат украйнското зърно, защото не могат да продават своето по-скъпо.
8
1
 
1
 
! Отговори
Експерт на льотчика преди 1 година
До 7- И аз това казвам, от чувство за обреченост вдигнаха цената на земята на 4 000 лв на декар. Но за това сме ние експертите- правим всичко възможно да им помогнем, когато ни остане време от непрестанната тежка борба с инфлацията!
7
4
 
10
 
! Отговори
Сссссс преди 1 година
Като е толкова евтино,защо не вкарват украинска продукция,само и единствено за храна на животни? Така ще могат да помогнат на един доста изоставащ отрасъл...... Но като гледам Бойко се връща,свинефермите треперят,да не им загробят пак здрави прасета
6
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нека да позная - опти да наплашт нашите, да държат цените ниски и после да се бият в гърдите, че икономиката ни е оперирал на загуба с месеци ...
5
1
 
10
 
! Отговори
Това е война преди 1 година
България се намира в условия на Тероризъм срещу Български граждани ! МВР е деградирало напълно!
4
2
 
5
 
! Отговори
Натали Трифонова преди 1 година
Нали ги искате в ЕС. Къде отиде свободната пазарна икономика? Евтинийката ще бъде заграбена от англо-саксите и маржа ще иде в джобчетата им
3
0
 
14
 
! Отговори
Експерт на льотчика преди 1 година
Борим инфлацията като правим всичко възможно да вдигнем цените на земеделските производители, вярвайте ни!
2
1
 
3
 
! Отговори
Колапс Сигурност преди 1 година
Защо Прокуратурата прикрива Пернишки Терористи въпреки доказателствата!? Мирослав Германов