Американските бази в България - заплаха или сигурност?

"Възраждане" поиска те да бъдат закрити
365
Американските бази в България - заплаха или сигурност?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Два часа спориха депутатите по искането на "Възраждане" за прекратяване на Споразумение между правителството на Република България и правителството на САЩ за сътрудничество в областта на отбраната.

В крайна сметка то не беше прието.

В проекта беше посочено, че НС възлага на МС да предприеме незабавно стъпки за прекратяването му с еднодогодишно предизвестие по дипломатически път. В момента се използват четири бази - в Айтос, Безмер, Граф Игнатиево и Ново село. В споразумението е описано, че българските и американските военни могат да ползват базите заедно.

Според представителите на „Възраждане“ никой не знае какво има в тези бази, а може дори да има оръжия за масово поразяване.

"Това не база на НАТО, а на САЩ", скочи Николай Дренчев. От ГЕРБ защитиха решението за американските бази в страната.

Тома Биков от ГЕРБ посочи, че въпросът не е за тези бази, а той се поставя отвъд тях и тяхната полезност или вредност, а в по-широк контекст за българската армия и държава.

„Две държави определят глобалния ред - това са САЩ и Китай, това са двете независими държави. Има още около десетина, които са относително независими и които дават за отбрана по 6-7% от БВП и въпреки това трябва да балансират между двете глобални сили. За да може страната ни да се мери с военната мощ на другите страни и да е водеща на Балканите без да е част от НАТО, то ще трябва да се заделят много повече пари. И попита, ако се инвестират 15% от БВП за модернизация на армията, кое друго перо ще трябва да се ощети“, посочи той.

Екатерина Захариева от ГЕРБ обясни, че договорените обекти са публична държавна собственост на България и се използват при пълно зачитане на законите и суверенитета на България, а ръководителите са български военни.

„Защо повдигате този въпрос в този ключов за света, не само за Европа и ще е национално предателство, ако прекрати тим точно в този ключов момент това споразумение. Има поредица ползи за въоръжените сили на България от тези споразумения, ако прекратим това споразумение в този момен,т ще подкопаем устоите на българската национална сигурност“, коментира тя.

От БСП поискаха да се яви военният министър Тодор Тагарев.

„Военният министър да пристигне в парламента и да се изкаже по темата“, отсече Борислав Гуцанов и се мотивира с обстоятелството, че темата е от изключителна важност и трябва да се чуе и неговото име.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


365
Още по темата: бази на НАТО
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
10
 
15
 
! Отговори
Сержант преди 11 месеца
Как има дребни душици да му вярват на глупостите. Господа не са ни виновни нито САЩ, нито ЕС. Ние сме си виновни, че оставихме дъртите шмекери от оня строй, да пречат за развитието на на държавата. Несъвместимо е комунизъм с демокрация. Получихме анархия. Ония шмекери още и още не искат промяна. За пример България и Унгария от една страна, и Полша и Чехия от друга.
37
6
 
11
 
! Отговори
хаха преди 11 месеца
И как "пълно зачитане на законите и суверенитета на България", когато в тия бази спрямо американците българското законодателство не важи. Даже и да извършат престъпление, не можем да ги пипнем, а какво остава да ги съдим. Катето много да не знае, те са американски *** и лакеи.
36
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Коцето вече се пука по шевовете:) електората му колабира... няма да им избори ужас :))
35
0
 
8
 
! Отговори
Мнение преди 11 месеца
До 23. По времето на СССР имаше бази, но в Източна Германия.
34
16
 
14
 
! Отговори
Антинатовец преди 11 месеца
Краварите трябва незабавно да си приберат оръжията и да се махат и да ходят на майната си тук не са желани както военни така и техните хиляди агенти в страната . Ние сме братя с русите и тях обичаме не краварите.Не могат да ни променят мисленето и нагласите кой да обичаме.
33
6
 
5
 
! Отговори
да питат преди 11 месеца
колко аскер краварски аскер има у нас. Никой не пита и предполагам отговор няма да има
32
6
 
11
 
! Отговори
Ками, преди 11 месеца
ако действително напиша какво мисля,пак ще ме ***,нали? Толкова по въпроса с родната безпристрастна и обективна джурнаГлистика. Безплатен съвет: Прочети си още веднъж "творчеството" и свали розовите евроатлантически очила,защото статията ти е напоена с неприкрита... знаеш какво... срещу всеки,който дръзва да каже истината и да се изкаже срещу спонсорите ви... Бъдете на първо място българи,преди да сте евроатлантици или каквито и там да се самоопределяте!
31
20
 
18
 
! Отговори
Един преди 11 месеца
Американски бази в България - лош пример. Руски бази с ядрени ракети в Беларус - добър пример. Логиката на Вазраждани.
30
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Клоуна Оркопейкин!
29
1
 
8
 
! Отговори
SS преди 11 месеца
СТАНИ,СТАНИ Г.Л.У.П.А.К БАЛКАНСКИ,ОТ СЪН ДЪЛБОК СЕ СЪБУДИ........!?
28
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
България трябва час по скоро да бъде вкарана във войната, да стане като ***, да започнат да се изтрепват евроатлантици, да пристигат в ковчези и да видим дали пак така ще подскача. Фашистка долна ***
27
13
 
16
 
! Отговори
Мнение преди 11 месеца
НАТО ни пази!
26
18
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Това е окупирана от САЩ българска територия със стратегическо военно значение, за чието ползване дори не ни плащат.
25
8
 
13
 
! Отговори
Костя преди 11 месеца
кво Стана - Нали Божанков Нямаше да го Допускате да Говори от Трибуната на НС - ами Днес си Говори, а Вие Гледахте и нищо Не Правехте - Кво Става, май сте БезСилни?!
24
17
 
15
 
! Отговори
eeeee преди 11 месеца
Фашиста пак си играе със страховете на хората като хвърля лъжи.
23
18
 
14
 
! Отговори
МВР преди 11 месеца
тоя на снимката е издирван от психиатрично заведение за вътворяване .
22
7
 
19
 
! Отговори
аз преди 11 месеца
До Анонимен 13 По времето на СССР нямаше бази, защото нашите комунисти бяха най-верните под..логи на съветските.
21
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
костя си изяде вратовръзката.
20
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
БГ обществото има много по-важни проблеми от тази чужда война. Живеем в най-бедната и корумпирана икономика в Европа. Защо е това натискане от самото начало. То е ясно, че щом сме в НАТО и сме ги дали веднъж, няма как просто да ги вземем обратно без това да заплаши членството ни в НАТО. Всеки, който иска извън този съюз да се сети какво става сега в Укр, преди в бивша Югославия. За армиите на Гърция и Турция и да престане да дрънка глупости
19
14
 
13
 
! Отговори
АнонимеН преди 11 месеца
До Българин/ КОГО ЛЪЖЕШ ТИ, ЧЕ СИ БЪЛГАРИН - ПУТИНИСТЕ УМРЕЛ