Кашъмов: Ще е странно Радев да откаже да освободи Гешев

Идеи за промяна на мандата на главния прокурор
Обновена: 12 юни 2023 11:26 | 12 юни 2023 11:25, Росен Стойчев
31
Кашъмов: Ще е странно Радев да откаже да освободи Гешев
Снимка: БГНЕС

Би било странно и смущаващо, ако ВСС освободи Гешев поради уронване престижа на съдебната власт, а държавният глава не изпълни конституционното си задължение да приложи това решение чрез указ. Не виждам какво би било основанието да се вземе такова решение.

Още по темата
Това каза адвокат Александър Кашъмов за Нова Нюз.

"От самото начало на избора на Гешев имаше обществено знание кой стой зад него. Години наред той не личеше да беше загрижен за правата на гражданите, защото прокуратурата не произнесе осъдителни присъди за политици. Гледахме театровиден спектакъл, в който ако прокуратурата желае вади на бял свят данни за личния живот, в други изобщо не знаем какво става, заяви той.

Според него желанието за постигане на конституционното мнозинство е прераснало в стряскане, заради фигурите, които се оказват начело на реформата. "Не трябва да се обезкуражават носителите на реформата. Фигурата на главния прокурор трябва да остане, премахването му е екзотична идея. За такова решение трябва да има сериозни причини. Реформата може да премине по бърз начин.Трябва цифрата 7 да се замени с цифрата 3 - мандатът не е адекватен. Обсъждано е да се обособят окръжни прокурори, които да са едновластни, но това би довело до феодализация", обяви адвокатът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
Запис преди 10 месеца
"Законно-незаконно..." (думи на асен василев-реалният премиер-от запива) - явно това е методът на пп-дб-герб-дпс. Има си закони. Пазиха Гешев с години за чисти престъпления, а сега за дума ще го махат по спешност... А Радев незабавно трябвало да рискува да хвърли държавата в хаос (защото това ще стане, ако КС се произнесе в полза на Гешев, което В СЛУЧАЯ С ТОВА ОБВИНЕНИЕ КОНКРЕТНО, е НАПЪЛНО ВЪЗМОЖНО). Незнам дали само тия си живеят в балон или са убедени, че всички трябва да влезем в балона...
27
0
 
0
 
! Отговори
Пропаганда преди 10 месеца
Казаното "Ще е странно..." си е пропаганда - да подготви населението за решението на Радев. Радев НЯМА ПРАВО по закон, защото има заведено дело в Конституционния съд, че нямат право да уволняват главния прокурор за дума. То... ако така ставаше... От години има за какво да го уволнят, но не и за дума. Радев, ако го направи, може да стане хаос. На сегашните управляващи НЕ ИМ ПУКА за България - те гледат докато "минат местните избори" и докато "Бойко Борисов го е страх от Гешев" (ЦИТАТИ от записа)!
26
0
 
1
 
! Отговори
Фреди преди 10 месеца
Няма вече и приятели,а само интереси.Както го върна за назначаването,така и сега пак ще чака повторно решение на ВСС,за да издаде указ.ябадабану!
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Струва ми се, че и без мненията на адв.Кашъмов, бившата адвокат-политичка проф.Екатерина Михайлоа, ексмин. на МВР, а сега преподавател в Унибит Йовчев , та дори и на политолозите О.Минчев и Евг.Дайнов , президентът Радев при спазване на всички юридически правила ще подпише указа за освобождаване на гл.прокурор. Разбира се, след евентуалното решение на ВСС и гласуването му от НС, защото всички лидери на ПГр по повод и без повод тръбят, че БГ е парламентарна република с 5 избори за 2 години.
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Бил манипулиран записа ами направете експертиза беее?!?!
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Керелска - като не можем да убедим обществото че процедурата е наша, нямаме морал да я водим. Много моля записите да се пуснат и да бъде изслушан.
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
КАШЪМОВ, СЕГА ИМА ОБЩЕСТВЕНО ЗНАИЕ ЧЕ ТОЯ КОЙТО СТОЕШЕ ЗАД НАЗНАЧАВАНЕТО НА ГЕШЕВ СЕГА СТОИ ЗАД УВОЛНЕНИЕТО МУ... ТЕБЕ НЕ ТИ ТРЯБВА ТАЗИ ИСТИНА.
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
БНТ 2 СЛУШАЙТЕ кЕРЕЛСКА СЕГА КАК ГИ ГРОМИ ФУРНАДЖИЙСКИТЕ ЛОПАТИ
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Браво на Керелска - от записа на една партия стана ясно че има политически лидер, който иска да отстрани главния прокурор. Легитимна ли е тая процедура, въпроса касае независим ли е Висшия съдебен съвет? Хахахаха Имам куража да го кажа това, защото знаете че винаги съм била против г-н Гешев. КЕРЕЛСКА ГИ РАЗБИ.
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ако говорим за морал, фалшивите декларатори и предалите доверието на президента да му искате с опорки импийчмънт е нон сенс.
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Странна е процедурата на ВСС г-н правозащитник...
17
1
 
1
 
! Отговори
Радев към Кашъмов преди 10 месеца
Гешев е съвместим с политическия ми морал!
16
1
 
5
 
! Отговори
Никакво пускане преди 10 месеца
Никакво освобождаване, народа е с него.За първи път има вероятност да видим политик осъден.Давай Радев.Тия с такава погнуса си целуваха мръстните устни само и само да се спасят и предадоха доверието на толкова хора.Никакво пускане.Въпреки решението на купеното ВСС.Всички ги гледаме на живо повечето не ти трябва нищо за да видиш как търсят под вола теле.Особено Къдравата Сю на Герб гласена за нова главен прокурор Чапкънова.Всичко виждаме, ВСИЧКО.Напред и само напред.
15
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
резидентурата на кремъл е в пп и дб... най-доброто прикритие е там хахаха
14
0
 
2
 
! Отговори
МЪКА И СМЕХ преди 10 месеца
Ама давайте махнете Гешев импийчмънт на Радев и с тия две нови партии психодесните мутри падат от власт. Тоя път завинаги.
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До ГогоВъпроса според мен е следния - защо главния прокурор не се избира пряко от народа?
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Барселона и Истанбул като го заковат...
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
нпо влязоха в коалиция с кой и президента им е проблема.
10
2
 
3
 
! Отговори
Гого преди 10 месеца
Въпроса е друг - защо мандата на главния прокурор е 7 години , а не 4 както е нормално.
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Странно е при тая странна процедура преди още да има решение да се правят коментари...