Петков пред „Политико“: България да прочисти службите си от агенти, подкрепяни от Русия

Така щяла да изкорени корупцията и организираната престъпност
28 юни 2023 15:32, Елка Василева
303
Петков пред „Политико“: България да прочисти службите си от агенти, подкрепяни от Русия
Снимка: архив, БГНЕС

България трябва да превърне в свой приоритет реформата на службите си за сигурност и прочистването им от подкрепяни от Москва агенти, ако се надява да успее в амбициозните си планове да изкорени корупцията и организираната престъпност, заяви пред „Политико“ съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков.

В интервю, взето в партийната централа в София, той посочи, че българските служби имат остра нужда от реформиране, отбелязва изданието и допълва, че „в хаотичните, често изпълнени с насилие години след падането на комунизма, агентите на българската Държавна сигурност играят огромна роля в създаването на мощна мафия, занимаваща се с изнудване, наркотици и търговия с оръжие, и която все още има широко влияние върху националната политика и съдебната система. Много от апаратчиците на Държавна сигурност - мафиоти, които станаха известни, имаха тесни връзки с Москва.“

Още по темата
„Мисля, че в нашите служби за сигурност има дълбоко вкоренени рискове“, каза Петков. „Искаме да ги реформираме.“

По думите му първата стъпка към реформиране на разузнавателните служби ще бъде да се промени законът за това кой подписва назначенията на шефовете на различните служби за сигурност. Сега това е задължение на президента, в момента Румен Радев, който е смятан за проруски настроен, отбелязва „Политико“ и добавя, че Петков иска тези правомощия да бъдат в ръцете на парламента.

Втората стъпка по думите на Петков ще бъде да се проверят всички служители в апарата за сигурност и да се проведат „тестове за етичност и почтеност“.

„Ако успеем да направим и двете неща, влиянието на Русия до голяма степен ще бъде отслабено“, посочи той и добави, че Москва използва корупцията като начин за прокарване на външнополитическите си интереси. „Когато започнахме да се борим с корупцията, никога не сме знаели, че ще се борим директно с Москва, но се оказва, че това е една и съща борба.“

Радев реагира гневно на схващането, че разузнавателните служби се нуждаят от промени, заявявайки, че те вече „са сериозно реформирани“, и обвини партията на Петков, че се е поддала на натиск отвън - визирайки САЩ и ЕС, посочва „Политико“.

„И сега тези хора искат да обезглавят това ръководство (на службите - бел. на „Политико“)“, изрази недоволство президентът скоро след съставянето на правителството.

В текста на „Политико“ се споменава и инцидентът от края на миналата седмица в склад на оръжейната компания „Емко“, за който изданието отбелязва, че е тясно свързан с дебатите за руската намеса в България, като се припомня, че в годините назад също е имало подобни случаи.

„Политико“ прави уговорката, че интервюто с Петков е направено преди инцидента с взрива в оръжейния склад в неделя, но добавя, че в разговора изданието е помолило съпредседателя на ПП да коментира в по-общ план тези случаи и дали смята, че Русия атакува обектите от оръжейната промишленост.

„Сигурен съм, че ако руснаците могат да спрат линия за доставки, те ще я спрат“, заявява Петков.

Той коментира и съставянето на правителство с ГЕРБ по формулата с ротационна смяна на премиерите и кандидатурата на бившия еврокомисар Мария Габриел за министър-председател. „Казахме, че това е начин за преодоляване на различията“, заяви Петков и добави, че може да има доверие на Габриел за антикорупционния дневен ред, защото тя не е била част от българската политика.

Изданието посочва, че независимо от всичко много от привържениците на Петков, за които то отбелязва, че са предимно млади хора от големите градове и са повярвали на обещанието му да изкорени корупцията и да донесе нова ера в политиката в България, са се почувствали предадени от решението на коалицията му да работи с ГЕРБ.

„Нашите стандарти не са се променили. Избираме единствено хора, които не са замесени в корупция и за които не смятаме, че има потенциален корупционен риск“, каза Петков и добави, че партията не прави безпринципни компромиси.

„Политико“ отбелязва, че „сега, когато ГЕРБ се върна на предна линия в политиката, един от най-големите въпроси е дали лидерът им бившият премиер Бойко Борисов ще бъде подведен под отговорност по някое от делата около него.“ Петков заяви, че всичко това ще зависи от прочистването на съдебната система от корупцията, посочва изданието.

„Не можете да преследвате някого на улицата, в парламента или офисите на премиера (без - бел. на „Политико“) нормално работеща съдебна система“, каза Петков. „Ако България не се поправи в това отношение и не разполага с институционална рамка, ще продължаваме да водим тези политически битки без никакъв краен резултат.“
(БТА, Владимир Сахатчиев)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


303
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
201
3
 
4
 
! Отговори
моралът ли морталът преди 10 месеца
тва бионче подхвана боковите анти комуниски, кому високи песни дете заючерина ги подпръдваше до Чикаго и назад.А про по, майнъ Филибето, Бъш у Чикаго доаиенът на БГ емиграцията му зададе въпроса: Ти кът се комунистическо чедо и внуче как ще се бориш с комунистите.На което Първата КофПомпа каза- а не мен другио ми деда е бил фъсисче!А тиъ дето ги погнаха от ЕУйския Парламент за корупция или синът на Бъдън дато ако татко му ако загуби така както гол го кинонизират из ютубата тетака у зандано чеиде
200
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
дръж баклавата за поничката и лашкай парапето в косматката да зачистиш ембрионо, казал Игнатий и се прекръстил.
199
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Киро и другите от ДС под новото име Добрите сили пишат доноси срещу България. Те са къртици, които ровят България да не влезе в Шенген. Колко трябва да си кукy, за да пращаш доноси срещу родината си?
198
2
 
14
 
! Отговори
И преди 10 месеца
този *** ще виси на някой софийски стълб скоро...
197
0
 
9
 
! Отговори
Рюте преди 10 месеца
И после същият този про100 Кирчо ще ни казва че трябва да пуснем България в Шенген....
196
0
 
10
 
! Отговори
Кирчо в Русия преди 10 месеца
Пристигането си във Воронеж Кирчо разказва като кадър от филм от 80-те години, познати най-много на киноманите с гангстерските подиуми още от самолета бил вкаран в черна Волга , с която влезнал в града като на парад. Поканата е получил от неговият гуру Тери Бърт.УНИКАЛНО ВИДЕО разкрива обвързаностите на Кирил Петков с Русия - посрещнали го като руски гангстер с 9 черни волги. Сега се прави на ни лук ял, ни лук мирисал. Кирчо е руски агент. Будалкат ви ежедневно.
195
3
 
22
 
! Отговори
<><> преди 10 месеца
Не съм чувал в България да има руски военни бази , руски фирми да копаят златото ни ....или руски хипермаркети които рушат малкия бизнес и продават в пъти по скъпо тук от колкото в чужбина ....Руски лекарства ? *** зависимостта от Русия сме имали и нищо общо със запада !
194
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
По-големи агенти и рускопоклонници от бащата и чичото/дядото е покойник/ на Васил Терзиев има, ли? Те са агенти от ДС и в момента, в който Путин им поиска нещо, веднага ще го направят. "Верни досмърт" е девизът на комуниста от мракобесните ДС. Няма бивш комунист, особено от ДС.
193
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ще прочистим всички американски агенти. Киро и компания, скоро!
192
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Кирчо , ти си Бате , единственият най-''СВЕСТЕН'' ...
191
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
209 ПП,ДБ разчитат на Мария Габриел, да им пооправи имиджа в ЕК, за Шенген.
190
0
 
20
 
! Отговори
КуКлус преди 10 месеца
Забравих че такива като Сорос ....благодарение на тях същевствура България ! Сорос дава мило и драго за България и такива мижетурки като нас ...Правителството да не чака ами да смени името България с "Американска нова България" ! За някой друг милион и това ще направят ! Те милиарди ни взеха ей така без нищо ....Златото ни задигат ей така без нищо ....Благодарни сме им !
189
0
 
4
 
! Отговори
В. преди 10 месеца
Но как да ги установят? И защо само тях?
188
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тоя , като се изхвърли , като чЕк-киа на песък !Абе Кирчо , и в другите държаи е иМАло комунисти , не виждаш ли ТЕ къдЯ сЪ , а ние къде НЕ СМЕ . Комунистите ви не са виновни , коя държава от Изтока в ЕС си е изгонила комунистите , които наброяват повече от населението им , в % -ти ???Виновните сте вие , ПРИМИТИВНИ ТЕ , КОРУМПИРАНИТЕ , КРАДЛИВИ ПОЛИТИЦИ , НЕ ОБВИНЯВАЙТЕ НАРОДА , КОЙТО ВСЕ ИЗКРВАТЕ ЗА ВИНОВЕН , ЗА КАКВОТО И ДА Е ,... САМО И САМО ДА НЕ СТЕ ВИЕ ---ВИНОВНИТЕ !
187
0
 
13
 
! Отговори
Зевзек преди 10 месеца
Кирчо ще ни вкара в Шенген и Еврозоната като разправя на целия свят колко сме корумпирани,службите са пробити,полицаите некадърни и митничарите продажни.
186
2
 
11
 
! Отговори
Хелоу преди 10 месеца
До 206 - И с кого ще я правиш тази България бе ***? Над 75 % имат сентименти към Русия? Всички ще ги изтрепеш или екстрадираш ли? И за какво, за да служим на Американски интереси ли?
185
2
 
14
 
! Отговори
ХХХ преди 10 месеца
Тези думи могат да се кажат само от човек на когото му е заповядано да ги каже ! България не трябва да има каквито и агенти...руски , краварски , турски......ама май заповедта е друга ! Парите играят ! България отдавна е продадена !
184
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
203 Тук е България, не Русия и става дума за евентуално, предателство към България, каквото извършва всеки руски агент у нас. Ако не ти харесва, върви в Русия.
183
8
 
2
 
! Отговори
Ханко Брат преди 10 месеца
Еваларка Кире чукни пет
182
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Всеки русофил днес, е потенциален руски агент. Всеки руснак живеещ у нас, жена, или мъж. Никога няма да откаже на руснаците, ако поискат нещо от него, дори и да е срещу България, както предимно, е.