Безмитният внос от Украйна е удължен с още една година

Целта е да се помогне на икономиката ѝ по време на войната с Русия
29 апр 2023 05:29, Йоана Цонева
44
Безмитният внос от Украйна е удължен с още една година
Снимка: БГНЕС

Правителствата на страните от Европейския съюз се споразумяха да удължат с една година отмяната на митата и квотите върху вноса от Украйна, съобщава "Ройтерс".

Целта е да се помогне на икономиката ѝ по време на войната с Русия.

Швеция, която държи шестмесечното ротационно председателство на ЕС, заяви, че посланиците на Съюза са се съгласили с удължаването на днешната си среща. Европейският съюз премахна митата за първите 12 месеца през юни 2022 г.

Отмяната на всички мита обаче доведе до недоволство от земеделски производители, което прерасна в това, че по-рано този месец Полша и Унгария забраниха част от вноса на зърно от Украйна.

Още преди нахлуването на Русия през февруари 2022 г. Украйна се възползваше от премахването на поповечето от митата на ЕС, в някои случаи с преходни периоди, съгласно споразумението за свободна търговия между ЕС и Украйна, прилагано от 2016 г.

Още по темата
ЕС обаче запази митата и квотите по това споразумение за най-чувствителните земеделски продукти от Украйна, като месо, млечни продукти, захар и някои зърнени култури.

Сега Европейската комисия предложи изплащане на компенсации на фермерите в пет държави, граничещи с Украйна, както и разрешаване на тези страни да забранят вътрешните продажби на определени зърнени култури от Украйна, като същевременно разрешават транзита им за износ в трети страни.

Държавите се превърнаха в транзитен маршрут за украинското зърно, което Киев не можеше да се изнася през своите черноморски пристанища.

Вчера комисията по международна търговия на Европейския парламент подкрепи с голямо мнозинство спирането на митата върху вноса за още една година преди окончателното гласуване през май.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
1
 
! Отговори
3поколение земеделец преди 1 година
До Вервайте: пак повтарям-цената скочи заради ПЕТКРАТНОТО увеличение на торта и др. консумативи. НЕ заради Украйна. Ако имаме държава, която да държи спекулантите от торовите заводи под контрол както направиха всички ЕС държави без БГ, която от две години е без правителство в режим на свободно падане, увеличение няма да има и цената ни няма да е НАД украинската. Да, вервям ти, че ти работиш без печалба.
34
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тъй де тъй. ЕК има директива - вземай всичко що ти дава Украйна защото аз така искам пък ако можеш се спасявай какво ме интересува селското ти стопанство. Ще ти пробутам малко парици но само при това условие. Иначе си гледай работата. Това са те нашите взаимоотношения с ЕК.
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
зякопа
32
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Западат гласува да остане отровата на Изток и да се съсипе нашето селско стопанство. Но и това няма да спаси Украйна, Само нас
31
0
 
5
 
! Отговори
Въобще преди 1 година
има ли ВОЙНА В УКРАЙНА......Те не воюват, а произвеждат какво ли не, и с това производство заливат Европа....Тази ситуация е по-скоро постановка, за да се ликвидират икономиките на европейските държави, и също така с това разселване на лица от Украйна се прави подмяна на местното население.
30
0
 
5
 
! Отговори
Мдаа преди 1 година
Сега разбрахте ли защо на следващите избори Възраждане ще вземе още повече гласове, а може ипърва политическа сила да стане.
29
0
 
7
 
! Отговори
Нашенска си орисия преди 1 година
Гласувайте и на следващите избори отново за тези песоглавци от ГРОБ, ПъПъ и ДъБъ и те ще ви го "наместят", баш . . .четириглав !Ще ви уморят от глад, за да спазват санкциите на кака им Урсула. Ще ви стане здравеопазването и образованието с пари. Ще ви сложат цензура и върху незначителния ви живот, ще продължавате да работите на господарите си за жълти стотинки, ще направят така че деца да могат да съдят родителите си, ако не им дадете "джобни" и накрая ще ви съберат с повиквателни от къщите ви, за курбан на НАТО в Украйна !ЧЕСТИТО !
28
0
 
4
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
зърното да заминава за иемен и африка защо се спира в българия кои го изкупуваи после иска пари от ес всеки да си носи отговорността за алчността си аз плащампоследно сметката в магазина ние какво обезщетение ще получим
27
0
 
11
 
! Отговори
Христо преди 1 година
Така както е тръгнало и самолетите ни на хартия май ще заминат да помагаме на братска фашистка Украйна ...това със зърното е нищо...
26
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От 300 лв тон на 1 700 лв тон тор
25
0
 
7
 
! Отговори
До аноним.25 преди 1 година
Русия беше голям пазар за всички наши стоки и съответно даваше изгодно суровини. Ние се отказах ме от тоя пазар и други го заеха. Сега укр.зърно нямаше да е проблем, ако имахме евтина руска тор. Почнаха санкциите и БГ торта скочи от 300 на 1 77 лв.тон
24
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Турция въведе 130 % мито, за да защити земеделието си и населението си от чернобилското зърно. Тия хора за пазарна икономика и далавера не са ли чували?
23
0
 
13
 
! Отговори
Горд Българи преди 1 година
Отново се вижда че ЕС нарушава своите закони и правила. Украйна нее в ЕС и стоките не и са толкова живото спасявания за да се налага нарушаването на законите на ЕС. И изниква въпроса нужно ли е да спазваме законите и правилата на ЕС?
22
1
 
6
 
! Отговори
Мда преди 1 година
И в комунизма заповедите идваха от - москва , оти скачахме за бананиСамо банани ли ще ядем
21
0
 
8
 
! Отговори
pb преди 1 година
Всички сте прави, шпека също - за 15-16 години в ЕС вече сме напълно зависими и няма мърдане. И до ден днешен като дойдат избори се почва едно дърпане на кого да подадем г*з - на запад ли, на изток ли...
20
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То не бяха санкции и санкциики срещу Русия,а сега и това безумие ,скоро ще ни заповядат да спрем и централата за да купуваме ток от урките за да можем да ги спонсорираме щото великите западни страни нямат повече пари а нас от източна Европа могат и по десет кожи да смъкнат...
19
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако която и да е компания се управлява по начина по който се управлява в момента ЕС, тя ще фалира. Да вредиш на собствената си икономика, земеделие, търговия и народ за да помагаш на 3та страна извън съюза и да плащаш компенсации за тези вреди противоречи на всяка логика. Който иска да помага на Украйна да си го прави еднолично. Да превръщаш целия съюз в заложник на нуждите и интересите на тази неблагодарна и лицемерна държава плашеща недалновидност и бавно самоубийство. Некадърен=политик!
18
0
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Грешка
17
1
 
19
 
! Отговори
3поколение земеделец преди 1 година
До 6пека: Най-добрите години за земеделие бяха тези преди да влезем в ЕС. Без субсидии, без безумни изисквания и налагащо си изнасилване на земята. Колкото даде Господ-толкова, разумна част отиваше за ренти. Не определяхме пазара, разбира се, но пазар никога не ни е липсвал. За разлика от сега. Стана курбан БГ селското стопанство, то е ясно. Гответе се за украински ренти 2 лв/дка и данък върху тях. А 6пека си сложи знаеш къде.
16
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Целта била да се помогне на Украйна? Не, целта е да се доскапе каквото още не се е скапало в нашето земеделие и хранителната ни промишленост. Другата цел е да се мели канцерогенно брашно от канцерогенната украинска пшеница и да ни го пробутват да го ядем.