Министър Гечев: Ще предложа отмяна на забраната за внос на украинско зърно

Решението на ЕК е изключителен успех за България, категоричен е той
Обновена: 29 апр 2023 16:32 | 29 апр 2023 16:32, Красимир Ангелов
131
Министър Гечев: Ще предложа отмяна на забраната за внос на украинско зърно

Ще предложа на българското правителство отмяна на националната забрана за внос от Украйна, след като има такава европейска, заяви в Пловдив служебният министър на земеделието Явор Гечев. Той коментира решението на Европейската комисия за вноса на продукция от Украйна, като според него това е и правилният подход - общоевропейски действия.

Още по темата
Гечев поясни, че до 5 юни ЕК въвежда забрана за внос на пет култури, между които слънчоглед, царевица, рапица.

Що се отнася до слънчогледовото олио, Гечев каза, че ЕК продължава да го обследва. Той информира, че има уговорка през следващата седмица да се види със земеделския министър на Украйна и, освен темата за двустранните отношения, двамата ще обсъдят и въпроса за слънчогледовото олио.

"Решението на ЕК е изключителен успех за България, благодаря на редовите експерти, които се занимаваха от министерствата на икономиката и земеделието. Тежки бяха последните 3-4 седмици, но това значи, че България е пълноценен член на ЕС. Също така значи, че ЕС е с вътрешна солидарност между самите държави", посочи още Гечев.

Както е известно, в петък Европейската комисия постигна договореност с България, Полша, Румъния, Унгария и Словакия за транзита на украински стоки. Той ще бъде възобновен, а срещу това Евросъюзът въвежда извънредни предпазни мерки за защита за четири основни продукта - пшеница, царевица, рапица и слънчоглед.

Какви са тези мерки за момента не се съобщава. Най-засегнатите страни ще си поделят и помощ в размер на 100 милиона евро.

Малко по-рано ЕС удължи и с една година коридорите на солидарност за безмитен транзит от Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
19
 
! Отговори
Даа! преди 1 година
Вече не можете да ни лъжете.Не ТИ,а Брюксел нареди четирите държави които се инатят,да вдигнат забраната.Чудя се на тази администрация за какво и плащаме,след като официално сме протекторат.Хиляди вземат заплати от това министерство.Огромен административен апарат."Щял да се съгласи".Плондер под налягане.А и,нищо общо нямам нито с жито нито със земи.Но ме е яд,че нямаме държава.Че имаме земя,а почти всичко внасяме и ще пукнем от глад.
25
1
 
17
 
! Отговори
Ха-ха преди 1 година
Националните предатели дори се хвалят с постъпките си...
24
2
 
10
 
! Отговори
стига сте пищяли,бе преди 1 година
Искахте мирен преход,получихте го!Искахте банани и тоалетна хартия,да се бършете като западняци,и тях получихте!При капитализма е така-който може-***,щом не може-зяпа!Така че защо пищите,да ви пита човек!?
23
2
 
7
 
! Отговори
ОСТАВЕТЕ ЛЪЖИТЕ преди 1 година
....НЕ ВЯРВАЙТЕ НА ЧЕРВЕНИТЕ ИЗМАМНИЦИ И МОНОПОЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ!МАРОДЕРСТВАТВИ КАТО РУСКИТЕ СИ ИНСТРУКТОРИ ОТ КРЕМЪЛ!
22
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 18. Това са все едни и същи бандитски кръгове и всеки иска да хапне от баницата европйска плюс ако може нещо контрабанда. Затова все се влачим най-отзад на света.
21
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На нашите прошляци като им кажат "милиона" и клекват и целуват краката на благодетеля. А то са 100 милиона за 5 държави! Кво ще направиш с тия пари? И 100 млн на държава да бяха, пак са малко, а те 100 ще ги разделят на 5. Едно нищо! Тия нямат реална представа за парите!
20
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вчера краварския посланник отреза крилата на гълъба и резултата днес е на лице. Докога ще ги търпиъте такива като тоя наколенкажии да ви тровят живота?
19
1
 
10
 
! Отговори
ЧЕРВЕНИЯ МОНОПОЛ... преди 1 година
.. Е УМИРАЧКА ЗА БЪЛГАРИЯ!!!
18
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хех, аз пък си помислих че ще я махате защото пилешкото филе почти удари 20 лева, но явно освен зърнарите и други има които искат ферарита и птичарската мафия с златните кокошки и яйца.
17
1
 
10
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
къде е укр мед хлябът удари 2.20 лв за 700 гр киселото мляко вече е блян 2.08 лв за400 гр това е позор кромид лук 3.50 лв за кг внос от сърбия само олиото е 2.59 лв
16
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е, видяхте ли? Пък вие ми хвалехте радевото правителство. И тия са като ония. Даже по-евтино се продават.
15
0
 
9
 
! Отговори
ЛЪЖАТ ВИ ГРОЗНО! преди 1 година
Червените латифундисти у нас---ИСКАТ ХРАНАТА ДА ВИ Е СКЪПА И ДА ЖИВЕЕТЕ В ГЛАД И МИЗЕРИЯ!ЧЕРВЕНИЯ МОНОПОЛ --- Е СМЪРТ ЗА БЪЛГАРИНА!
14
3
 
25
 
! Отговори
Ба х ти преди 1 година
безродния министър!
13
1
 
6
 
! Отговори
СУПЕН ЗИ ДУХЕН преди 1 година
ЗА ЧЕРВЕНИТЕ ЛАТИФУНДИСТИ!...ХЛЯБА ТРЯБВА ДА СТАНЕ 0,90ст!
12
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Министър Гечев кога ще сложите камери на кантарите на митничарите? Да не сме балами да подбивате цените на нашите производители посредством рушвети? Като ще отменяте забраните, поне играйте честно по границите! Какви са тия тирове минаващи граница с по 20 тона над нормите?
11
5
 
27
 
! Отговори
Вън окраинците преди 1 година
Украинското жито е ГМО, пълно с нитрати, защото няма контрол, заразено Чернобил.....
10
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя не сее клел да работи в полза роду и ще ни вкарва радиационно зърно и ще светнем като крушки. Но аз няма да му ям радиацията. Имам си нива и от нея си меля брашно. Имам крава и от млякото и си правя масло сирене кашкавал. От кокошките са ми яйцата от прасето и телето месото от лозето виното. От градината са зеленчуците и плодовете. Научих и децата да си правят домашни продукти а не да пазаруват отрови. Вкуса на домашното няма нищо общо с това в магазина
9
2
 
8
 
! Отговори
ВРЕМЕ Е. преди 1 година
....ДА СЕ РАЗДАВА ЗЕМЯТА ЗА РАЯТА!...ЧЕРВЕНИТЕ ЛАТИФУНДИСТИ ТРЕБВА ДА УМРАТ!!! ЗАТОВА СА И ТИЯ НАРОДНИ ХОРА ПРЕД НДК!!!...АЗОВЦИТЕ ВЕЧЕ ИДАТ...
8
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кога министър Жечев ще предложи да се сложат камери и да се направи лайв уебсайт достъпен за целия народ за да се прекрати вноса на зърно с претоварени камиони? От сигурен източник знам, че митничарите пускат камиони нарушаващи директивите на ЕС относно максимално допустимата маса в международния трафик!
7
0
 
27
 
! Отговори
Министро Генчев преди 1 година
Аууу, 100 милиона дават за 5-те държави... Като сметнем, че България е най-малката от тях, вероятно ще ни заелят 10-тина милиона. Ще краднем 5-6, другите 5-6 ще ги дадем на 3-4 наши хора производителите, другите - супен зи духен! Решихме проблема!