МВР с действия срещу войната на пътя, иска младите шофьори да карат под надзор

Предлага и намаляване на скоростта по магистралите
114
МВР с действия срещу войната на пътя, иска младите шофьори да карат под надзор
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев представи предложенията на МВР за превенция на престъпленията на пътя и домашното насилие, по време на изслушване на съвместно заседание на парламентарните комисии по вътрешна сигурност и правни въпроси за необходимите законодателни промени по темите.

Демерджиев отбеляза, че вътрешното ведомство има изготвен проект за промени по въпросите за пътната безопасност, но не е имало време да бъде внесен в предходния парламент. Той отбеляза, че пълното справяне с пътния травматизъм ще изисква дълъг период, като заяви, че на Испания това е отнело 10 години.

От МВР предлагат в Наказателния кодекс да се инкриминира отказът на водачи от извършване на проверка за алкохол и наркотици. Също така при причиняване на смърт или телесна повреда, при катастрофа, да се добави като квалифициращо обстоятелство превишаването на скорост и преминаването на червен светофар. Предлага се и увеличение на долната граница на наказанията при определени престъпления на пътя.

В Закона за движение по пътищата от полицията предлагат максималната скорост по автомагистралите да се намали, както и в определени участъци от градската среда, където тя да стане от 50 км/ч на 30 км/ч. Предлага се още придобилият шофьорска книжка водач да управлява автомобил под надзор, от опитен водач, за определен период от време.

Министърът отбеляза още, че има изготвена статистика, която ще предостави на народните представителите за динамиката на пътните произшествие от 2013 г. до момента, брой на загинали, ранени и нарушения на водачите.
Във връзка с домашното насилие, министър Демерджиев заяви, че „проблемът ескалира“, като според отчетите на областните дирекции има процентно увеличение.

МВР предлага да се създаде допълнителен механизъм за защита, в който да се посочи, че домашното насилие може да се извършва чрез действия или бездействия. Също така да се разшири кръгът от лица, които могат да търсят защита от домашно насилие.

Да се забрани контактът с лицето, претърпяло домашно насилие, в електронна и друга форма, както и да се забрани носенето на оръжие от него. Уличеният в домашното насилие да посещава специализирани програми за справяне с гнева, е друга от идеите на МВР. От ведомството предлага още да се обсъди създаването на Национален съвет за координация по въпросите за домашно насилие. /БТА, Константин Костов/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още по темата: МВРмагистралишофьори
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Предлаганото от МВР очевидно няма да намали катастрофите и нарушенията. МВР трябва да изпълнява закона, а не да го пише. Засега МВР пише законите, по които работи и всички виждаме резултата
88
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
На околовръстното в София има останал знак от преди години след ремонт. От 90 км в час става на 40, два мижави едвам виждащи се знака, няма пешеходни пътеки в района, няма никаква причина за знака. Та там редовно и в двете посоки седят милиционерите с камери при наличието на толкова други места, където може да бъде използван този ресурс.
87
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Милиционерите нямат ли да ловят бандите, крадци, джепчии и друга криминална сг***н ами отново с шофьорите по най-лесния начин се захващат. Ми да спрем всички коли и да ходим пеш та да им е по-лесно. Да не говорим че ограничението 30 км/ч ще изсипе тонове вредности - саждиу азотни и водородни окиси в и без това замърсените градове! Може би трябва адекватна пътна мрежа да се изгради.
86
1
 
2
 
! Отговори
Радевски Вълнения преди 11 месеца
Когато народа има всички предпоставки да нарита тази радевска *** , то най - важното за тях е да окажат контрол над най дребния човек. И 5км в час може да иска скоро уж от добри намерения. А причината за убийствата на пътя е .....чувството за безнаказаност! Е ? Къде са журналята? Задавайте му тези въпроси. Защо не мислят за промяна на закона а още повече ядосват населението
85
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Абсолютно задължително е да се повишат изискванията към младите шофюри, които имат нужда да добият повече опит в шофирането. Тук е разковничето. Повече опит, по- малко произшествия. Най- строги наказания за шофюри вземали наркотици и/или алкохол преди сядане зад волана. Това е абсолютно недопустимо.
84
0
 
0
 
! Отговори
Ученика преди 11 месеца
Невероятно е но в даден момент всеки си плаща тарикатлъка...
83
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До име.... И пак ще има шофьори, които никой няма да глобява защото са наши хора, или си плащат такса спокойствие...
82
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
А нещо за дупките по пътищата, липсата на маркировка и знаци спомена ли? Или ще оправят нещата само с наказания
81
1
 
5
 
! Отговори
Това е дискриминация преди 11 месеца
Няма млад, няма стар шофьор. Има можещ и неможещ. А защо има неможещи? Както и спазващи правилата и неспазващи. Няма контрол! На всички конфликтни отсечки, камери. За всяко нарушение, глоба. За неплатена глоба забрана за напускане на страната, минаване на технически преглед, сделки с недвижими имоти. Не искаш да си отговорен гражданин, отнемат ти се граждански права. Българина разбира само, когато му бръкнеш дълбоко в джоба!
80
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Както си некадърен с 30 така си некадърен и с 50. Не са ограниченията проблема.
79
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
не съм ром н есуъм ромката ви в Израел или Америка или твоя дом чичо айде махай се и живей при откачената ромка дедо гнусен
78
0
 
9
 
! Отговори
az преди 11 месеца
Като почнете да слагате камерите на места, на които има нужда , а не на хранилки - може и да ви се получат нещата
77
1
 
0
 
! Отговори
Нормални преди 11 месеца
каруците са от 007 хора не работят колко струвате не струвате не ви оценяват подценяват ви нарочно,омаложават ви изтъкват и пробутват некви ромки пропадайте нема кой ви спасява плати на некой ше хвали грозната жена ша убава ласкатели лакеи платени ласкатели платил ви е готова е гнусната грозна блудница
76
0
 
4
 
! Отговори
Пъня преди 11 месеца
30г. условни за убийци. примерите от кампанията не карай пил: ставийски, иван с гаджето му андрей, от 5 трима хванати и то след катастрофи - никакви последствия за кариерите. местан, ония дет си извикал не карай пил пък полицаите го ескортирали, дилърчето то 5 ру с гадже милиционерка силиконка. Единствената цел на милиционерите, за които не важат положителните тестове, е да смучат пари от шофьорите, в много по напреднали държави карат от 16г. то тука едва ли не висше.
75
2
 
1
 
! Отговори
До бай преди 11 месеца
Съгласен съм за това. Колкото повече камери, толкова повече, ще се спазват правилата. Когато джи пи ес дори ти отчете камера ще намалиш. Та, тогава бая народ ще намалява скоростта на рискови места. Иначе и 5000 да в глобата, ако КАТ нямат юристите, а те ги нямат, които да дават нарушителите на съдебни изпълнители, нищо няма да стане. Или КАТ си събират глобите или се насища с камери.
74
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Гражданята даже да им се забрани да карат. Само Бойко Борисов и придружаващото го НСО да има право да шофира. А и каруците и те.
73
2
 
0
 
! Отговори
Нормални преди 11 месеца
Хахах преебаха ромката ромката ромчета фенове фенки всички отговорни за поквара на население
72
1
 
1
 
! Отговори
Бай Дрън преди 11 месеца
Ще дам само един пример, как дори и малките наказания работят. Който пътува всеки ден по даден маршрут знае, че КАТ през 2-3 седмици, слагат някоя тринога някъде. Това възпитава тия, които редовно се движат по маршрута, но не възпитава тия, които инцидентно минават. Ако обаче тия радари не се появят няколко месеца, шофьорите почваме отново да караме както ни е удобно. Тоест, дори наказание 30 лева за превишена скорост е възпитателно и не е нужно да става 300. Просто почнете да прилагате закона!
71
2
 
2
 
! Отговори
До 123 преди 11 месеца
Законът е ясен. Съобразяваш се с обстановката. Пътищата не са ти виновни. Ако има мъгла се съобразяваш с нея, ако има дъжд или сняг също. Ако има дупки по пътя също. Т.е. намаляваш скоростта и си в процес на повишено внимание. Така правят и пилотите при турболенция и машинистите на влакове. Ако ти се лети, хващай някоя совалка за Луната или Марс.
70
1
 
0
 
! Отговори
Нормални преди 11 месеца
некое ромче представлява мафията махайс е и не съм вас не съм ром не съм ромка не съм света не съм никого БОЖИЕТО ЛИЦЕ СВЕТИ ЛИ В ВАШИЯ ЖИВОТ ПОЗНАВАТЕ ЛИ БОГ ИЛИ СЕ ГРИЖИТЕ ром ромка са ебани масонската двойка нямам отговорност за тези и не желяа ползват на тези дето и дават часовници,пари,апартаменти подслонете ги у вашите апартаменти домове добре дошли при ромката обслужва ви тя да ви носи гайлето откачалки и на откачените им фенове и фенки пфу мафия на колене пред Бог