Василев: Апокалиптичните прогнози не се случиха, не се наложи да се взимат големи дълговe

Това лято ще продължи тенденцията на спад в цените на храните
Обновена: 9 юли 2023 23:51 | 9 юли 2023 18:47, Нели Христова
78
Василев: Апокалиптичните прогнози не се случиха, не се наложи да се взимат големи дълговe
Снимка: БГНЕС

Европейската икономика е в криза, сега не е желателно да се правят супер рестриктивни бюджети. 3-те процента дефицит не е самоцел, по време на COVID и след войната в Украйна са вид, че може да се прави адекватна социална политика. Видя се, и че апокалиптичните прогнози не се случиха, не се наложи да се взимат големи дългове. Благодарение на енергийните помощи и други мерки, България отчете най-високият ръст на износа в ЕС, както и най-висок ръст на заплатите в ЕС.

Това каза министърът на финансите Асен Василев пред bTV.

0.8% е дефицитът на касова основа. Въпреки това видяхме, че инфлацията ни е над средноевропейската. Инфлацията у нас идва основно по две линии - на стоките, и на енергията. Цените на храните не падат поради много фактори, свързани с Украйна, заради които и цената на зърното не пада.

Това лято ще продължи тенденцията на спад в цените на храните, ако не стане нещо неприятно с АЕЦ-а в Запорожие, допълни Василев.

В края на месец май бяхме на дефицит от 1.2 млрд. лв., в края на юни излязохме на излишък на 200 млн. Тази събираемост стана по две линии - първата беше очаквана заради корпоративния данък, а втората - НАП започна да работи, и пуска проверки на фирми, които изостават с декларирането на печалбите, и не плащат данък. Тук подходът е по-скоро да се види какво декларира фирмата и какво се вижда в НАП. Става въпрос за предимно големи фирми с над 50 работника, обясни Василев. Себестойността да се направи проверка и да се наложи глоба на малка фирма е по-голяма за НАП от постъпленията за бюджета от проверката на тази малка фирма, обясни министърът.

Чухме апокалиптични картини за енергетиката, пък нищо не е фалирало, направили са си инвестициите, този 1 млрд., който БЕХ ще внесе, е за 2022 г., тоест, това са пари от 2021 г.

И пътища, и влакове, и ЖП-линии ще се строят, всичко това е подсигурено. Проблемът не са парите, проблемът е, че самите министерства не успяха да инвестират тези пари в предходни години. Не успяха реално да си направят поръчките, не успяха да си реализират инвестиционните програми. Сега от тези 8 млрд. има близо 2 млрд. инвестирани. МРРБ например, има бюджет за ремонти от 1.2 млрд. лв., но тук въпросът е дали самото ведомство ще успее да си направи поръчките и ремонтите.

На 1 януари 2024 г. минималната работна заплата ще стане 50% от средната. За догодина е заложено ново увеличение на пенсиите отново със швейцарското правило. Майчинските също се увеличават - втората година става 780 лв., колкото е МРЗ.

ДДС на ресторантьорският бизнес няма да се увеличава, но се предприемат други мерки - всички заплати по банков път, неплащане на сметка в ресторант, ако не се даде касова бележка, и др., допълни Василев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
20
 
! Отговори
от село преди 10 месеца
Този Асенчо освен да си брой хилядарките в джоба и похарчи някой лев за розови *** за друго не мисли ,ни дете ни коте ,а да пита тези семейства с деца и пенсионерите с мижави пенсйи как оцеляват и изнемогват .Сит на гладен не вярва .
15
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Кокорю, ЛЮБИМЕЦЪТ НА НАРОДА, който си го преизбраха и пре-***-избраха и пре-пре-пре-пре-пре-преизбраха се гаври с народа!!! Ама народът си го заслужава! Да е жив и здрав кокорю, а народът да си дууха супата!
14
0
 
18
 
! Отговори
Майора преди 10 месеца
Аз не разбирам що за хвалбае това след като при предното ваше управление взехте за ниша време големи заеми изаради отказа от руска газ нсправихте двуцифрена и най висока инфлация в ЕС! А колкото до високия ръст *** пенсии и заплати , когато достигнат стойността на силните страни , тогаваговори!
13
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
При капитализма има много образовани и умни хора, които не умеят да се справят с живота и дори стават бездомни. Не защото не са умни или мързеливи, а защото не умеят да лъжат, крадат и да мамят. При капитализма тези, които лъжат и крадат да добре, а честният човек е унищожен и смачкан
12
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Имаме голем държавен дълг Асене, той ще расте още, понеже населението ни намалява :))
11
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
бг се топи с 200 000 годишно, ти ми говори че цъфтим
10
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не се надявай и не говори преди всичко да е приключило с Украйна само доказа че сте васали на САЩ
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
само средно големи
8
0
 
17
 
! Отговори
СЪС ШИРОКИ КРАЧКИ преди 10 месеца
КРАЧИМ КЪМ ПОГИБЕЛТА.
7
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Цените падат НЕ заради енергията, цената на производството и прекупвачите, а тъкмо и единствено заради ТЕБЕ - още година преди войната, при първото служебно кривителство на Грипен Решетников ти се привидяха много пари и ти си ги похарчи, че и с 9 милиарда за 9 дена по новогодишному ни ОБРА до голо, и продължаваш да ни обираш!
6
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Всички "политици" от т.нар. "елит" са много изненадани, когато някой обяснява, че хората изнемогват. Същото важи и за програмисти, мутри и други МЛАДИ (подчертавам млади) успешно справящи се с вълчия капитализъм. Същевременно има много не толкова млади хора в България, много от които са образовани и за които нещата не са чак толкова розови. Както винаги ситият на гладния не вярва.
5
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Опитай се да изкараш 1 месец със средна работна заплата.
4
21
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Много мъдър мъж!
3
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тоест иска да каже по заобиколен начин че се случиха
2
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Кокорчо жена нема ама държава щял да управлява :)))
1
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
За теб разбира се не! Ама 80% от населението е бедно.