Радев: Години на неграмотни и користни експерименти с армията, а сега е война

Развитието на въоръжените сили не търпи дилетантщина и лекомислие
Обновена: 6 май 2023 11:43 | 6 май 2023 11:11, Камелия Цветанова
238

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

В Европа бушува война, безпрецедентна по мащаби и залог. България навлезе в тези опасни времена след години на неграмотни и користни експерименти с въоръжените сили, с насаждани илюзии, че войните са част от миналото, че попрището на военнослужещия е безперспективно, а армията е отживелица. Политическият елит дълго пренебрегваше рисковете в средата за сигурност. Бездействието и пагубните решения бяха измивани в колективната безотговорност. Това каза президентът Румен Радев на парада по случай 6-май, цитиран от Нова телевизия.
Още по темата

„Като президент и върховен главнокомандващ на въоръжените сили, като офицер и командир от Българската армия искам да заявя, че развитието на въоръжените сили и войната не търпят дилетантщина и лекомислие. Достатъчно са печалните примери в миналото, когато българският войник и българският народ са плащали политическата корист и лекомислие, липса на далновидност”, посочи държавният глава.

Радев цитира исторически доказан постулат във военната стратегия - „една крепост най-лесно се превзема отвътре”. „В основата на всяко поражение лежи морален пробив, чуждопоклонство, продажност, обезверяване, обществен разкол.
Все неща, от които традиционно страдаме, но за които скъпо плащаме”, заяви той.

Държавният глава подчерта, че Гергьовден е особено важен празник: „В Деня на Св. Георги Победоносец отбелязваме единението на народ и армия. Припомняме си, че в историческата буря трябва да сме сплотени зад националния интерес, за да съхраним своя живот и този на близките ни, да опазим нашия дом и култура”, каза в словото си Радев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


238
Още по темата: армияРадев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
2
 
4
 
! Отговори
НА Мадуро Машините преди 1 година
До Анонимен .. един от всички анонимци. - Колко сте заблудени или по точно под хипноза, върнете се там, от където идвате и да ви върнат фабричните настройки.
121
6
 
12
 
! Отговори
Радев-матрьошка преди 1 година
Радев е руска матрьошка. Отваряш го, а от вътре изскача дългата глуповата Деса. Отваряш Деса, а от вътре изскача Корнелия. Отваряш Корнелия, а от вътре изскача Путин...
120
3
 
9
 
! Отговори
Кочо преди 1 година
Не пропагандирай българско участие във военни действия ! Достатъчно вреди ни донесе.
119
4
 
12
 
! Отговори
Пешев преди 1 година
Видяхме как се управлява държава, моля замълчи !
118
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България хора, които трябва да се лекуват, вместо това пишат по форумите.
117
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПРЕДАТЕЛИТЕ, МОСКОВСКИ АГЕНТИ СА В ПРЕЗИДЕНТСТВОТО! РЕШЕТНИКОВ НИ ПОСОЧИ КУКУВИЧЕТО ЯЙЦЕ!НИНОВА ГО НАСТАНИ!НИЕ РЪКОПЛЯСКАХМЕ!СЕГА .....СЪСИПАНА ДЪРЖАВА! НАГЛОСТ И БЕЗСКРУПОЛНА МОСКОВСКА ПРОПАГАНДА !НАРОДА СТРЕСНАТО ГЛЕДА, А ДОБРИТЕ СИЛИ ИЗТОЧИХА БЮДЖЕТА!
116
13
 
16
 
! Отговори
Morski преди 1 година
***, ти имаше уникалната възможност за тази една година да модернизираш за кратък период част от армейското въоръжение със съвременно натовско такова и то на намалени цени . И при това цял свят видя "качеството " на съветската техника- ТОТАЛНО НЕПРИГОДНА ЗА БЪЛГАРСКАТА ДОКТРИНА ,ЗАЩОТО НИЕ НЯМАМЕ ЧОВЕШКИЯ РЕСУРС НАРУСИЯ ,ЗА ДА ГО ПИЛЕЕМ С КОНСТРУКТОВНО НЕЗАЩИТЕНИ ТАНКОВЕ И БТР-И!Искаше се само да дадеш на Украйна съветските бракми ,така както направиха Словакия,Полша,Германия,Прибалтийските републики, рУМЪНИЯ... - Те получиха на много добра цена НОВО о натовско оръжие в замяна и даже парична
115
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
КАКЪВТО КИРЧО ТАКЪВ И РАДЕВ! ДА БЕШЕ ПРОЧЕЛ НАПИСАНОТО?ДАЛИ ПОЗНАВА СЕБЕ СИ В ЗАКЛЕЙМЕНИТЕ? АЗ ВИДЯХ НЕГО!КОРУПЦИЯ- НЕИСТОВО ЖЕЛАНИЕ ЗА ГРИПЕНИТЕ, ЛЮБОВНИЦА НА ДВЕ ЗАПЛАТИ ДАЛАВЕРИ С АПАРТАМЕНТИ....А РАЗНИТЕ ТЪРГОВЕ ПРОВЕЖДАНИ ЗА ЕЖЕДНЕВНИТЕ НУЖДИ НА ВВС? РЕМОНТИ ЗА МИЛИОНИ ДОЛАРИ В МОСКВА? КОРУПЦИЯ РАЗЯЖДА АРМИЯТА И ЕДНИ ГЕНЕРАЛИ....НА 10 ВОЙНИКА 10 ОФИЦЕРИ....
114
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гнуcен потник
113
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Европа бушува война, безпрецедентна по мащаби и залог. --------- е нали беше уж СВО бе *** :)
112
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В армията всички от майор нагоре са близачи на путински ***. Главите им пълни със сърпове и чукове.
111
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радев говори за "години на неграмотни и користни експерименти с армията", но той е бил на най-високо ниво във ВВС. Защо е бил неграмотен Радев на този пост?
110
4
 
19
 
! Отговори
Глок преди 1 година
Радев станаха 6 години президент и главнокомандващ преди това беше шеф на ВВС,как така други са виновни???
109
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радев, пази си силите за съдебната зала.
108
5
 
5
 
! Отговори
Страх и ужас преди 1 година
До Л/ Колев Само говедарите ли могат да имат ,,операции ,,?
107
11
 
4
 
! Отговори
Мара преди 1 година
Борисов и Радев си строят пирамиди Хеопсови на Софийските гробища. Там ще ги погребат с 10-20 милиарда долара откраднати пари от държавния бюджет и 5 тона злато - също крадено от бедния народ.
106
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами от НАТО ни накараха да си нарежем ракетите и да се разпусне армията.Сега и милиони за самолети дадохме и не се знае дали въобще ще пристигнат.Как искате да е по-различно?Отделно даваме милиони за членство вместо за оръжия,а сме малка бедна държава.Ще се пазим с гълъби,гърмотевици,гарги,чертежи на Ф-16 и т.н.
105
7
 
17
 
! Отговори
Пешев преди 1 година
На кого се сърди Радев? Той от 20-30 години е в тази армия и не си мръдна пръста през цялото време. И сега размахва пръст. Радев, наври си го този пръст знаеш къде! Плешивец! И жена ти спи с шофьора ти Кънчо.
104
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тук се краде където може. Това не е държава а ромски коптор.
103
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Време е за монархия