Целят унищожаване на БЕХ и скрита приватизация на "Булгартрансгаз"?

България изнесла оръжие за Украйна за милиарди
5 юли 2023 21:36, Екип на Bulgaria On Air
31
Целят унищожаване на БЕХ и скрита приватизация на "Булгартрансгаз"?


Чрез изтеглянето на печалбата от Българския енергиен холдинг се цели унищожаването на дружеството, а оттам и скритата приватизация на "Булгартрансгаз". Това заяви бившият заместник-министър на енергетиката Пламен Данаилов в предаването "Денят ON AIR".

"Има риск да се декапитализира БЕХ", заяви той и припомни, че за да бъдат конкурентоспособни, държавните предприятия трябва да могат да инвестират, иначе ще отпаднат от пазара.

По думите му идеята за изтеглянето на цялата печалба, конкретно за БЕХ, се прави нарочно. Данаилов припомни изказване на Асен Василев от 2021 година, в което той е казал, че дружеството трябва да бъде закрито.

"Така че той целенасочено се опитва да унищожи БЕХ", каза гостът и обясни, че "ваденето" на операторите от структурата на БЕХ цели скрита приватизация на "Булгартрансгаз".

"Не съм оракул, но това е един възможен сценарий - ако се появи такава продажба, ще се появят много кандидат-купувачи", каза още Данаилов.

Той коментира и възможността да се продадат реакторите за АЕЦ "Белене". По думите му това е напълно възможно да се случи и то на по-добра цена.

"За мен е правилно решението да бъде продадено това оборудване. Първо, да бъде гарантирано плащането, и второ, да бъде гарантирано как ще бъде монтирано, кой ще го монтира и какви гаранции ще бъдат дадени, че няма да се стигне до проблеми", посочи бившият заместник-министър на енергетиката.

Той коментира и темата за евентуална визита на украинския президент Володимир Зеленски в България.

"Ако Зеленски дойде, това ще е знаково посещение, преди срещата на върха на НАТО във Вилнюс", заяви Данаилов пред Bulgaria ON AIR.

Според него, ако има изтичане на информация за посещението, трябва да бъде направена проверка как тази информация е станала обществено достояние.

"България изнесе за милиарди оръжие за Украйна по време на управлението на министър Корнелия Нинова. Да, оръжието е изнасяно за Румъния и Полша, но в крайна сметка е стигнало там. България е и един от основните износители на гориво за Украйна, за над млрд. лв. гориво, вероятно за украинските танкове", каза още Данаилов.

По отношение на бюджета гостът коментира, че партията, която представлява - "Има такъв народ", няма да го подкрепи. Бюджетът е доста ляв и популистки и трябва да намери подкрепа от БСП и "Възраждане", но не и от десните партии, смята той.

Данаилов заяви, че в преходните и заключителни разпоредби в проекта за държавен бюджет е внесен текст за вдигане на корпоративния данък за големите предприятия. Той трябва да стане 15 процента през 2024 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още по темата: Данаилов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До хм - В един момент ще имаш пак един купувач, споко! Просот ще се купува целия ток и ще е "ако щеш".
22
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Нещо от това помага ли на народа и бизнеса? Защото доколкото си спмням, преди година и нещо ИСКАХА ОТ МЕН 87 СТОТИНКИ НА КИЛОВА! И кво направих? Ами ще ви кажа - където можех, позлвах "домашен ток", където не можех, в едната кръчма имаше 1 цистерна с крадена нафат (имахме документи и за купена, споко) и 2 агрегата, дето леля ти Миче и сипваше през 3-4 часа И БЕШЕ ПО-ЕВТИНО!
21
3
 
2
 
! Отговори
хм преди 9 месеца
какво е лошото ако има продажба да има много купувачи? ТОВА е целта. много конкуренция и по-висока цена. Но на експерта му се ще да има продажба и един купувач. прочетете пак неговото изречение. пак. усетехте ли се? той не се.
20
5
 
3
 
! Отговори
Тон преди 9 месеца
Това правителство ,не е лигитимно,изборите също,това е една изр....а зглобка!
19
5
 
6
 
! Отговори
Тон преди 9 месеца
Под Муса ни се унищожава държавата,насажда се.фашизъм в Европа и България,Денков ще лови руски агенти ,които са българи милеещи за страната си,а Русия е само параван зад които да извършват антибългарската си политика!
18
2
 
5
 
! Отговори
Оставка преди 9 месеца
И вън!
17
5
 
7
 
! Отговори
bg преди 9 месеца
Реално прости хора, без да искам да ги обидя, гласуват за герб и пп-дб. Нито съзнават нито виждат опаността пт тяхното управление. Единствената разумна алтернатива е социално правителство на БСП
16
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Време е за нови избори. Коалиция "Сглобката" така се заклещиха един в друг, паснаха си в измамите и далаверите.
15
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Продажниците да си заминават. Обещаха строеж на АЕЦ Белене и 7 и 8 блок на Козлодуй. Да гледат лъжите си по време на предизборните си кампании. Чао и нови избори за измамниците. Ще отидат при Атака и ВМРО - при лъжците и измамниците. Омръзна ни от лъжите им.
14
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
По-кратко казано, ще внасяме пшеница, слънчоглед и ток от Украйна. Токът ще бъде от Нашата електроцентрала, която ще подарим на Украйна. Нека да питат САЩ, Франция, Уестингхаус, колко ще струва тяхно оборудване от произведеното и вече докарано на площадката? Ще струва вече 5-6 пъти повече. Продажниците явно пак ще продават. ГЕРБ продадоха стария реактор на Белене на Русия. След подаряването пак ще купуваме и пак ще продаваме. Спрете престъпниците продажници.
13
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Частните бизнеси плачат и не искат пазарна икономика. Искат държавата да ги спасява. Как ще ги спасява държавата, ако няма предприятия? Другите мафиоти от техните ли ще им помагат с евтин ток и газ? Те си строят комунизъм за тях си, лобират за държавни помощи, а за простия народ, който се мисли за десен, не гласува за левите партии, които единствени могат да му помогнат, предлагат да живее в техния либертариански капитализъм, като в Африка.
12
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Монопол правят частните бизнеси, всички са в асоциации и картели. Единствената възможност за пазарна икономика и конкуренция в българските условия, е конкуренция между частните картели и държавните предприятия.
11
11
 
3
 
! Отговори
Комунисти,комсомолци преди 9 месеца
И за какво изобщо са ни държавните предприятия? Да налагат монопол? И да пречат на конкуренцията? И да си измислят някакви регулаторни комитетчета? Какво общо има това с истинската икономика? Г-н Данаилов, ами че това си е жив реликт от комунизма... Какво по-ляво от тези БЕХ, КЕВР, АПИ и пр. псевдоикономически динозаври от времето на недоразвития социализъм!
10
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Откога чалгарите започнаха да разбират от енергетика?
9
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Новите пак имат "Задни мисли". Евронатовските им шмекерии са, за да скрият "Задните мисли" на тези еврожендари и мутрожендъри от "Сглобката". Какво да откраднат от Държавата България. Решили са да откраднат двата и ядрени реактора, бъдещето на енергиен център на Балканите. Това са хората на Костов. Костов ги съветва. Много поддържаме Украйна, НАТО, ЕС, за да ни търпят САЩ и Брюксел да крадем свободно. Това е тяхната политика и философия. Крайната им цел е кражбата от държавата.
8
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 6 Абе, човек ли си не знам,ама пенсионерите,ти за хора не ги взимаш нали?Интересно хората с дребни т.нар бизнеси -тип магазинче 2 на 2 за продажба на какво ли не от алкохол,цигари,дъвки и бонбонки,до телефони и ***,които не издавате касова бележка ако не е над 10 лева и 100 на 100 укривате данъци,с какво сте допринесли за разцвета на държавата?Пенсионерите поне 40г.са работили и това което го виждаш около теб е създадено от тях. Вас дребните "бизнесмени" с какво ще ви запомним?
7
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Дойдат ли хора на заврения зет Пепеляшко и почва да се говори за фалити
6
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А каква е ползата от БЕХ,бе Данаиле?
5
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Много дезинформация . Сигурно добре се плаща.
4
13
 
6
 
! Отговори
хаххахахаа преди 9 месеца
държавата е създала дружесвта за печалба. може да прави с печалбата каквото иска. както зърнарите си купуват майбаси и вие не мрънкате. така че експерта да не говори глупости.