В хазната постъпват половината от печалбата на държавните предприятия

Това обяви премиерът Гълъб Донев
26 апр 2023 18:53, Росен Стойчев
25
В хазната постъпват половината от печалбата на държавните предприятия
Снимка: БГНЕС

Министрите от служебния кабинет на Гълъб Донев гласуваха в хазната да постъпят 50 % от печалбата за 2022 г. на държавните предприятия и търговските дружества с държавно участие. Информацията е от пресцентъра на Министерския съвет.

Още по темата
Очаква се до 15 май 2023 г. в хазната да постъпят 871,1 млн. лв. дивиденти от държавните предприятия.

Разпореждането не засяга болниците и центровете за психично здраве. Изключени са и дружествата от отрасъл "Водоснабдяване и канализация" заради изпълнение на предварителни условия във водния сектор за усвояване на пари от европейските фондове за програмния период 2014-2020 г.

Изключение се правят и за държавните предприятия, които са бюджетни организации по смисъла на Закона за публичните финанси.

Според решението се запазва възможността публичните дружества да разпределят и междинен 6-месечен дивидент като изпълняват изискванията на чл. 115в от Закона за публичното предлагане на ценни книжа.

Разпореждането е в съответствие с чл. 14, т. 3 от Закона за публичните предприятия и с него се осигуряват условия за изпълнение на приходната част на държавния бюджет в частта на неданъчните приходи от дивидент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
4
 
0
 
! Отговори
ей измамник преди 1 година
А защо не направим ДДС на 50% и данък печалба за истинските фирми на 50%? Хората също искат да инвестират в себе си.
9
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Виденов падна, защото искаше държавната Нефтохим ЕООД да си внася печалбата в бюджета. Но скачащите по площадите не бяха съгласни.
8
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пълен отчет,Къде и при Кой отидоха 13-те милиарда лева помощи раздадени на бизнеса през 2022 година,кой с колко милиона се облажи?Защо ни висят неразплатени 6.2 милиарда лева които трябва да бъдат заложени като дефицит към бюджета за 2023 година?
7
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Следващ въпрос към Лакеят на на ушатото същество Радев,защо не е предвиден в новият бюджет корпоративният данък да има ставка от 10 до 50 процента,докога сиромахът и милиардерът ще бъдат облагани с една и съща ставка 10 %?? Къде в ЕС го има това?
6
2
 
7
 
! Отговори
А на чуждите преди 1 година
Фирми къде са печалбите. Изнасят си ги, а за нас жълти стотинки. После бюфета не достига. Крайно време е да си плащат тук данък печалба. Такива са американските централи, мина Челопеч, Виваком, веригите магазини. Да си плащат САЩ за базите. Но за това никой и гък не казва
5
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мда, държавата е лош стопанин ни убеждават, включително и тези от ОИСР, към които мрем да се присъединим, а накрая само държвното доим. Кой частник дава 50% от печалбата за дивидент? И това е минималмалното в момента. Да питам опуления Асо, където за него 100% са норма, а и не само за него? Някой нещо да каже по темата?
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Държавните дружества са ясни,какво правим с червените олигарси от КРИБ,БСК АИКБ и сие крадливи производни?Как държавата ще си прибере милиардите субсидия която им раздаде?Не виждам никъде в проекто-бюджета заложен данък свръх печалба?Мажоретките на наведеният на червената олигархия ушат каапрал Радев имат ли отговори на зададените въпроси?
3
0
 
3
 
! Отговори
Сега преди 1 година
Да не отделят пак за джипки и магистрали.Проверки му е майката проверки докато свят им се завие.
2
1
 
7
 
! Отговори
ГУГАЛО преди 1 година
Интересно от дьржавните фирми ще постьпят 850 хиляди лв.. А на частните 12 милярда дотаци , за да могат като грьцката фирма базирана в Перник, стомана индьстри да си купуват джипове. Е това е дьржавническа политика
1
2
 
5
 
! Отговори
Румен преди 1 година
Е нали Социализма си отиде преди тридесет години. Какви държавни предприятия .... Не са ли приватизирани . Или е било под масата, на тъмно . И сега изплуваха схемите на мнимите собственици , кои умрял, кои забегнал на Запад с парите ,