Радев: Да се внимава с приказките, особено при война до нас

Можем да дадем на Украйна повече от боеприпаси, каза той
28 юни 2023 09:39, Анисия Иванова
51

Надявам се сега, че с новото ръководство на Министерството на отбраната и новото правителство ще продължаваме да подкрепяме Украйна и да се седне на масата на преговорите в границите от 1991 г.

Това каза бившият вътрешен министър Валентин Радев в студиото на "България сутрин".

"Списъкът с помощите, който се дава на Украйна, не се засекретява от правителството или от министъра на отбраната. Това е списък, който е утвърден от Щаба на отбраната и грифът е поставен от тези, които са го съставили", обясни той.

"Според него е добре да бъде ясно какво точно даваме на Украйна, но това е въпрос с две страни", смята Радев. По-важното, според него, е това, че министърът е обвил, че не даваме платформи, тежка въоръжена техника. Той припомни, че още от годините на Варшавския договор страната ни е специализирала в производството на боеприпаси.

Валентин Радев смята, че търканията между правителството и президента идват основно от това, че служебното правителство е отказвало да участва в инициативата да изпращане на 1 млн. боеприпаса в Украйна, а сега новото правителство заяви, че застава зад инициативата.

"Аз даже бих ги посъветвал да отидат по-далеч - не само боеприпаси, извън това да погледнат декларираните сили и да се види с какво друго може да бъде подпомогната Украйна, защото утре, ако се случи, ние трябва да очакваме помощ от НАТО", каза още Радев.

По отношение на взривовете на складове с боеприпаси той заяви, че само през 2009 и 2017 година у нас не е имало такива инциденти. Въпреки всичко това, не означава, че инцидентите стават често, защото има държави, в които има много повече случаи, обясни той и допълни, че става въпрос за инциденти, свързани със спецификата на производството.

"Прокуратурата у нас обяви преди време, че има връзка между посещението на руски агенти у нас и взривовете на складове. Според мен и моите колеги може да има такова нещо. Но ние сме скептични донякъде, защото това са взривове, боеприпаси, винаги може да се случи нещо", поясни Валентин Радев в ефира на Bulgaria ON AIR.

На фона на инцидентите в Европа "ние се държим добре", допълни той. По думите му трябва да има по-строг контрол на служба КОС в МВР, но въпреки това подобни инциденти се случват.

Във връзка с искрите, които прехвърчаха между правителството и партия "Възраждане", той коментира, че вероятно премиерът е прав, но призова за по-обран изказ и от двете страни.

"Трябва да се внимава много с приказките, особено когато има война близо до нас. Трябва да се намери баланс, има начин в парламента. Не с квалификации, защото обществото е много чувствително, особено когато има въоръжен конфликт", каза Радев.

По думите му това че има правителство и парламент е добра новина. "Трябва да бъдем по-смирени дори в квалификациите си, като определяме част от обществото, които са гласували", каза той.

Радев припомни, че България е "малко по-особен случай", тъй като обществото е раздвоено по отношение на войната.

"Много е важно правителството да намерят баланса, както го правеше моята партия ГЕРБ", допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 22 Като гледам Украйна няма достъп до Крим, от което следва, че е руски. Логично е, нали патенце сладко.
17
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До: номер 17 (Fena)Напротив, подкрепят ги!!! Иначе какво правеше Костя Копейкин изтипосан до Мутрафонова в руското посолство?Държава, обявила ни за враг, а той се мазни на тая шпионка?ПФУ, че гадно!!!
16
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Крим е руски, какъв да е? - предизборен дебат - Рублен Радеф
15
3
 
27
 
! Отговори
Тонката преди 10 месеца
Стига вече с тази Украина.И те не са цвете за мирисане.Не си спазват подписанни документи.после Руснаците виновни
14
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Без да съм генерал ми е пределно ясно, че преговори за граници от 1991 няма как да има. Защото базите в Крим са от критично значение за сигурността на Русия. И тя по скоро ще потопи света в кръв, отколкото да ги даде. Това го осъзнават САЩ, тяхната цел е отслабване на Русия и колкото по дълго продължава тази война за тях е бонус. Не им дреме за никакви граници и знаят къде са червените линии. Но останалите са просто полезни ид...и. Като този чичка, например.
13
0
 
8
 
! Отговори
gogo преди 10 месеца
Абе женчо, ТИ внимавай с приказките, че ще те намеря
12
4
 
16
 
! Отговори
Fena преди 10 месеца
До 12. Да, за радост наистина обществото не е раздвоено. Много хора знаят какво са направили руснаците за нас и нямат нищо против тях. Повтарям: не ги подкрепят,но не ги мразят. Защото си има причини:Всичко в енергетиката и в промишлеността е руско. Руснаци са учили операторите на АЕЦ,на ЕРП,на ЕСО, на Булгаргаз като са стояли до тях няколко години и са ги държали за ръчичките.Руснаци са газифицирали ТЕЦ София.АЕЦ и Булгаргаз само са давали по 1млрд годишно. А за Американския ТЕЦ - да питаме ли?
11
0
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 10 месеца
Внимават да не огорчат Америка и да не похвалят Русия. За Украйна нито САЩ, нито ЕС трябва да бъдат компрометирани, а те се компрометираха достатъчно.
10
1
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 10 месеца
Хващам се за заглавието на новината. Валентин Радев (пиша му първото име, за да се уточни, че не говоря за президента) e прав, че трябва да се внимава, но и в двете посоки. За война никога не бива да се внимава само в едната посока. Знам кои партии не внимаваха нито какво говорят, нито какво решават, когато САЩ си водеше войни къде ли не. СДС, ГЕРБ, НДСВ винаги са правели услуги на Америка. Войната в Косово, войната в Ирак, размириците в Афганистан. Всички партии, без изключение, внимаваха.
9
16
 
7
 
! Отговори
Гоги преди 10 месеца
Копейки,има ли за нещо да не ви е виновен Запада и САЩ? Сериозно питам. Под всяка статия за войната без значение каква,чета в коментарите : Сащ това,Запада онова,Нато защо,ЕС какво и т.н. Верно ли толкова сляпо и безрезервно вярвате ,че Путин е светец? Поне малко не се ли замисляте? Убеден съм,че такива слепци са само няколко копейки тук и с VPN създават илюзия,че са много. Изключено да има толкова слепци в България
8
1
 
15
 
! Отговори
Fena преди 10 месеца
До 7. В голяма грешка си, че руснаците са вдигали оръжие срещу нас. Всъщност, може само да се надяваме да не прибират военния оркестър от отпуска, че ни е спукана работата. Всъщност, оказва се че всичко е пари: Вагнер взимат по 3500 долара плюс амнистия за затворниците. В Украйна мизата е стигнала до 800 долара на ден! Цял свят се записват за доброволци. Всичко е пари, за съжаление - няма патриоти, няма военнолюбци, няма миротворци. Плащаш и хората се бият.
7
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
разбира се че можем да дадем повече от боеприпаси - трябва да дадем човешки мат'рял за фронта!
6
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Америка тъкмо по този начин зомбира Окрайна като постави американски марионетки и им проми мозъците на Укрите. Ние вървим по същия път лошото е, че нямаме армия и ще ни смачкат за нула време. Окрайна няма потенциал да продължи да воюва сащ ще намалят доставките защото ще влязат в предизборна кампания. Точно, че до нас има война и трябва да сме по обрани защото никой няма да ни защити повярвайте фантасмагориите за колективната защита са само на написани. Прочетете за член 5 той не гарантира нищо.
5
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Питате дали сме военнолюбци...То е същото да питате СССР дали са военнолюбци за това , че са спрели Хитлер да завладее Европа.Оръжие се дига за война.Но оръжие се дига и за отбрана.Питсте, дали българина дига оръжие за война.Питсйтр го защо тогава е сигнал оръжие против Хитлер Майър, онзи да не е дигал оръжие срещу нас А СССР питайте ли защо дигна оръжие срещу България.Макър ние да не сме дигали срещу тях....
4
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
5, 'като прочетете името Радев в заглавие и почвате да се пените' -- щом е с фамилията Радев/а значи емекере
3
2
 
7
 
! Отговори
Г преди 10 месеца
Абе 2, ако беше прочетл първо статията, щеше да разбереш че не става въпрос за президента а за Валентин Радев. Вече като прочетете името Радев в заглавие и почвате да се пените без да мислите като програмирани сте.
2
2
 
18
 
! Отговори
Накратко : преди 10 месеца
Всички жълтопаветни военолюбци начело с Тюдор Магаренко с жълтосиния парцццал на профила да се включат лично е контраофанзивата на зеленясалия др0гар и да превземат Москва! Мир и неутралитет на България!
1
6
 
18
 
! Отговори
да де, но преди 10 месеца
Посолството ги инсталира точно, за да говорят така войнствено. Те са марионетки, не говорят с техни думи, а с думите от Козяк.