Николов: Лукойл не са готови да работят с неруски петрол

Използва се за влияние
25 юли 2023 21:45, Росен Стойчев
41

Концесионната такса е едно малко зрънце в цялостното влияние, което имаше това юридическо лице. Ако сравним цялата вертикала на данъци, акцизи, мито ДДС със средноевропейските, цените и маржът на печалбите са доста странни. Може да са потъвали в нечий джоб, може да са потъвали в стимулиране на политически проекти. Това коментира бившият енергиен министър Александър Николов в Bulgaria ON AIR по повод отнемането на концесията на "Лукойл" от "Росенец".

По думите му концесионната такса е "едно красиво огледало от последните 30 години, откакто функционира рафинерията".

Още по темата

Николов коментира, че през годините, в които компанията е действала у нас, е станало ясно "как монополните структури стимулират широко затворените очи на държавната администрация".

Той е на мнение, че не може подобна тема да бъде използвана за политическа пропаганда, особено в ситуация, когато има провокации към България. Според него рафинерията не е подготвена да преработва друг вид петрол, освен руски и ако се премине на такъв сценарий това ще се отрази на цените на горивата.

"Нали може да си представите какво ще се случи не само с България, но и с региона, ако бъдат изчерпани всички горива. Чисто технически към момента рафинерията не е подготвена за такава смяна. Същината на проблема е, че няма мониторинг на ангажименти, които са поети", допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
2
 
4
 
! Отговори
Московски преди 8 месеца
В събота Делян Добрев каза че не са постъпили пари от дерогация защото съотношението руски неруски нефт е било 60 към 40 . Тоест само 60 процента е руски а сега не можели. Тя и моята кола върви само с немски бензин.
31
0
 
0
 
! Отговори
Пак до чорапа 31 преди 8 месеца
Комбинатът според тях притеглял като магнит нexpaнuмaйкoвцu от цялата страна - хора с присъди, рецидивисти, също и регистрирани като хулигани там, където са живеели преди. Помня и друго. Тогава за първи път чух името Круп. Той бил представил изчисления на нашите управляващи още когато се разбрало какъв комбинат смятат да строят. С тези изчисления им доказвал, че на България ще й бъде по-евтино да купува от него готова стомана, вместо да строи това нещо.
30
0
 
0
 
! Отговори
До Зелен чорап /31/ преди 8 месеца
Навремето се определяше като "руско" всичко, което идваше от СССР. Може и украинска да е била рудата, бях дете и помня само разговорите в тесен кръг между приятелите на родителите ми. Негодуваха заради некачествената руда, заради това, че комбинатът бил така създаден, че да обработва такава руда, че производството се оскъпявало заради това, чо от морскопристанище я карат чак до София. Освен заради екологичните проблеми недоволстваха и заради това, че комбинатът притеглял като магнит ...........
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Да направят, ама не искат. А и тънката посока на тия мохабети е, че ще се вдигнат цените на горивата
28
1
 
3
 
! Отговори
Дедо преди 8 месеца
Нека да се направят други рафинерии на световни компании в България. Така ще има конкуренция.
27
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ей,тия от Лукойл 23 години не са плащали данъци в България,пълните са гушите на бълг мафия и Путин.НЕЗАБАВНА КОНФИСКАЦИЯ !Съд за Драгалевския ромеи.!Продал на цена 12 ПЪТИ по -ниска най-голямото структуроопределящо предприятие в България.
26
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
По кво го познава Нефтохима, че е руски? Да не е ... червен
25
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ще се приготвят! Виж как го направиха на АЕЦа
24
2
 
11
 
! Отговори
А ТОЛКОВА БЕ ПРОСТО преди 8 месеца
Вместо 100 държавни бензиностанции, както Бойко искаше да построи за да сваля цените на горивата, да бе построил поне 4 акцизни склада за горива! (Защото сега Лукойл има монопол над тези складове!) И тогава който от където да иска да си внася горива те цените ще паднат по естествен пазарен начин !!! НО МАЙ В БЪЛГАРИЯ ВСИЧКИ ОБИЧАТ ЛУКОЙЛ, та никой не обелва дума да се отнеме този монопол от руската компания !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
23
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ем да купуват азиатски газ на двойни цени, нали е пак руски. Копейките ще са двойно по-доволни. Хем България се набутва, хем скъп руски газ.
22
4
 
9
 
! Отговори
... преди 8 месеца
Между 2975 и 1978 г. СССР спират петрола за България и рафинерията преработва петрол от Алжир и Либия.
21
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
И кремиковският комбинат не беше готов да работи с друга руда освен с руска и видяхме какво му се случи.
20
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Лукойл АД най мажоритарен акционер със 78% е ИНГ Груп на клана Ротшилд, факт Антон Тодоров и Пламен Пасков показаха документи с акционерните. Така, че не руска компания иначе щеше да има санкции, то и затова Лукойл не плаща данъци.
19
8
 
10
 
! Отговори
Ахаха преди 8 месеца
Глупости, Нефтохим е готов да преработва неруски петрол от създаването си :)
18
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
България е една от трите страни в ЕС която успя да договори отсрочка за преработката и ползването на руският петрол Урал който е доста по евтин от сорта Брент,само малоуумник може да се откаже от тая две годишна отсрочка която ползваме!
17
11
 
11
 
! Отговори
Э преди 8 месеца
Хайде вън, като не можете се разкарайте. Няма да поддържаме убиването на хора! И руски и украински!!!
16
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Петролния руски бизнез в България, на практика е 0!Лукойл е хранилката на българските,, русофили"!
15
9
 
5
 
! Отговори
И преди 8 месеца
Като не са готови да си изнесат тенекиите за пРосия и инсталират съвременни инсталации
14
9
 
5
 
! Отговори
Радослав преди 8 месеца
Лукойл никога няма да е готов да работи с неруски петрол, никоя компания не влага пари с смяна на производство докато не стане задължително. Ще си лежат на мушката, че ще стане скъпо, че няма как да стане в момента и ще си карат със старите мощности до откат. Не ги ли принуди държавата ще си останат неподготвени за неруски петрол!
13
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Добре бе,нали ЕС ни направи отсрочка(дерогация)до 2025 България да преработва и да ползва руски петрол,откъде дойде тоя напън да разкарваме руснаците и да се насаждане на пачи яйца с по скъпи горива?