Американските бази в България - заплаха или сигурност?

"Възраждане" поиска те да бъдат закрити
365
Американските бази в България - заплаха или сигурност?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Два часа спориха депутатите по искането на "Възраждане" за прекратяване на Споразумение между правителството на Република България и правителството на САЩ за сътрудничество в областта на отбраната.

В крайна сметка то не беше прието.

В проекта беше посочено, че НС възлага на МС да предприеме незабавно стъпки за прекратяването му с еднодогодишно предизвестие по дипломатически път. В момента се използват четири бази - в Айтос, Безмер, Граф Игнатиево и Ново село. В споразумението е описано, че българските и американските военни могат да ползват базите заедно.

Според представителите на „Възраждане“ никой не знае какво има в тези бази, а може дори да има оръжия за масово поразяване.

"Това не база на НАТО, а на САЩ", скочи Николай Дренчев. От ГЕРБ защитиха решението за американските бази в страната.

Тома Биков от ГЕРБ посочи, че въпросът не е за тези бази, а той се поставя отвъд тях и тяхната полезност или вредност, а в по-широк контекст за българската армия и държава.

„Две държави определят глобалния ред - това са САЩ и Китай, това са двете независими държави. Има още около десетина, които са относително независими и които дават за отбрана по 6-7% от БВП и въпреки това трябва да балансират между двете глобални сили. За да може страната ни да се мери с военната мощ на другите страни и да е водеща на Балканите без да е част от НАТО, то ще трябва да се заделят много повече пари. И попита, ако се инвестират 15% от БВП за модернизация на армията, кое друго перо ще трябва да се ощети“, посочи той.

Екатерина Захариева от ГЕРБ обясни, че договорените обекти са публична държавна собственост на България и се използват при пълно зачитане на законите и суверенитета на България, а ръководителите са български военни.

„Защо повдигате този въпрос в този ключов за света, не само за Европа и ще е национално предателство, ако прекрати тим точно в този ключов момент това споразумение. Има поредица ползи за въоръжените сили на България от тези споразумения, ако прекратим това споразумение в този момен,т ще подкопаем устоите на българската национална сигурност“, коментира тя.

От БСП поискаха да се яви военният министър Тодор Тагарев.

„Военният министър да пристигне в парламента и да се изкаже по темата“, отсече Борислав Гуцанов и се мотивира с обстоятелството, че темата е от изключителна важност и трябва да се чуе и неговото име.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


365
Още по темата: бази на НАТО
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
11
 
7
 
! Отговори
До ННН преди 10 месеца
А ти си харесваш на Бай дън висналото черво. Фашист
17
7
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Съвсем без изненади, продажниците защитиха базите на окупатора.
16
12
 
26
 
! Отговори
До 3 преди 10 месеца
Ние демокрация по американски Не щем!!! Това е " демокрация" на Силата! Виж как се стрелят там по улиците и в училищата дори! Виж им разпространението на наркотици! Виж им хилядите безработни, спящи по улиците в спални чували! Това ли искаме??? Искаме демокрация на Любовта!!!!!!
15
22
 
11
 
! Отговори
Инж+ преди 10 месеца
Абе какви бази??? Тоя КК е тотално изтрещял!!! Не си пие лекарствата!!!
14
8
 
9
 
! Отговори
ННН преди 10 месеца
До ФактиЕ как бе щом Копейката е казал няма как да не е вярно!
13
13
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Базите на окупатора гарантират контрол върху територията. Помнете, по времето на СССР не сме имали бази на наша територия.
12
28
 
24
 
! Отговори
АнонимеН преди 10 месеца
ВЪЗРАЖДАНЕ Е НОВАТА АТАКА!! АБСОЛЮТНИ АНТИБЪЛГАРИ!!! БЪЛГАРИЯ Е В НАТО И ТОВА НА ВЪЗРАЖДАНЕ НЕ ИМ ХАРЕСВА ЩОТО СА ПУТАНИСТИ И ИСКАТ БЪЛГАРИЯ ДА Е ОКУПИРАНА ОТ ***! ВСИЧКИ КОИТО ГЛАСУВАТ ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ СА АНТИБЪЛГАРИ И СИ ГО ЗНАЯТ!
11
22
 
24
 
! Отговори
Българин преди 10 месеца
НАТО ВЪН!
10
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
България вече е спомен. Не съществува. Остана само тъ.пия, про.ст народ. Но скоро и той ще бъде унищожен. Решението е едно. Да се изтрепят всички евро атлантици
9
13
 
31
 
! Отговори
Факти преди 10 месеца
5 минути след като се гласува правителството, веднага ще се месим във войни, ще козируваме на посолства и т.н. УЖАС!
8
25
 
10
 
! Отговори
ННН преди 10 месеца
Не бе тя Митрофанова си го харесва Копейката заради хубавите му очи и все пак си има много хубава партия! Ако си руски посланик как да ги харесаш...
7
7
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
може ли катенцето някак си да обоснове как точно прекратяването на договори за някакви бази е НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО.....
6
12
 
4
 
! Отговори
Дони преди 10 месеца
Предимно сигурност! С тия откaчeни автократи наоколо е добре да им държи влага. Не че съм им нещо фен на янките, да се знае!
5
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Пазат гАзовете на марионетната власт в колонията.
4
10
 
12
 
! Отговори
ТТ преди 10 месеца
Ако питате този на снимката, нито едното, нито другото. Базите са му половин годишна политика, да бръмчи за нещо и да има повод да изплува за щяло и нещяло периодично пред медиите.
3
30
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
От днес нататък в днес.ру най-отразяваната партия ще е Възраждане. Най-много постове ще има за Костя копейката. Нищо, което не сме очаквали, знаем как работят рублажийските сайтове.
2
24
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 10 месеца
и после ше ревете га ви нападнат . а иначе нишо не плащат
1
17
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
И колко плащат краварите за тия бази? Иначе самолетите ни ги дадоха по милиард бройката, на хартия де.