Гешев за последно като магистрат: Намираме се на кръстопът, намираме се във време разделно

Бившият главен прокурор обяви, че е подал оставка като прокурор
Обновена: 19 юни 2023 11:43 | 19 юни 2023 11:32, Нели Христова
322
Гешев за последно като магистрат: Намираме се на кръстопът, намираме се във време разделно
Снимка: БГНЕС

Иван Гешев излезе с дълго слово след освобождаването си от поста на главен прокурор. В него той се осъмнява, че престъпните олигарси се опитват да овладеян прокуратурата.

"Дори се оказахме в парадоксалната ситуация, в един момент още преди да е обнародван указът за освобождаването ми, формално да има двама главни прокурори", казва бившият главен прокурор.

Ето пълният му пост във Facebook:

През последните месеци пред очите на цялата нация и международната общност Прокуратурата на Република България е подложена на безпрецедентен натиск и грубо незаконно вмешателство в работата на съдебната система. За да се овладее и този последен защитник на народа и да се използва за репресии. Дори се оказахме в парадоксалната ситуация, в един момент още преди да е обнародван указът за освобождаването ми, формално да има двама главни прокурори.

Явно страхът е голям и графикът на дълбоката държава и задкулисието трябва да бъде спазен с цената на всичко. В опит да блокират работата ни по ключови и особено чувствителни за държавата дела, силите на мрака, както аз ги наричам, предприеха поредица от действия, характерни за авторитарните и мафиотски режими!

Последователната ни борба срещу престъпни олигарси и срещу крадливи партийни лидери доведе в последните месеци до безпрецедентното обединение на висши политици, мафия и сенчест бизнес.

Техният панически страх бе породен от моята и на прокуратурата решителност. Тази решителност ги накара да покажат своите истински лица и своето скрито до този момент взаимодействие.

И затова сега се опитват да овладеят и да подчинят прокуратурата. Защото ще направят всичко възможно делата да не влязат в съд и да няма справедливост за откраднатите народни пари.

На първо място главният прокурор трябваше да бъде отстранен чрез промяна в законите, направена изрично за мен. Под прикритието на уж европейски стандарти се целеше да се предотврати дългогодишната ни работа и  разследвания по ключови дела с висок обществен интерес.

За мен е очевидно, че изтичането на информация от страна на осведомени по тези дела към пряко засегнатите е основната причина за бързата им и брутална реакция към мен. Методите им вече са публично известни. Те винаги, по правилата на мафията, започват с тих опит за подчинение и приемане на техните условия, които винаги са силно изкушаващи, но винаги свързани с предателство! И ако това не сработи, продължават с откровени заплахи включително и за човешки животи, и накрая с реализация на заплахите. Всичко това не само казах, че ще се случи, но то се случи и ще продължи да се случва пред очите ни. Безскрупулно и дори без опит за  елементарно приличие.

Хората са различни. Повечето за моя радост избират морала и нравствеността, някои - предателството и позора! Аз не съм мислил и разсъждавал върху изкушенията, които ми предлагаха, защото не съм имал колебания и съмнения в избора си. Да, не съм безгрешен и съм грешал. Но пред проклятието и позора аз избрах истината и достойнството. Избрах примера на Левски и заветите му, а не позора на предателството.

Каква е днес реалността в Родината ни?

Намираме се на кръстопът, намираме се във време разделно.

Или ще се преборим за истината и за справедливостта, или ще предадем завета на хилядите,  загинали за свободата на националната държава България.

Или ще отхвърлим измамата и гаврата на корумпираните политици и ще се извисим като народ в целия си ръст, или ще се примирим с наведена глава и никога вече няма да можем  да се изправим.
Или ще защитим българските ценности и добродетели и националното ни и лично достойнство, или ще пожертваме бъдещето на страната ни  - бъдещето на децата и внуците ни.

Изборът е на всеки един от нас.

Мафията, независимо колко дълбоко е проникнала в обществено-политическия живот и с какви ресурси разполага - тя неизбежно греши тогава, когато е силно притисната от правото и закона.
Цялото ни общество днес е изправено пред избор.

Аз направих своя избор - да не мълча и да не прекланям глава пред несправедливостта.

Днес говоря последно като магистрат, след като спазих закона и след тридесет години работа за хората подадох оставка като прокурор.

Направих го със съзнанието, че никоя прокуратура не може да се пребори с корупцията и кражбите тогава, когато корупцията и кражбите са превърнати в държавна политика.

Затова днес говоря на българите в България - така, както обещах - с ясното разбиране, че политическите проблеми се разрешават с политически средства.

Днес ви обещавам само едно - да продължа битката за истина и справедливост в нашето Отечество.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


322
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
199
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Защо, има хора живеят от записи на разговори. Даже знам кои!
198
3
 
12
 
! Отговори
Тони преди 10 месеца
Гешев, може много да си обичаш Прокуратурата ,но от това което видяхме е една абсолютно изгнила институция.По всички личи,че си се запътил към политиката,но не си прави пиар с лъжи и наглост, както го направиха тия дето се намърдаха в Парламента през тия 2 години .Ако си умен и достоен човек , направи го подобаващо и измети. тия негодници жадни за власт но негодни.
197
2
 
12
 
! Отговори
ДЪНО преди 10 месеца
Няма друг гл.прокурор в ЕС,който да говори по този начин.Ти си там да внасяш в съда достатъчно добре обсновани обвинения,така че съдът и да иска да не може да отсъди оправдателна присъда.Стигнахме дъното благодарение на 12 г.управление на ББ и на тези,които го избраха.Не може да се оправдаваш със силите на мрака.Да беше си подал оставката като не можеш да се справяш.Три години се разхождаше по селата и чуждите д-ви-резултати НУЛА.Да не забравяме отношението към Иванчева-това и в Африка го няма.
196
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Партията "Чисти ръце" ли ще се казва? Питам сериозно понеже минавам на страната на Гешев, то няма вече за кой да се гласува.
195
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
смех...
194
3
 
7
 
! Отговори
Данъкоплатец преди 10 месеца
Този *** май си вярва
193
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Гешев Президент! Радев, импийчмънт!
192
3
 
12
 
! Отговори
ХАХАХАХАХ преди 10 месеца
Е тоя нормален ли е. До оня ден бавеше и прекратяваше дела на същите, който сега обвинява.... Сякаш той не е един от тях... Смешен... Що не казва имена директно сякаш не ги знае...
191
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Мигания ПО СЕКУНДИ:добре ли ти е на душата
190
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Времето е разделно, а мосю гешев е бaшибозука ! Знаете какво да правите !
189
2
 
8
 
! Отговори
Бай Иван 2 преди 10 месеца
И тоя един демагог като Боко и компания! Като се изживяваше като пръв след бога не говореше такива неща? Няма корупция,няма крадене от магистрали ,от обяествени поръчки,няма Барселона,нищо няма.Всичко беше наред в България ! Живееше в Бояна до Боко и т.н.Сега като решиха да го жертват се разрева като....
188
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
На практика ако нямаме висши престъпници, няма да имаме политици и ще станем държава без политици, а текуща ни система няма как да работи така.
187
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Така и не научи основни неща, съда и прокуратурата се занимава с престъпници неудачници, с висшите престъпници се занимава политологията т.е. те са в компетенцията на политиката а не на правораздаването.
186
2
 
7
 
! Отговори
>>> преди 10 месеца
Поснах сълза...
185
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Гешев, га яди кифтетата, ни рива.
184
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тук е момента Баце да се обади на Гешев и да му каже....Гешев и аз обичам да се правя на луд, аме ти се справяш много по- добре....
183
5
 
3
 
! Отговори
КОЙ КАКЪВ Е преди 10 месеца
Политическите *** праскатт минуси и продъжават атаката на мафията срещу Гешев значи Гешев е прав.
182
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Последователната ни борба срещу престъпни олигарси и срещу крадливи партийни лидери доведе в последните месеци до безпрецедентното обединение на висши политици, мафия и сенчест бизнес.Техният панически страх бе породен от моята и на прокуратурата решителност. Тази решителност ги накара да покажат своите истински лица и своето скрито до този момент взаимодействие.Прочети още на: https://dnes.bg/politika/2023/06/19/geshev-za-posledno-kato-magistrat-namirame-se-na-krystopyt-namirame-se-vyv-vreme-razdelno.573592#comment-newest
181
0
 
6
 
! Отговори
toti преди 10 месеца
Да беше се сети по рано,но ВИНАГИ ИМА И ГРУГ,А НЕ САМО БОГ !!!
180
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ти разчиташ на обществото да те спаси Гешев, ама народа ти нема доверие :))) Не казвам дали си лош или добър, но мутрите те сложиха на поста, сърбай си попарата :)))