Гешев за последно като магистрат: Намираме се на кръстопът, намираме се във време разделно

Бившият главен прокурор обяви, че е подал оставка като прокурор
Обновена: 19 юни 2023 11:43 | 19 юни 2023 11:32, Нели Христова
322
Гешев за последно като магистрат: Намираме се на кръстопът, намираме се във време разделно
Снимка: БГНЕС

Иван Гешев излезе с дълго слово след освобождаването си от поста на главен прокурор. В него той се осъмнява, че престъпните олигарси се опитват да овладеян прокуратурата.

"Дори се оказахме в парадоксалната ситуация, в един момент още преди да е обнародван указът за освобождаването ми, формално да има двама главни прокурори", казва бившият главен прокурор.

Ето пълният му пост във Facebook:

През последните месеци пред очите на цялата нация и международната общност Прокуратурата на Република България е подложена на безпрецедентен натиск и грубо незаконно вмешателство в работата на съдебната система. За да се овладее и този последен защитник на народа и да се използва за репресии. Дори се оказахме в парадоксалната ситуация, в един момент още преди да е обнародван указът за освобождаването ми, формално да има двама главни прокурори.

Явно страхът е голям и графикът на дълбоката държава и задкулисието трябва да бъде спазен с цената на всичко. В опит да блокират работата ни по ключови и особено чувствителни за държавата дела, силите на мрака, както аз ги наричам, предприеха поредица от действия, характерни за авторитарните и мафиотски режими!

Последователната ни борба срещу престъпни олигарси и срещу крадливи партийни лидери доведе в последните месеци до безпрецедентното обединение на висши политици, мафия и сенчест бизнес.

Техният панически страх бе породен от моята и на прокуратурата решителност. Тази решителност ги накара да покажат своите истински лица и своето скрито до този момент взаимодействие.

И затова сега се опитват да овладеят и да подчинят прокуратурата. Защото ще направят всичко възможно делата да не влязат в съд и да няма справедливост за откраднатите народни пари.

На първо място главният прокурор трябваше да бъде отстранен чрез промяна в законите, направена изрично за мен. Под прикритието на уж европейски стандарти се целеше да се предотврати дългогодишната ни работа и  разследвания по ключови дела с висок обществен интерес.

За мен е очевидно, че изтичането на информация от страна на осведомени по тези дела към пряко засегнатите е основната причина за бързата им и брутална реакция към мен. Методите им вече са публично известни. Те винаги, по правилата на мафията, започват с тих опит за подчинение и приемане на техните условия, които винаги са силно изкушаващи, но винаги свързани с предателство! И ако това не сработи, продължават с откровени заплахи включително и за човешки животи, и накрая с реализация на заплахите. Всичко това не само казах, че ще се случи, но то се случи и ще продължи да се случва пред очите ни. Безскрупулно и дори без опит за  елементарно приличие.

Хората са различни. Повечето за моя радост избират морала и нравствеността, някои - предателството и позора! Аз не съм мислил и разсъждавал върху изкушенията, които ми предлагаха, защото не съм имал колебания и съмнения в избора си. Да, не съм безгрешен и съм грешал. Но пред проклятието и позора аз избрах истината и достойнството. Избрах примера на Левски и заветите му, а не позора на предателството.

Каква е днес реалността в Родината ни?

Намираме се на кръстопът, намираме се във време разделно.

Или ще се преборим за истината и за справедливостта, или ще предадем завета на хилядите,  загинали за свободата на националната държава България.

Или ще отхвърлим измамата и гаврата на корумпираните политици и ще се извисим като народ в целия си ръст, или ще се примирим с наведена глава и никога вече няма да можем  да се изправим.
Или ще защитим българските ценности и добродетели и националното ни и лично достойнство, или ще пожертваме бъдещето на страната ни  - бъдещето на децата и внуците ни.

Изборът е на всеки един от нас.

Мафията, независимо колко дълбоко е проникнала в обществено-политическия живот и с какви ресурси разполага - тя неизбежно греши тогава, когато е силно притисната от правото и закона.
Цялото ни общество днес е изправено пред избор.

Аз направих своя избор - да не мълча и да не прекланям глава пред несправедливостта.

Днес говоря последно като магистрат, след като спазих закона и след тридесет години работа за хората подадох оставка като прокурор.

Направих го със съзнанието, че никоя прокуратура не може да се пребори с корупцията и кражбите тогава, когато корупцията и кражбите са превърнати в държавна политика.

Затова днес говоря на българите в България - така, както обещах - с ясното разбиране, че политическите проблеми се разрешават с политически средства.

Днес ви обещавам само едно - да продължа битката за истина и справедливост в нашето Отечество.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


322
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
279
0
 
1
 
! Отговори
Ангелина преди 10 месеца
продължение - Имате възможността сега да докажете ,че думите Ви ,не са само изпразнени от съдържание високопарни слова .Сега имате възможността да направите това ,което не направихте ,като Главен Прокурор ,така че истината и справедливостта да възтържествуват и виновните престъпни лица бъдат наказателно преследвани и да понесат своята наказателна отговорност ,чрез затвор.Ако имате грам съвест и заради децата си го направете ,защото те берат "плодовете" на греховете на своите родители.
278
0
 
0
 
! Отговори
Ангелина преди 10 месеца
продължение- Аз водя своята битка абсолютно сама вече шеста година срещу Вашите довчерашни "приятели" ,които Вие обслужвахте и не се интересувахте тогава ,че се използват престъпни и варварски жестокости за саморазправата с мен ,докато не "опитахте" и Вие от тези методи.Моралът не се придобива ,той е даденост и който притежава достойнство ,винаги отстоява ИСТИНАТА И СПРАВЕДЛИВОСТТА .Вие знаете ,каква е истината в моя случай ,ако сте преживели "катарзис" ,след като ме цитирате в речите си ...
277
0
 
0
 
! Отговори
Ангелина преди 10 месеца
продължение - от предходния ми коментар-Аз нямам Вашата власт и ресурси ,в качеството Ви на Главен Прокурор ,въпреки това ,че съм абсолютно сама ,аз не спрях нито за миг да отстоявам истината и справедливостта и да отстоявам заветите на Левски ,дори и тогава ,когато идвайки да търся съдействие при Вас за безпрецедентния престъпен натиск срещу мен през 2020 г. в сградата на Съдебната Палата се гавреха поръчково с мен - не само Ваши служители ,но и тези ,които я охраняват на входа.Това не ме спря
276
1
 
0
 
! Отговори
Ангелина преди 10 месеца
Господин Гешев ,защо не спряхте несправедливостта и публичните престъпни зверства ,които се извършват срещу мен шеста година ,в които ,участвахте и Вие ,като толерирахте варварските методи за саморазправата с мен ,които продължават и в момента?!В речите си ползвате много от нещата ,които аз съм казала в подслушваните и от Вас ,мои телефонни разговори през годините,вкл и тази реч ,които се представят в публични небивалици и се организира тормозът и репресиите срещу мен ,от ГЕРБ и компания .
275
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Хахаха..подал оставка?!?Те го изритаха като пссенце,направиха го за смях-той,видиш ли,подал оставка!!Ахахаха...тея лаапачи живеят в друг свят направо!!
274
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
лъжецът вика, че нямало да ни излъже... пак... явно няма никакво разделение на властите. няма никаква независима съдебна власт. прокуратура и ВСС са инструмент на мафията. а този, който уж знаеше много и щеше да се бори с "тъмните сили", за които работеше, сега щял да им се противопоставя с политика. политически труп, който е мъртвороден. надявам се да не получи и един, единствен глас
273
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А бе не ви ли е малко странно как внезапно изчезнаха всички герберасти, начело с похотливия им Вожд. Повече от месец никакви ги няма. Май от Козяк ги стискат здраво с компромати за 12-годишните им кражби.
272
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Какъв магистрат е бил Гешев, бре?!!! Той винаги е бил един нелеп милиционер!
271
1
 
2
 
! Отговори
ПРЕДСТАВЕТЕ СИ САМО преди 10 месеца
Ако Гешев, както си похапва баклава с ромските босове реши да създаде ДПС-2 - ДПСР (Движение за права и свободи на ромите), та и те да позагладят малко косъма. Тогава вече спукана ни е работата, ама съвсем - МАФИЯТА ЩЕ ОСТАНЕ НА ВЛАСТ ВО ВЕКИ ВЕКОВ, не че сега не е, но поне се говори за това да си скъса (гущера) опашката.
270
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ВТОРИЯТ ЧЛЕН НА ПАРТИЯТА НА ГЕШЕВ "ИСТИНА ВИ КАЗВАМ" ЩЯЛ ДА БЪДЕ РИТНИТОПКО СЪДИЯТА ЩО ОЩИПА С ДИСАГИТЕ 50 МИЛИОНА ОТ БАНКИТЕ!!... ПАРОДИЙО МИЛИЦИНЕР ГОЛА КРАТУНА, НЕ КОЩУНСТВАЙ С ЛЕВСКИ, ПРИРОДНА ГРЕШКА НЕЩАСТНА...
269
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Като си пушеше пурата в резиденцията дали се сещаше за народа?!
268
4
 
1
 
! Отговори
анализатор преди 10 месеца
пропуснах Бареков, а може и други. да не ми се сърдят
267
0
 
8
 
! Отговори
анализатор преди 10 месеца
След многобройните СДС-та с тирета РЗС на Яне, АТАКА, Възраждане, TV-партийте НФСБ и ИТН, Републиканци за България, Български възход сега задкулисието готви "Проекта Гешев" за поредното преливане от пусто в празно в българския политически живот, така че нещата да си останат по стария начин за олигархията! Като няма хляб (понеже много крадът) ни устройват парламентарни зрелища, които са евтини - особенно когато извършителите са зависими
266
0
 
5
 
! Отговори
потин преди 10 месеца
До Анонимен- гешев просто искаше той да продължи да е метлата в ръцете на господарите си. И да мете всеки, който му наредят. И никой, който не са му наредили. Ама сзаега го пратиха в резерва, при барека, воленчо и янето.
265
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Петьо Еврото ли ще финансира политическия МУ проект? Партията МУ "Джуджета за демокрация" ли ще се казва? Централата Й в откраднатия асансьорен завод ли ще бъде?
264
1
 
11
 
! Отговори
българин преди 10 месеца
Иванчо,че от 1 мес. се обърна срещу шебека от банкя,не те прави борец за справедливост.3 г. с всички сили пазеше герберастките и депесарски престъпници от закона.Сега,когато тръгна срещу тях,те ти нанесоха удар.Ти беше един от тях.Искаше ми се да ти се даде възможност да се разплатиш с тях,но не стана.Отлично знаеш,че и банкянкята,и дръндара са за затвора.И не само те.И дебелия бизнесмен,с шопарска физиономиа.Но за положението сме виновни ние,народът.Защото гласуваме за тях.
263
2
 
16
 
! Отговори
Българин преди 10 месеца
А бре каскет всичко много хубаво, ама що нея почна тая борба преди това, да те сготвят твоят "шеф" от Банкя и неговите адепти
262
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ех, жалко, не можа да измете политическия б0клук. Вместо това, б0клука го измете него
261
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Гешев, светиш ли като коледна елха?
260
0
 
8
 
! Отговори
ДОГАН БИ ШУТА преди 10 месеца
НА КАСКЕТА > ВСЕ ОЩЕ НЕ Е ЯСНО ЗА КАКВО