Проф. Близнашки: Създават усещане, че Конституцията е обречена

Отбелязваме 32 години от приемането на Конституцията ни
12 юли 2023 20:47, Красимир Ангелов
13

Отбелязваме 32 години от приемането на Конституцията ни. На фона на това все по-чести стават изразените желания за промяната й.

"Напоследък се създава усещането, че тя е обречена. Разговорът за бастисването на Конституцията е постоянен. Най-важното предимство е, че Конституцията е суверенно политическо решение. Тя е българско дело. Ние я създадохме във времена, когато нямаше Венецианска комисия. Работехме върху проекта, ползвайки услугите на крупни конституционалисти от различни европейски държави. Искахме да имаме Конституция още в началото на Прехода", заяви един от авторите ѝ проф. Георги Близнашки, който е и бивш служебен премиер и преподавател по конституционно право в студиото на "Денят ON AIR".

Още по темата
Пред Bulgaria ON AIR проф. Близнашки коментира предвижданите промени, като изтъкна, че нещата са се ускорили внезапно.

" Промените ще бъдат много трудни. Нашите американски приятели съкратиха сроковете, защото им предстоят предизборни кампании. През последните десет дни настъпи мълчание", каза бившият служебен премиер.

Според него се залага на корпоративното начало, което по думите му крие много тежки последици.

Проф. Близнашки обясни и предложението за самоуправлението на съдиите. "За разлика от САЩ, където съдебната система е силно политизирана, в Европа е възприета друга идея - съдебната власт да бъде поставена извън политиката. Затова тук трябва да се вземат принципните решения. Най-големият въпрос, който не се споменава в доклада на ЕК, е корупцията. Бедна ѝ е фантазията на г-жа Урсула фон дер Лайен за корупцията в нашата съдебна система. Всичко това ще стане повод за тежки сблъсъци, след като приключи тази реформа. Затова мълчат. Оттук нататък за всичко ще бъде виновен Христо Иванов", смята преподавателят по конституционно право.

Бившият служебен премиер е на мнение, че хора като Кирил Петков биха направили всичко възможно, за да останат на власт.

"Хубаво е да има едно служебно правителство, което да се опита да проведе по неутрален начин легитимни избори, приети от всички. Ние решаваме текущи казуси вместо да мислим стратегически. Конституцията е стратегическо решение. Не трябва да се съставят два съвета, трябва да остане единен ВСС. Голямата драма ще дойде, когато различни делови среди ще поставят въпроса за преучредяването на държавата", коментира още проф. Близнашки.

Гледайте видеото с целия разговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
2
 
! Отговори
Другите преди 9 месеца
държави си оправиха първо икономиката и институциите, а ние направихме един превод на Белгийската конституция, която в днешно време дава много дефекти. Просто не е пригодна в съвременния свят. Близнашки е изкуфял и говори несвързано.
6
1
 
3
 
! Отговори
Коментар преди 9 месеца
Много ироничен юбилей. В момента мумията на Тутанкамон има далеч по-голяма стойност за обществото от колкото нашата конституция. Никой не я бръсне за слива, камо ли за закон. Правят си когато и каквото искат. За седмици съсипват това което е правено за десетилетия. Новият Ной да прати локация на новия си кораб, че май пак ще има потоп!
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
То не е само усещане! Все пак великите капацитети Бойко, Киро, Ицето и Делян ще я поправят. Господ да ни е на помощ! Трябва патриарха да чете молитва всяка сутрин белким се размине. хахах
4
0
 
6
 
! Отговори
До номер 4 преди 9 месеца
А на мен,този индивид ми бе преподавател асистент в СУ. Още от това време изтъкваше,колко е изключителен,според него, държеше се зле и много отвисоко спрямо студентите. Нещо повече имаше наглостта да обяснява как не заслужават да са в СУ....като при това всички знаехме как беше лансиран и незаслужено заел място като асистент...
3
4
 
5
 
! Отговори
Професор Просташки преди 9 месеца
Конституцията ви не струва и хартията, на която е напечатана, освен това, никой не я спазва.
2
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Браво на проф. Близнашки! Винаги точен!
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Само Конституцията ли?