Ген. Събев: Няма начин да успеят опитите на Русия да пренареди регионалния ред в Черно море

Според него Министерство на отбраната трябва да засили морското наблюдение
26 юли 2023 08:47, Нели Христова
393
Ген. Събев: Няма начин да успеят опитите на Русия да пренареди регионалния ред в Черно море
Снимка: БГНЕС

Сега е моментът трите черноморски страни-членки на НАТО да засилят съвместното си патрулиране в района на Черно море. Русия трябва да бъде официално предупредена, че ще бъде отговорено на всякакви провокации срещу корабите на нашите три съюзни държави

Това заяви в интервю за БГНЕС Съби Събев, генерал-майор от запаса. Той е първият национален военен представител на България в главната квартира на НАТО след приемането на страната ни в алианса.

Според ген. Събев е твърде силно да се каже, че заплахите на Русия към корабоплаването в Черно море, ще доведат до конфликт.

„Но нараства рискът от провокации на Руския черноморски флот с чуждестранни кораби, ако те се отправят към украински пристанища, предупреди той.

Според него тук големият въпрос е може ли да продължи зърнената сделка при положение, че Русия излиза от нея и дали морският маршрут може да се измести в западна посока, така че от териториалните води на Украйна да премине край бреговете на Румъния, България и Турция, за да могат да бъдат изведени корабите. „Очевидно е, че износът на украинското зърно през морските и речните пристанища ще бъде затруднено заради руските удари по пристанищната инфраструктура на Одеса и по река Дунав“, посочи той.

Ген. Събев очаква, че на днешното първо редовно заседание на Съвета НАТО-Украйна, което е инициирано по искане на Киев, ще бъдат обсъдени евентуални мерки за сигурност в Черно море, евентуално за продължаване на износа на украинско зърно. „Във всички случаи ще има решения, които да гарантират както сигурността на черноморските пристанища на съюзните държави от НАТО, така и евентуална помощ за Украйна. Предполагам, че тя ще поиска повече средства за ПВО, които да усилят защитата на черноморските и речни пристанища“, заяви той.

Ген. Събев не изключи и засилване на съвместното патрулиране в Черно море с останалите черноморски държави. „Може би сега е моментът трите черноморски съюзни държави – България, Румъния и Турция - да засилят патрулирането в Черно море. Съвсем официално да бъде предупредена Русия, че ще бъде отговорено на всякакви провокации срещу корабите на нашите три съюзни държави“, каза той.

Според него НАТО трябва да вземе решение за изпращането на допълнителни кораби за гарантиране на сигурността на съюзните държави.

Ген. Събев е категоричен, че няма начин да успеят опитите на Русия да пренареди регионалния ред в Черно море.

„Кремъл мечтае да превърне Черно море в руско езеро, както беше по времето на Варшавския договор. Това няма как да стане, защото в Черно море има три съюзни държави и две партньорски на НАТО – Грузия и Украйна. Независимо от напрежението, което Русия създава в Черно море и агресията, която продължава в Украйна, тези намерения нямат реални възможности да се сбъднат. Те са повече в сферата на желанията и мечтите. Руските намерения ще срещнат първо противодействието на трите съюзни държави в НАТО и на алианса като организация“, предупреди военният експерт.

Той смята, че в тази ситуация нашето Министерство на отбраната трябва да засили морското наблюдение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


393
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
265
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Русия, САЩ, Китай са в основата на всички конфликти по света. Докато невинни хора загиват във военни действия, от бомбардировки, болести вследствие на разрушени и замърсени водохранилища, глад вследствие на унищожени храни, в емиграция, 3те империи създават конфликти, продават оръжия И НАСТРОЙВАТ ХОРАТА ЕДНИ СРЕЩУ ДРУГИ ! РАЗДЕЛЯЙ И ГРАБИ ! ТОВА Е ТЯХНАТА ПСИХОПАТСКА ФИЛОСОФИЯ !
264
4
 
12
 
! Отговори
мафиот преди 10 месеца
Руснаците не са торбеши -българи сменили вярата си за една торбичка с пари,за разлика от потомците на съби събев.Тези са готови и майка си да продадът,а не род и родина!
263
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Докато си чешат езиците слабо платени руски клакьори като бай другарите пропускате важното.Една новина от вчера мина и замина и никой не и обърна внимание.Руски катери катери атакуваха морски боен кораб и бяха унищожени на 100 и 800м съответно.Нищо тревиално.Обаче случката е точно на 50-60км. от нос Калиакра или на пушечен изстрел от Варна. За кво наблюдение бръщолеват другарите като войната вече на практика е у нас. Ама нещо Путин го е шубе да нападне НАТО....
262
2
 
13
 
! Отговори
Приятел преди 10 месеца
До Офф ,да се омитаЩом Тиквата може да е генерал ,без да е помирисвал академия ,защо бай Съби да не може? Че то в БГ генералите ,професорите и академиците са повече от войниците и студентите...
261
3
 
16
 
! Отговори
Офф ,да се омита преди 10 месеца
Селския генерал Събчо /от с.Жельо войвода ,Сливенско!/ просто цепи мрака с глупостта си.Кухата лейка на 73 годишния щабен плъх ,просто мирише на вкиснато. Ген.Събчо не е пипал пушка през жалкия си животец. Винаги е слугувал на политиците , и за награда мааше опикани *** в келявото НАТО без да знае и бъкел английски.
260
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ясно е, че Черно море си е руско.....................нали затова руснаците си взеха Крим, той е много важен.......................който контролира Крим, контролира Черно море!!!
259
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
И onититe нa CAЩ cъщo...
258
1
 
6
 
! Отговори
Поп Ганчо преди 10 месеца
Хане. Забрави експертите по ТВ седенките.
257
2
 
19
 
! Отговори
Хан Аспарух преди 10 месеца
И този бил генерал?! Какво ли се чудя .... То от 20 години генералите, доцентите, докторите на науки, професорите, академиците с лопата да ги ринеш. Станаха повече от Л.айната е тоалетните.
256
0
 
11
 
! Отговори
bbb преди 10 месеца
До L. Събев и той е бил на обучение в СССР, както многото генерали-русофоби, дето им се плаща да ни вкарат в конфликт с Русия.
255
16
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
'' Мир сегодня угрожает сатанинская, чекистская, кровавая секта Путина '' _______ Дмитрий Биков
254
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Такива атлантици ще ни вкарат и нас във война с Русия. Няма да мирясат докато не го постигнат. Но след това ще се скрият и едва ли ще воюват. И какво ако си патрулират трите страни в техни си територии? Русия ще ги пуца на пристанищата и във все още украински води.
253
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Султана , обаче, не е съгласен, няма да си даде морето. Е там ще се закучат нещата.
252
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Румен Първо, трябва да има зърно,то е на украинска, т.е.вражеска територия.Второ, корабът,който ще го превозва,трябва да натовари зърното, отново на вражеска територия,трето,корабът със зърното трябва да пресече украински териториални води, отново вражеска територия.Корабите на която и да било държава или организация, намирайки се на вражеска територия, се смятат за вражески. В неутрални води може да се натъкнат на мини, както стана с тръбите за газ на Северен поток.
251
2
 
15
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 10 месеца
Как бяха онези фази на психиката при нежелани събития? Гняв, отрицание... Румъния, БГ и Турция (макар че тя има флот) НЕ могат да спрат най-мощната армия. Само с пропаганда и говорене напук (отрицание) не става. Пък и Турция НЯМА интерес от война с Русия. Нито търговски, нито като физическо оцеляване. Хайде малко по-сериозно.
250
2
 
20
 
! Отговори
JNS преди 10 месеца
Много ми е любопитно, България с какво точно ще "засили патрулирането" в Черно море?!?!? Със нашия черноморски флот,дето се състои от един кораб и половина ли? Дай малко по сериозно!
249
13
 
24
 
! Отговори
L. преди 10 месеца
Този не го знам колко и как е генерал, но и западни военни специалисти сами си казват, че Черно море си е руско.
248
3
 
10
 
! Отговори
киип ит риъл преди 10 месеца
Всеки си живее в собствена реалност пред екрана.Алгоритъма вижда какви са ви предпочитанията и ви залива с подобено съдържание.Имайки в прдвит ,че над 52% от информацията е създадена от чат ботове на дадена компания то вие сте в мрежите им ...Бъдете реалисти и пресявайте информацията.Самия факт ,че Възраждане е втора в Лондон говори колко са изчанчени нещатата...
247
9
 
26
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 10 месеца
Алоууууу умнокрасивитета, НАТО НЯМА териториални води в Черно Море!!!! Набийте си го в кууухите крааатуни! Защото НАТО е съюз от суверенни държави а НЕ Е даържава !
246
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Руснаците не са толкова ***, че да стрелят по плавателни съдове в териториалните води на НАТО. Само плашат грагите с тези маневри, како плашеха с ядрените си ракети.