Президентът бавно и предпазливо давал заявки за нов политически проект

Дебатът за националния празник не трябвало да е с промените в Конституцията
135
Президентът бавно и предпазливо давал заявки за нов политически проект
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Темата с националния празник, поднесена заедно с конституционните промени, крие много пластове и точки на обсъждане. По темата нямаше дебат, тя беше представена като едно от предложенията за промени в Конституцията. Датата 24 май обединява повечето българи, тя е вълнуващ празник, не казионен. Този ден не е обърнат само към миналото, а и към бъднините ни. Това са важни достойнства, но те бяха обезценени от поднасянето им заедно с един политически въпрос". Това каза пред БНР Боряна Димитрова от социологическата агенция "Алфа Рисърч".

Тя подчерта, че националният празник е част от идентичността на един народ, затова не може да се сменя често, защото това поставя въпроси и за неговата собствена идентичност.

Още по темата

"Така поднесен, няма да осъществи целта - да има по-скоро обединение, отколкото разединение. Дебатът за националния празник трябва да бъде разделен от разговорите за конституционни промени", смята Димитрова.

В предаването "12+3" социологът изрази съмнение дали промените в Конституцията ще гарантират реализиране на целите - по-висока справедливост за българските граждани, премахване на на феодализацията по места от различни структури на съдебна власт, прокуратурата.

"Остават съмнения, че се правят бързи конюнктурни промени, обратното на това, което е било досега. Рязката промяна в една или в друга посока, за да се избегне една констатирана слабост, не сме сигурни дали ще гарантира качество и справедливост, която хората биха желали", коментира тя.

По думите ѝ обтегнатите отношения между премиера Николай Денков и президента Румен Радев са израз на конкуренция между алтернативни и различни политически проекти.

"Вижда се все по-отчетливото позициониране на президента в определено поле. Бавни и предпазливи заявки за политически проект", смята Димитрова.

Във връзка с предстоящите местни избори Димитрова очерта силни конкурентни битки и напрегната кампания.
"Ще видим дали управляващата коалиция ще издържи на бурята на електоралните сътресения", посочи тя.
За това - накъде се движи "Възраждане", Димитрова цитира социологията, според която партията запазва устойчивия си резултат - около 12-13%, няма индикации за натрупване на сериозен електорален ръст.

"Стават по-шумни, по-интензивни като говорене и позиции, но това не увеличава броя на хората, които гласуват за партията. Те стават по-сплотени, по-радикални, по-себеизявяващи се. Българинът не обича крайните, радикалните, напоените с омраза говор и позиции", коментира тя. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Е как не се сещате социолози и политолози, че Нова година обединява народа! Това е нашият национален празник и при социализма и при капитализма и при Бойко Борисов
37
5
 
6
 
! Отговори
Georgiev преди 9 месеца
То пък някой ще се впечатли от негов политически "проект".
36
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Радев каза на журналистите да излезнат и цялата украинска делегация два часа патешко ходене, после едвам се прибраха в хотела. След срещата с Радев Зеленски получи лицев спазъм и сега може да го видите на снимките
35
8
 
10
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 месеца
Никакъв импийчмънт /няма да го правим жертвен агнец и светец/... - пълна изолация и игнориране...
34
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Най-високоточното руско оръжие е телевизора.Поразява право в мозъка дори и тези,които го нямат!
33
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ПРОЕКТА БИЛ КОМЕНТИРАЩИТЕ ДА ГО ПОЕМАТ СЪС ЗАДНИ БУЗКИ!!!...
32
3
 
9
 
! Отговори
СТИГА РУСКИ ЛЪЖИ преди 9 месеца
РУСКИЯТ БОТ ЛЪЖЕ,ЧЕ КОМУНИСТИТЕ СА СЪЗДАЛИ 24 МАЙ. ПРОЧЕТЕТЕ РАДИНИ ВЪЛНЕНИЯ НА ВАЗОВ ОТ ПОД ИГОТО КЪДЕТО СЕ РАКАЗВА ЗА ПРАЗНИКА
31
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
След като 45 години "празнувахме" деня на окупацията на България от съветската армия за каква идентичност въобще говорим - пълно с бетонирани проруски *** и
30
6
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 9 месеца
На Радев явно не му стигна унижението при срещата с един чуждестранен лидер та сега иска и да се провали с политическия си проект. Да стане част от масовката.
29
2
 
4
 
! Отговори
Парясников преди 9 месеца
В борбата за лимитриания ватен електорат се включва трети играч. Чудесно!
28
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Има нужда. Някой трябва да спре соросо идите.
27
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
24 май се е празнувал за първи път 1824 година в Шумен.Дори Вазов описва празника в Под Игото.
26
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Даже и личния телоохранител на Живков и пръв приятел на Путин - Бойко Чекмеджето, вече се отрече от червените ***. Само тия *** като Радев и Копейката още не са разбрали, че Русия върви към пропастта с това си управление и повлича и други народи в блатото с нея.
25
1
 
3
 
! Отговори
Коко преди 9 месеца
Млада булка бела пък игрива, бела пък игрива, на пилона нея си я бива нея си я бива!
24
0
 
3
 
! Отговори
joreto преди 9 месеца
ООО, вече и демагогия
23
4
 
9
 
! Отговори
да бе! преди 9 месеца
Много е предпазлив ! кат слон в стъкларски магазин!
22
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Датата 24 май обединява повечето българи, тя е вълнуващ празник, не казионен. Този ден не е обърнат само към миналото, а и към бъднините ни. Това са важни достойнства, но те бяха обезценени от поднасянето им заедно с един политически въпрос--------24 май се празнува като официален празник от 1957г, че и с манифестации. И наистина всички го харесваха. Сега заради насилственото прехвърляне на националният празник от 3 март на 24 май, ще му лепнат едно седесарско мазно петно.
21
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"О, руси, о, братя славянски,защо сте вий тука? Защо стедошли на полята балканскинемили, неканени гости?Желали би вас възхитенида срещнем со сълзи и с китки...Но идете вий настървени,на грозни зовете ни битки!"(Иван Вазов, из "На руските воини", 1916 г.)
20
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А между там минаха се 10 години и днес всекий разумен българин, всеки патриот, който милее за бълг. Независимост и народност, като гледа какво вършат в България и навън руссите, иде да даде право на немците и ингилизите, да признае, че техните уверения са биле и прави и уместни... Едно време турците душаха бълг. Свобода и народност, днес същото дело искат да вършат нашите братя освободители. Едно време всяко зло за българете идеше от Ц-град, днес иде от Петербург..."(Стефан Стамболов, Дневник, 6 декември 1886 г., /71, 106-108/)
19
1
 
1
 
! Отговори
gogo преди 9 месеца
Буряяно, бурянке, сал ни ли си мома