Пеканов: Записите не помагат за по-доброто ни реноме в ЕС

Той е категоричен, че трябва да търсим начин да спазваме правилата, а не да ги заобиколим
27 май 2023 21:25, Красимир Ангелов
85

Не искам да коментирам нито твърдения, нито записи, самият аз не съм ги слушал, но мога да кажа, че със сигурност това не хвърля добра светлина върху България. Това не помага да ни е по-добро реномето ни в Европа, заяви вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов в студиото на предаването "Опорни хора" по телевизия Bulgaria ON AIR.

"Европа функционира с ясни правила и критерии. Те трябва да бъдат спазвани. Например, по отношение за влизането ни в Еврозоната - ясно беше казано, че инфлацията трябва да бъде адресирана, има законови критерии, които трябва да се спазят. Разбира се, в извънредни ситуации България може да се бори да получава отстъпки по линия на различните извънредни кризи, които се случват", допълни Пеканов.

Той е категоричен, че трябва да търсим начин да спазваме правилата, а не да ги заобиколим.

"В някои аспекти суверенитет означава ти да си на масата - там, където се взимат решения. Пример - за Еврозоната в момента нямаме независима парична политика - това е решение, което сме взели заради въвеждането на валутен борд, то е донесло своите позитиви, то е било правилното решение преди 25 години. В момента приемаме решения, които някой друг взима, а когато вече сме на масата и взимаме решенията за паричната политика, ние ще приемаме решенията, които така или иначе влияят върху нас", поясни вицепремиерът по управление на европейските средства в ефира на Bulgaria ON AIR.

Попитан дали вече с новите промени може да бъде "бутнат" главния прокурор, Пеканов отговори: "Промените влизат в сила след обнародването им в Държавен вестник. Текущите процеси, които се случват в последните седмици, не са променили законопроекта. Той беше представен от министър Зарков през декември - със същите параметри. Това беше позитивно развитие, за да покажем, че нещо, за което ни казват от години, че трябва да поправим, сме готови да поправим."

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
14
 
2
 
! Отговори
ББ преди 11 месеца
г-жа фон дер Лаен не случайно е намесена...руската пропаганда се цели високо,така работят комунистите!опитаха преврат в САЩ в Дома на Свободата рашистите...ще жънат бури!Бог да пази САЩ и Свободният Свят!Бог ни е дал животите като Свободни...и не дължим нищо на рашистите на путин!!!...освен ответен...жесток...Божий!
40
6
 
3
 
! Отговори
ББ преди 11 месеца
смешни доводи...реноме,а фактите?какви правила когато руска унгария може да блокира процеси?какви правила когато ЕС водещите ЕНП работят с мафия обслужваща...путин и финансирана от ЕС!Народите не са слепи!Лозунгите от комунизма не работят!Записи...записват гешев,слави и слугата му агенти на кгб...манипулират и облъчват Народи!и няма сензация в записите...насилствена истерия по руски... г-жа фон дер Лаен...ами рашите ви господари посегнаха на Капитолия с преврат!???кГб няма граници!
39
3
 
1
 
! Отговори
ББ преди 11 месеца
До Анонименок излизат и къде ще ги водите от ***?как ще живеят?къде ще пътуват?...в сибир...там няма дори алкохол...и спирта е на свършване!хахаха,кажи им къде ще ги водиш...копейкин...в кое гето,да насаждаш омраза...без да даваш решения!
38
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Записът трябва да се разпространи във всички европейски държави с превод. Филолози и преводи, моля, действайте.
37
3
 
9
 
! Отговори
екзекутор преди 11 месеца
Народният съд ще се състои. Въже ще има за всички.
36
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ум царува, ум робува, ум патки пасе.
35
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Интересно, как се използват България и народа, на тия когато както им е удобно. В името на България и на народа - са готови да ги продадат, погазват всички закони, са готови на всякакви пазарлъци и низост без да отчитат желанията и интересите на народа, нямат доблест да се оттеглят, когато са ги хванали как се договорарят като шайка чуждопоклонни разбойници. Какво говори това - не им дреми и за двете. Да се махат.
34
3
 
7
 
! Отговори
Бай Ставри преди 11 месеца
Атанаска Пеканова я чакам в централния софийски да я правя булка! Купил съм си цял кашон виагра, за да я уважа както си трябва! Ще ми цъфне като майска роза, ох ох!
33
1
 
12
 
! Отговори
Васални евроталибани преди 11 месеца
Евроталибаните са в потрес, че правоверното им васално реноме може са бъде поставено под въпрос. Тогава ще има йок грантове и ще трябва да си търсят истинска работа.
32
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
А реномето на Посолството?! Намеса във вътрешната поритика и преврат?! А Урсулското реноме на защитничка на демокрацията! Трябва съд за тях и марионетките им!!!
31
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Даже много помагат на доброто ни реноме на добра евроАмериканска колония!!!
30
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Фон дер лайн, кай Кириле, ама това между нас. Да не се разбира че аз съм ти пуснала фишека малко да пипнете инфлацийката. Викам и то е ясно. Само на баджанаците споделих, дет се вика почти сме рода.
29
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Точно той искаше да заобиколи правилата за Еврозоната. Не спазвахме критерия за инфлацията, а той искаше 'европейските ни партньори да бъдат гъвкави' т.е. да влезем въпреки неспазените критерии. Критерии и правила в ЕС има, но те работят както ЕС решат. Понякога са странно гъвкави, друг път не и това зависи от европейските политици, т.е. там е точно както и у нас.
28
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
пеканчо - обикновена брюкселска марионетка. Не се откриват следи от собствено мислене.
27
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До 25...БНБ да вземе да изкара колко милиона има транзакция към сметките на Слави Трифонов от две години на сам.Тсм е въпроса.Защи БНБ крие този факт.Говори се , че Слави е получил финансова помощ за телевизията си .Но което той, Слави , няма как да откаже всякаква услуга.
26
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ми той Киро го каза, в Брюксел морала не е нещо което се цени... Да се постараят да си оправят реномето те пред нас!
25
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Патканов, защо скри анализа на БНБ за еврото???
24
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Чувствам как електоратът на Възраждане ще се увеличи двойно.
23
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
ИЗБОРИ! И вън алчните и неграмотни "политици"!
22
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
И едните и другите са маскари!