Депутатите намалиха срока за избор на шеф на НЗОК

Подуправителят ще управлява касата до избор на нов управител
14 юли 2023 10:39, Стела Стоянова
1
Депутатите намалиха срока за избор на шеф на НЗОК
Снимка БГНЕС

Депутатите приеха на първо четене със 118 гласа „за“ Законопроекта за изменение и допълнение на Закона на здравното осигуряване, с което подуправителят на НЗОК да упражнява длъжността управител на НЗОК, докато се избере нов от НС. Това стана с гласовете на ГЕРБ, ПП – ДБ и ДПС, предаде БГНЕС.

Срокът между първо и второ четене ще бъде три дни.

Още по темата
Депутатите свалиха срока, за който трябва да изберат нов управител на НЗОК. Досега той бе шест месеца, но изтече на 13 юли. До тази дата те трябваше да изберат наследник на проф. Петко Салчев, когото освободиха на 13 март. Те приеха сега той да е месец и половина.

Във вторник НС трябваше да избере нов шеф на здравната каса, но народните избраници не харесаха единствения останал кандидат - проф. Жени Стайкова, издигната от БСП. Затова се наложи процедурата да започне отначало.

Дебатите не преминаха без критика от страна на опoзицията. "Здравната каса трябва да има фиктивен управител. Липсата на фиксиран срок колко време може да продължи управлението подуправителя преди да бъде направен избора на нов, ни принуждава да внесем поправки между първо и второ четене". Това заяви Андрей Чорбанов от ИТН.

"Нека не вкарваме политика в това решение. Става въпрос за срок от месец и половина, в който да действа този подуправител“, каза и Костадин Ангелов, бивш здравен министър и настоящ депутат от ГЕРБ –СДС. „Ще внеса срок за подуправител на НЗОК, такъв какъвто Чорбанов от ИТН иска", подчерта още той.

"Вие оставихте НЗОК без управител, вие отказахте кандидатурата преди дни. Трябва публично да се извините, че оставихте България без управител на НЗОК. Кажете какви са критериите за избор и да изберем кандидат, доведете го", заяви Георги Свиленски от БСП към управляващото мнозинство.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: НСуправител на НЗОК
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Само едно ви е в главите, кой да изберете за щеф. Ми на мен кво ми пуща кой некадърник ще изберете за щеф, дето и ден трудов стаж няма.