Никола Минчев: С отстраняването на Гешев започва всичко

Премахване на фигурата на главния прокурор – от Велико народно събрание
17 юни 2023 08:11, Елка Василева
144
Никола Минчев: С отстраняването на Гешев започва всичко
Снимка: архив, БГНЕС

С отстраняването на Иван Гешев категорично всичко започва, защото това е едно необходимо отстраняване и това може да е само началото. Оттук нататък, за да даде съдебната реформа дълготрайни резултати, така че да не ни се налага с всеки избор на главен прокурор ние да търсим този човек, който на тази безконтролна позиция през следващите 7 години ще бъде един ангел, това не трябва да се случва и трябва да минем през много тежки реформи, които включват и Конституцията и законовата рамка, коментира пред БНТ заместник-председателят на Народното събрание Никола Минчев и депутат от ПП-ДБ.

Според него самото премахване на фигурата главен прокурор от Конституцията е по-скоро в компетентността на Велико народно събрание.

"Ако подходим към премахване на фигурата, рискуваме тази промяна да падне в Конституционния съд, тъй като това е в компетентността на Велико народно събрание. Основното е така да орежем правомощията на главния прокурор, че тази фигура да няма нищо общо с това, което виждаме от самото ѝ създаване преди повече от 30 години. Наистина една безконтролна фигура с много правомощия и с малко отчетност - това трябва да бъде прекратено", подчерта Минчев.

По отношение на следствието той посочи, че от една страна има възможност то да бъде отделено като самостоятелно от прокуратурата. От друга страна обаче го има аргумента, че прокуратурата осъществява разследване, което обаче не е основната ѝ функция, защото тя е да повдига и поддържа обвинение, а при разследването е редно тя да бъде подпомагана от следствието, поясни Никола Минчев.

Той допълни, че ще положат всички усилия, за да доведат реформите докрай. А това изисква достатъчно подкрепа в пленарната зала.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Aйge нeмa нyжga...
72
2
 
13
 
! Отговори
Мен преди 11 месеца
Тези оли гофрени... Все едно чета изказванията на Зеленски
71
5
 
13
 
! Отговори
Дядката преди 11 месеца
така се натопихме с вашите фалшиви дипломи и обещания , че няма на къде!Плеснахте ръце и се прегърнахте с баш мафиата Борисов!
70
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Само да кажа на въпросния госин че няма кого да излъже вече са едно с бойко.
69
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Разбирам да се премахват нецензурни коментари а не такива които разкриват истината и то за тррафика на хора. За извършителите и покровителите им.
68
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Защо трриете бе вчера сте ми отнели достъпа днес трриете. Останалите ми коментара са с по десет лайка. Изтрритото е самата истина така да знаете.
67
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
ПП-то са в схемата,а се опитаха вчера да изглежда, че замяната със Сарафов била дъното. Те много добре знаеха с кого ще заменят Гешев и даже побързаха да си дадат имунитета, щото знаят, че Сарафката е техен човек и няма да ги пипне. Поне да го бяха изиграли по-добре, да ни излъжат, ама те са толкова некаддърни, че и това не могат да направят.
66
4
 
14
 
! Отговори
много неприятни преди 11 месеца
физиономии в това ПП.
65
2
 
14
 
! Отговори
До-80 преди 11 месеца
Нищо нали свалихте гешев като поиска имунитетиСега при сарафа доган ще има две пристанища и всички тецовеАбе баце каза кво се набива на про,,т човек това важи напьлно за вашата партия
64
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ако не беше Гешеф, до сега крадците на КТБ да бяха изловени Ако не беше Гешеф , до сега крадците на ,, Магистрали гейт " да бяха изловени.Ско не беше Гешеф България нямаше да допусне да изгради за 3 милиарда ,,Турски поток" за наша сметка.Ако не беше Гешеф Доган нямаше да има частно пристанище в парк,,Росенец".И ТЕЦ Варна...И ,,Студения резерв" на държавата ни.
63
1
 
17
 
! Отговори
Мда преди 11 месеца
Забавното е , че на избори вече няма да ги има - тъжното е , че хората им повярваха , че ще разграждат модела - герб и доста гласуваха за тях вместо за някоя малко по смислена уж опозиционна партия
62
0
 
14
 
! Отговори
Зевзек преди 11 месеца
Инфантилни некадърници
61
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До 73.Един от успехите....С Гешеф започват нещата.Още по КТБ...
60
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Един от успехите....С Гешеф започват нещата.Още по КТБ...
59
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Кирчо е виновен.Той се обади на своите хора в ВСС , и им нареди да махнат Гешеф.И понеже , нали половината му прокурори са познати , им подшушна да гласуват за Борислав Сарафов....,,Ало, ВСС ....Виж там , оправи нещата ...айде...Да не идвам .,
58
2
 
6
 
! Отговори
Мда преди 11 месеца
Дори най запалените фенове на - пп не могат да отрекьт факта ,че герб ги взе за мезеМирчев - вика сарафов бьрзо да подава отставкаА кирчо вика голям успех за сьдебната реформаЕдин приятел много успешно имитира асен - ококорва се и с един оперен фалцет вика кризаСпука от смях заведението
57
2
 
7
 
! Отговори
Чистете извергите преди 11 месеца
Чистете всички милиционери - Гешев, Борисов, Флоров, Саздов, Манев, Атанас Атанасов, Ципов,Цветанов,Терзийски, Младенов, тази и.змет трови България по отвратителен начин!
56
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Наистина от ПП и ДБ трябва да се замислят...Партньорството им с ГРАБ до сега е докарала ...Делян Пеевски в Комисията конституционните промени.И Сарафов , като заместващ Главен Прокурор.ГРАБ назначават свои хора под сурдинка .И под паравана ПП.
55
0
 
9
 
! Отговори
Няма нищо за чудене преди 11 месеца
От посолството са поискали назначаването на техен човек, за да няма отнемане на имунитети и преследване на родоотстъпници.
54
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ако Тръмп беше в България , досега да му беше поискан имунитета от Главния ни бивш прокурор.И не само Щеше да търка наровете на Централния.Има късмет Тръмп , че не попадна под ударите на нашия Главен Прокурор.Но и Кирчо има вина.Отстрани такъв емблематичен за прокуратурата ни прокурист.Тури на стола му своя заместник .Нали му подари имот за 4 хиляди лева Сега , щом е зависим от неговата ПП , и му дължи кариерата на сина му.Бобо Сарафов като строителен милионер..много е ясна зависимостта му от ПП