Радев: Години на неграмотни и користни експерименти с армията, а сега е война

Развитието на въоръжените сили не търпи дилетантщина и лекомислие
Обновена: 6 май 2023 11:43 | 6 май 2023 11:11, Камелия Цветанова
238

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

В Европа бушува война, безпрецедентна по мащаби и залог. България навлезе в тези опасни времена след години на неграмотни и користни експерименти с въоръжените сили, с насаждани илюзии, че войните са част от миналото, че попрището на военнослужещия е безперспективно, а армията е отживелица. Политическият елит дълго пренебрегваше рисковете в средата за сигурност. Бездействието и пагубните решения бяха измивани в колективната безотговорност. Това каза президентът Румен Радев на парада по случай 6-май, цитиран от Нова телевизия.
Още по темата

„Като президент и върховен главнокомандващ на въоръжените сили, като офицер и командир от Българската армия искам да заявя, че развитието на въоръжените сили и войната не търпят дилетантщина и лекомислие. Достатъчно са печалните примери в миналото, когато българският войник и българският народ са плащали политическата корист и лекомислие, липса на далновидност”, посочи държавният глава.

Радев цитира исторически доказан постулат във военната стратегия - „една крепост най-лесно се превзема отвътре”. „В основата на всяко поражение лежи морален пробив, чуждопоклонство, продажност, обезверяване, обществен разкол.
Все неща, от които традиционно страдаме, но за които скъпо плащаме”, заяви той.

Държавният глава подчерта, че Гергьовден е особено важен празник: „В Деня на Св. Георги Победоносец отбелязваме единението на народ и армия. Припомняме си, че в историческата буря трябва да сме сплотени зад националния интерес, за да съхраним своя живот и този на близките ни, да опазим нашия дом и култура”, каза в словото си Радев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


238
Още по темата: армиярадев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Деня на Храбростта и Празника на Българската армия реших да пусна телевизора, и що да видя и чуя. По бтв една особа женимарчева канеше и интервюираше индивиди, по начин, че да говорят за Украйна. Ама жено, днес е денят на Българската армия, а не на укронацистките бандеровци. Много от рано им е спуснал опорките оня новият от посолството на Козяк. Това ми заприлича на укронацистка телевизия. И зрънцето беше тагаревия!! Моля се, да няма редовно правителство, защото този луд ще ни вкара във война.
81
9
 
9
 
! Отговори
До 116 преди 1 година
Какво съсипаха?С общи приказки и герберски внушения не става.Какво съсипаха?Че вдигнаха пенсиите ли,че пуснаха интерконектора ли,че свалиха ддс-то ли?А чора па е национален предател.
80
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НИЕ ПАРИ ЗА ОРЪЖИЕ НЯМА ДА ДАВАМЕ!НИЕ ЩЕ СИ РЕМОНТИРАМЕ НАДЕЖДНОТО РУСКО ОРЪЖИЕ!30 ГОДИНИ ПЛАЩАМЕ НА МОСКВА ДА ПОДЪРЖА САМОЛЕТИ ОТ МИНАЛИЯ ВЕК!КОЙ БЕШЕ КАМАНДВАЩ НА ВВС!СЪЩИЯ! Я ПАК КАЖИ ЗА НЕГРАМОТНИТЕ! ВИЖ КАКВО ИМА В ОГЛЕДАЛОТО! ЦИНИЧЕН СИ !СЪСИПА ВВС!СЪСИПА ДЪРЖАВАТА!НООО БЪЛГАРИНА СЕ РАДВА НА РУСКИ АГЕНТИ!
79
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прав е човека.Ама един друг друго говореше,айде да не му споменавам името.
78
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не само с армията, с цялата държава експериментираха харвардистите на Радев и я съсипаха.
77
4
 
15
 
! Отговори
Биляна преди 1 година
Е ти като много грамотен ?! от 2години управляваш България кво направи,освен да се изокаш от време на време за нещо си ,,Трябва да се направи" .Ами като трябва направете го,правителството е твое .Гръмки приказки за балсами и рейтинг.
76
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз го написах първи в България ,преди две години в този жълт вестник "Румбата ще рули до края на мандата си" тогава се смееха някои хора
75
23
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ти си човека Румене ! Истински патриот . Повечето са грантаджии спрат ли грантовете ще сменят плочата още едни избори да имаш пак ще спечелиш
74
6
 
15
 
! Отговори
хюго капет преди 1 година
Тоя па какво плаши хората с война. Война било. Като го слушам какви ги плямпоти и той не е от грамотните, няма да пиша какво мисля за него, *** ще ме изтрият.
73
7
 
16
 
! Отговори
РАДЕВ, преди 1 година
В УКРАЙНА БЪЛГАРСКИТЕ УЧИЛИЩА РАБОТЯТ.В ОКУПИРАНИТЕ ОТ РУСИЯ ТЕРИТОРИИ БЪЛГАРСКИЯТ Е ЗАБРАНЕН И УЧИЛИЩАТА ЗАТВОРЕНИ! КАКВО ЩЕ ИЗМУЧИШ ПО ВЪПРОСА,РАДЕВ?
72
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От речта излиза , че *** се мисли за много грамотен, а стана президент с лицеви и коремни , не блесна с особен интелект , а да и Крим е руски!
71
10
 
5
 
! Отговори
Turcin преди 1 година
българският народ е скромен, спокоен и мирен народ.Българският народ няма да вдигне оръжие срещу Русия.
70
5
 
15
 
! Отговори
Да та е. в грамотния преди 1 година
Военното образование не се брои за образование.
69
9
 
24
 
! Отговори
Маринчев преди 1 година
Радеф е позор за нациналното самочувствие и кумир на робите готови да пристанат на господарите от изтока.
68
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Днес това беше парата на италинската армия или на българската?
67
11
 
14
 
! Отговори
Карапелитов преди 1 година
Каква война бе чорап скъсан, СВО е, каза ти го този който завършвал войни а не ги започвал. И ти не участваш там нали? Да оставиш една държава да превземе друга без да помогнеш само за да спре войната по-бързо за какво говори това бе *** залюхан? Какво гарантира че путкuн ако успее в украйна утре няма да тръгне към Полша и балтийските страни? Най оакания президент който сме имали досега, дори чеxльо е по-голям мъжкар от него.
66
7
 
10
 
! Отговори
слугинаж преди 1 година
Крадев забрави да спомене и слугинажа към путин....ако не беше това, досега отдавна да бяхме подменили съветските щайги ---миговете , и т.нар. танкове ----но кой ще плаща комисионни тогава? Всяко действие на крадев спрямо модернизацията на БГ армията и помощта на Украйна досега ни е струвало милиарди загуби. Но путин е щастлив и агент крадев се облизва доволно---България губи милиарди, но той лично и Деса *** са спечели своите сребърници.
65
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радев скоро наричеше едни хора военолюбци , *** май излиза ,че той е военолюбеца!
64
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Наш ***, ако не се изповръща на всеки празник, няма да е погребалният предприемач, когото си познаваме от новогодишното "посичане" още в навечерието на 2017 г. Ха така, докато ти и "политическите ти изобретения" не ни довършат докрак!
63
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
радев и целия бюджет да иде за войската, войници няма да намериш, никой не иска да служи в НАТО.