Посолствата на Украйна и САЩ с остри реакции срещу председателя на СЕМ

Поводът е изказване на Соня Момчилова за клането в Буча
Обновена: 22 юни 2023 14:17 | 22 юни 2023 14:16, Стела Стоянова
745
Посолствата на Украйна и САЩ с остри реакции срещу председателя на СЕМ
Снимка БГНЕС

Посолствата на Украйна и САЩ реагираха остро на коментара на председателя на Съвета за електронни медии Соня Момчилова относно зверствата на руската армия в Буча по време на окупацията на града през 2022 г. В началото на седмицата тя заяви, че освен руска пропаганда, в българските медии се наблюдава и "пропаганда в обратна посока". Като примери за това тя даде публикациите "за заболяване на Путин, че бил умрял, за Буча и т.н", съобщава "Сега".

След като изказването на Момчилова предизвика реакции в публичното пространство, двете посолства също публикуваха позиции. Украинското заяви, че счита за неприемливи и манипулативни изявленията на председателя Соня Момчилова по повод Бучанската трагедия.

"Категорично настояваме, че е недопустимо изопачаването на фактите в условията на широкомащабната въоръжена агресия на русия срещу Украйна. Трагедията в Буча беше призната от международната общност с приемането на декларация, към която Република България официално се присъедини през април 2023 г. След деокупацията на Буча през пролетта на 2022 г. международните експерти регистрираха 1400 убийства (включително 37 деца), множество факти на изнасилвания, мъчения и други военни престъпления. Към момента се разследват почти 11 000 военни престъпления в Киивска област. Като цяло, в рамките на дейността на Международния наказателен съд и Специалния трибунал за разследване на престъпленията на руското политическо ръководство срещу Украйна са събрани доказателства за 96 000 военни престъпления, както и разрушения на важна гражданска инфраструктура (повече от 100 000 обекта). Посолството на Украйна очаква от Съвета за електронни медии и съответните български институции опровержение и взимане на необходимите мерки за реагирането във връзка с опасните и подвеждащи твърдения, касаещи зверствата на руските окупатори в Буча, което противоречи на официалната позиция на Република България като държава-членка на ЕС и НАТО", пише в позицията на посолството на Украйна.

След него коментар на думите на Момчилова направиха и от посолството на САЩ.

"Машината за дезинформация на Кремъл се задвижва с пълна скорост, като отрича Русия да е атакувала цивилни. Когато украинските сили освободиха град Буча, те откриха, че там е имало клане. Стотици мъже, жени и деца са убити безразборно от руските сили. Тези действия са част от кампания на широко разпространено и систематично насилие срещу цивилни граждани. Не се заблуждавайте от лъжите", призоваха от американското посолство.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


745
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
472
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Абе тия защо не разберат,че нито руската нито тяхната пропаганда ни интересува.А да като кажеш истината това боли
471
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Аз пък съм фен на руските РТ, ТАСС и др. По-големи слабоумници от руснаците нема на тоя свят, пропагандата им е по-зле от африкански филм.
470
4
 
21
 
! Отговори
Joko преди 11 месеца
Поссольствата да имат много здраве от арменския поп.
469
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Не е желателно да се говори против американо-украинските лъжи, точно както е било в едно друго време в Германия.
468
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Сега сме на етап контрол върху мисълта и изразяването. И понеже отдавна загубихме държавността си, кой от къде е ще ни формира в правилното мислене. Тоталитаризъм от западен тип. И това ще надживеем.
467
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ей голяма работа. Казала е истината жената без да иска. Ще се извини за да запази работата си. Всичко ще бъде наред.
466
3
 
16
 
! Отговори
фг преди 11 месеца
И какво не е вярно ли ...медиите всеки ден ни обливат с Фалшива информация Птин о Лукашенко по 10 пъти умират в годината! А окрофашистите с американски ракети стрелят по мирни граждани...добре, че Путин ги оправя при Маринка и Бахмут 300к ОкроДебила под земята за кефа на Байдън!
465
23
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
МОТИКАТА СОНЯ ДОБРЕ СЕ ЗАКОПА С ГЛ.У.ПА.ВИТЕ СИ ТВЪРДЕНИЯ. ЖАЛКО ЧЕ ИМА ТАКЪВ ЧОВЕК В СЕМ.
464
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Моля изключете котлона. Тази манджа от претопляне за нищо не става вече.
463
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Дъа Зеленски е 100% наркоман,само сляп не вижда тежката му зависимост и неадекватно поведение,както и смъркателният му рефлекс почти между всеки две думи.В замъгленото му от дрога и его съзнание той сигурно се вижда истински боец та се облича и във военен стил.Това правят смешниците ,кичат се с разни знаци ,защото знаят ,че са малодушни боклусци!
462
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Дъа Изложи нещо смислено ,че това са брътвежи някакви...но се съмнявам!
461
7
 
21
 
! Отговори
Венелин преди 11 месеца
За такива реакции трябваше посланиците да си събират багажа, ако имахме българско правителство на власт...
460
4
 
12
 
! Отговори
Дъа преди 11 месеца
Украинците сами се избиха. Това е пропаганда на Soros. Рептилитe ви контролират, а Путин се бие за световният мир и иска да ви махне оковите от пропадналите западно евроатлантически фашисти. А Зеленски е евреин-жендАр-нацист-фашист-наркомaн. Слава Хероина и Путину Акбар. Московието ще се разпростира по целият свят, само свещените руски солдати да стигнат до Киев и се почва!
459
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Лицето говори много за душата на човека зад него. В случая - всичко!
458
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Никой няма да разстрелва населението на място,което смята да задържи,никой няма да си прави труда да завързва ръцете на жертвите преди да ги ликвидира(има клип как това правят укронацистите с "колаборационисти"!),във всяко действие трябва да има може и жестока но логика!Да не говорим за монтажите и ходещите трупове.Толкова за Буча.Разстреляли са когото са сметнали за проруски и с един куршум -чистка и дискредитация,това според мен е Буча!
457
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Хохълите като не им изнася да се изнасят от България.Никой не е длъжен да храни тия некадърници,мързеливци,лъжци и негодяи
456
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Фашистка диктатура ли има тука? Нямаш право на друго мнение.
455
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Браво на жената,че казва истината,а лъжците е нормално да се правят на ощипани моми.99.9% от това,което казват украинците е лъжа
454
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Абе вие защо си мислите,че някой е длъжен даде занимава с Украйна или някакви си ваши убеждения,че непременно се взима страна..Значи ,каква е тая вашата логика,ако не е с Украйна и САЩ значи е с Русия.Като не ви харесва истината,е че има пропаганда и от двете страни си е ваш проблем.
453
20
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
За 45г руснаците са ни напълнили с предатели, руски слуги, псевдопрофесори, офицерируски хрътки и псевдожурналисти. Добре е да се знаят западни езици та да научаваме истината.