Президентът бавно и предпазливо давал заявки за нов политически проект

Дебатът за националния празник не трябвало да е с промените в Конституцията
135
Президентът бавно и предпазливо давал заявки за нов политически проект
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Темата с националния празник, поднесена заедно с конституционните промени, крие много пластове и точки на обсъждане. По темата нямаше дебат, тя беше представена като едно от предложенията за промени в Конституцията. Датата 24 май обединява повечето българи, тя е вълнуващ празник, не казионен. Този ден не е обърнат само към миналото, а и към бъднините ни. Това са важни достойнства, но те бяха обезценени от поднасянето им заедно с един политически въпрос". Това каза пред БНР Боряна Димитрова от социологическата агенция "Алфа Рисърч".

Тя подчерта, че националният празник е част от идентичността на един народ, затова не може да се сменя често, защото това поставя въпроси и за неговата собствена идентичност.

Още по темата

"Така поднесен, няма да осъществи целта - да има по-скоро обединение, отколкото разединение. Дебатът за националния празник трябва да бъде разделен от разговорите за конституционни промени", смята Димитрова.

В предаването "12+3" социологът изрази съмнение дали промените в Конституцията ще гарантират реализиране на целите - по-висока справедливост за българските граждани, премахване на на феодализацията по места от различни структури на съдебна власт, прокуратурата.

"Остават съмнения, че се правят бързи конюнктурни промени, обратното на това, което е било досега. Рязката промяна в една или в друга посока, за да се избегне една констатирана слабост, не сме сигурни дали ще гарантира качество и справедливост, която хората биха желали", коментира тя.

По думите ѝ обтегнатите отношения между премиера Николай Денков и президента Румен Радев са израз на конкуренция между алтернативни и различни политически проекти.

"Вижда се все по-отчетливото позициониране на президента в определено поле. Бавни и предпазливи заявки за политически проект", смята Димитрова.

Във връзка с предстоящите местни избори Димитрова очерта силни конкурентни битки и напрегната кампания.
"Ще видим дали управляващата коалиция ще издържи на бурята на електоралните сътресения", посочи тя.
За това - накъде се движи "Възраждане", Димитрова цитира социологията, според която партията запазва устойчивия си резултат - около 12-13%, няма индикации за натрупване на сериозен електорален ръст.

"Стават по-шумни, по-интензивни като говорене и позиции, но това не увеличава броя на хората, които гласуват за партията. Те стават по-сплотени, по-радикални, по-себеизявяващи се. Българинът не обича крайните, радикалните, напоените с омраза говор и позиции", коментира тя. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
..) Обаче Русия какво направи? Тя употреби всички средства само и само да попречи на народний идеал Съединението. Не искаме да упоменаваме тука за всички интриги и подлости, които се вършеха против интересите на нашето Отечество." (Стефан Стамболов, в. Свобода, бр. 7, 19.XI.1886 г.)
17
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"Русия, нашата фатална освободителка, покровителка, славянската, братската, християнската и великата Русия, с която сме една вяра и една кръв!Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка! Аман, бей, аман! Лошо нещо било московлука" (Захари Стоянов, статия "Кой")
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"Длъжност свята към милото ни Отечество налага ни да открием простодушному народу какво нещо е тая Русия и нейното мъчителско монголско правителство, и какви вечни мъки ги чакат, ако са тия излъжат и идат да влязат в нейните железни нокти. Но преди да дойдем на този предмет, нужда е да покажем вкратце нашим братям какви неприятелски сношения е имала още от стари времена с наши праотци и как тя сякога старала да ги завладей, какви же злини им нанесла досега за награда и що са тия кръстили и първите начала образования й дали."(Георги Раковски, из брошурата "Преселение в Русия или руската убийс
15
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. Българите са ги най-напред покръстили, дали са им писменост, Свещеното писание и първото образование." (Георги Раковски, из брошурата "Преселение в Русия или руската убийствена политика за българите", 1861 г., Букурещ.)
14
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"Руското правителство, кое досега лъстеше нашите добродушни българи със сякакви лукави и лъжовни обещания, днес вече открива булото си и явно показва убийствената и злобната си политика към тях. То е наумило и труди се с всичките лукави и безчестни средства да разори и опустоши милото ни Отечество България и да уникакви нашата народност, самото нам скъпоценно и свято наследие!"(Георги Раковски, из брошурата "Преселение в Русия или руската убийствена политика за българите", 1861 г., Букурещ.)
13
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г.Раковски, Л.Каравелов, В.Левски, Хр.Ботйов, А.Кънчев, П.Волов, Г.Бенковски и проч., са биле против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаяли, че нейний камшик повече боли от турския."(Захари Стоянов, из предисловието към брошурата на Г.С. Раковски "Преселение в Русия или руската убийствена политика за българите", 1886 г.)
12
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Путин му е обещал "Задунайската губерния", ако свалим гащите се предадем на червената армия без бой, както стана 1945.
11
2
 
3
 
! Отговори
Бгг преди 10 месеца
Боряна, Борянке за кой президент говориш ? За тоя дето въведе зеленият сертификат в България ли ? Или за този който е за унищожението на българският лев ?
10
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"Россия, тая мнима защитница на славянството, тя употреблява още по-радикални средства, за да истрие от лицето на земята българските колонии." (Христо Ботев, в. Знаме, г. I, Букурещ, 4 април 1875 г., бр. 13, с. 51)
9
14
 
8
 
! Отговори
обективен преди 10 месеца
Радев е най-истинският политик в държавата ,който наистина мисли за народа ,а не за джоба си !
8
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!"(Захари Стоянов, в. Знаме, г. I, Букурещ, 4 април 1875 г., бр. 13, с. 51)
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
?
6
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Радев вече има зад гърба си 3 неуспешни политически проекта: ПП, БВ и Служебното правителство.
5
9
 
2
 
! Отговори
за тях мисля преди 10 месеца
Президента като получи 150 депутати от народа , освен Белене ,да отваря и Скравена ,защото няма да могат крадците-политици да се ширят в затворите !!
4
3
 
8
 
! Отговори
tribune преди 10 месеца
Росия го готви за губернатор на бъдещите анексирани територии по морето
3
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Колко да е предпазлив този военен. Като слон в стъкларски магазин е винаги.
2
2
 
10
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 10 месеца
Муню искал импийчмънт за да се изкара жертва...
1
2
 
7
 
! Отговори
ЛЪЖА! преди 10 месеца
ДАВА ЗАЯВКА ЗА ПРОКУРОР ТОЙ...