Доц. Буруджиева: Правителство може да има, но как ще се реализира?

Загубваме основни параметри на състоянието "демокрация", смята тя
21 апр 2023 23:55, Анисия Иванова
23
Доц. Буруджиева: Правителство може да има, но как ще се реализира?
Снимка: БГНЕС

"Моето очакване е да има правителство, но съм много скептична за възможността то да се реализира“, каза  доц. Татяна Буруджиева, политолог и преподавател.

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ водиха преговори по законодателната програма на Народното събрание, но отричат да водят такива за съставяне на редовен кабинет.

Още по темата
“Това ни казва, че хората от “Продължаваме промяната“ смятат, че парламентът може да работи, без да има избрано правителство, а това е абсурдно и невъзможно“, каза тя пред БНР.

Според нея не можеш да каже, че “ще сътрудничиш, за да се случат някакви неща, но всъщност няма да дадеш възможност те да се случат, защото няма да изберем онези, които да ги правят, така че да се случат“.

“Все пак картината на тази обща пресконференция, в която стояха едни до друг представителите на тези две политически сили, показва, че е възможно да се получи някакъв вариант, в който да имаме правителство, но мисля, че не само ние, но и самите политически партии, все още нямат идея как да стане това“, изразява умерен оптимизъм политологът.

Най-вероятно другата седмица президентът започва да дава мандати…

По нейните думи имаме уговорена рамка на бюджета, което е стъпка напред, но нямаме особени крачки към създаване на правителство. Въпрос от особена важност става в кой ще е третият мандат и дали всъщност с третия мандат, при краха на първия и втория, може да се случи нещо.

Буруджиева подчертава още, че колкото и до продължаваме да правим избори, това ще е казуса – първите две политически партии са заедно във властта, под една или друга форма.

По думите на Буруджиева през изминалите години, когато е ставало въпрос за пари, нещата са получавали своето разрешение в политиката. По различни програми в различните периоди това се е получавало, но въпросът според нея не е само в парите от Европа.

Според нея служебното правителство няма политически хоризонт пред себе си поне по конституция и по правилата, затова “парите започват да не са на мястото си, но което обичайно би трябвало да бъдат, както политическото и политиките са загубили своето място“.

“Не знам дали това е някакъв преход и някакво отиване в ново състояние, но загубваме основни параметри на състоянието, наречено “демокрация“, като те са свързани с това как се упражнява властта“, казва още тя и подчертаа: “българинът все по-малко започва да разбира защо се упражнява властта изобщо и какъв и смисълът от едни избори, а това е много тежък въпрос и тежко съмнение от гледна точка на самата демокрация“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Боруджиева, Ризова бяха от придворните на Костов. Разставени по различни места. Едната не предвиди сгромолясването му. Другата го защитаваше по ТВ-то.
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Просто партиите трябва да се отстранят от власт и пари за известно време. Пак, за известно време, добре е да избираме само личности, които могат да носят лична отговорност. Ако спрат командировките до седенки в Брюксел, още по-добре, всеки ще започне сам да работи.
18
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Права е госпожата, българинът започва да проумява, че когато партиите са калпави, може и иска да се оправя без тях. Не е възможно партиите да управляват народа, който не ги иска, а гласува за тях поипринуда. Факта, че има паритет между Герб и ПП говори, че между тях няма разлика и ги избира едно и също малцинство, което няма избор.
17
0
 
4
 
! Отговори
ХоХо преди 1 година
" Правителство може да има, но как ще се реализира... " Куроджиева , поздравления за крилатата ви мисъл !
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Атлантиците, днес пре6ихте ли бабите си да ви дадат пари за цигари и за чашка Лаваца от уличен автомат?
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И тая гербава калинка се упражнява в еквалибристика.
14
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Демокрация никога е нямало в България след 1989.Парадоксално в сталинисткия соц имаше повече такава, защото на едно партиийно събрание партията чуваше хората .Днес не иска да чуе народа- вика му се популизъм.Е тогава каква демокрация.Шепа соц олигарси са си разпределили бизнеса със свои медийни кръгове и останалите ходят да "гласуват".
13
0
 
6
 
! Отговори
Lina преди 1 година
Тази фурнаджиева е на пенсия при граб и тя и още няколко като нея. Криза :)
12
1
 
3
 
! Отговори
Според преди 1 година
западната преса,в цяла Европа КраваршингтЪн са похарчили около 100 млрд долара за антируска пропаганда(има го в нета инфото),леееко завоалирано като "борба срещу руската дезинформация и т н". Конкретно от 2017 до 2022 за България са само около 47 млн долара на разни НПО-та, фондации, политолози,аналллизатори,доценти,професористъкмистици, всичколози и еднорози за спасение от лошата руска пропаганда,която не е правилната такава :) Интересното е,че за Молдова са "отпуснати" 150 млн $...Найс,а?
11
2
 
2
 
! Отговори
Бгг преди 1 година
Тия ще се вземат. Все пак ги сватосва краварският посланик. Ще им кумува Гешев.
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голяма борба пада!
9
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПП и ДБ ,никой Не може да ги задължи,да подкрепят Комунистическа партия ГЕРБ! ГЕРБ отново е сама в парламента и ще върне мандата! Опозицията не се бори цели 2 г с нея,за да я " подкрепя" днес! 25% вече,не са достатъчни на ГЕРБ за да " управлява България"!!! Това е положението " доцентке"!-:)))
8
3
 
9
 
! Отговори
Чук и Гек преди 1 година
Няма да отстъпвате! Едно време Бойната група да не би да ходи да прави консултация с фашистката власт!? Отиде и го застреля пред апартамента му и въпроса бе решен безкомпромисно и ефективно! Защо водещите *** никога не и припомнят този пример!? Аман от назначени вечни шамани! Съберете се с Колара, Антонела, Харалан и подобни смукачи на народната пот и кръв и направете вие правителство!
7
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Просто демокрацията се оказа неработеща в България ... имаме алчни крадливи елити, които поставят личния си интерес на първо място, а обществения на последно ... не случайно Възраждане набира сила и когато Възраждане дойде на власт - не очаквайте демокрация !
6
0
 
8
 
! Отговори
За след 9.9.44 думам преди 1 година
ГАД ИЗРАЕЛИ е високопоставен ОФИЦЕР от Държавна сигурност на БКП веднага след 9.9.1944 съпричастен и на избиванията от Народния съд а и без съд и присъда част от приятелската червена мафиотска шайка вътре в самото БКП на семейство БОРУДЖИЕВИ.........................Така и не разбрах какво точно общо имат Татяна БОРУДЖИЕВИ с нейния червен милиционер ГАД ИЗРАЕЛИ със.........късния от 1988 бизнесмен от Израел ГАД ЗЕЕВИ на Иван Костов
5
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дъщерята на убиеца.
4
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Татяна офицера Гад Израели от родната ДС на БКП организирал Народния съд в дупките и бил ама оня късния Гад Зееви какъв му е и ранга и превода
3
3
 
5
 
! Отговори
Биография преди 1 година
Татяна буруто на БКП мноу Турция и мноу Израел а това просто значи НЯМА ЕВРОПА
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бракът е сложно нещо г-жа Буруджиева не еза стари ергени!
1
6
 
5
 
! Отговори
Име преди 1 година
Целата работа е ясна - нема какво да се лъжем.Да ви сладни - живи и здрави.Поне малко да вдигнете доходите.По случай - годишнината от гражданското общество.Може и по друг повод - по случай - демокрацията.30 години демокрация - 30 години правда и възход.