Радев: Опитът да бъде изтрит 3 март е покушение срещу историята

Така е, когато нямаш работещи решения за настоящето и бъдещето
26 юли 2023 15:02, Елка Василева
285
Радев: Опитът да бъде изтрит 3 март е покушение срещу историята
Снимка: архив, БГНЕС

Опитът да бъде изтрит 3 март от националния календар е покушение срещу историята, заяви президентът Румен Радев. "Срещу идеалите на българските възрожденци, срещу паметта на хилядите загинали за нашата свобода наши и чужди воини. Аз съм категорично срещу такива експерименти", коментира държавният глава.

Още по темата
"Продължаваме промяната-Демократична България" представи преди дни предложенията си за промени в Конституцията. Една от идеите е 24 май да стане национален празник и да се нарича Ден на българското слово, просвета и културата, и на кирилицата.

„Когато нямаш работещи решения за настоящето и бъдещето, започваш война с миналото", заяви Радев.

Според него референдум по темата ще раздели още повече обществото ни. "Всички знаем - 24 май е прекрасен празник, той е най-съкровен за всички нас, но това, което ни предлагат, е недопустимо разделение и абсурдна ситуация – да избираме „за“ и „против“ нашия език и писменост и нашата свобода и държавност – няма решение на такава дилема", коментира Румен Радев.
(БТА, Николай Трифонов, Иван Лазаров)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


285
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
256
3
 
2
 
! Отговори
ДОЛУ РАДЕВ преди 9 месеца
Руското протеже
255
1
 
2
 
! Отговори
За Инфлацията преди 9 месеца
е виновен Радев
254
0
 
7
 
! Отговори
Баба ви преди 9 месеца
От прочетеното тук и случващото се в България излиза че трябваше да дойдат канадските парашутисти, да направят ала бала със Зайко байко за да разберем че сме празнували грешно националния празник.
253
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
3 март 1918 капитулацията на русия пред България точно нашата делегация им налага датата на блатните .Що не споменеш и това бе Б...ляд..ев
252
3
 
5
 
! Отговори
Ха ха, преди 9 месеца
...някои лъжата и манипулации ги нямат за нищо! Точно служебните на Радев ни забиха в най- големите кризи... институционална, енергийна , социална, конституционна, образователна, мигрантска, здравна...! Хайде да си спомним, как Радев назначи "антиваксър" за здравен министър, който ни беше докарал до първо място по смъртност в ... света!!! Изобщо, греховете на Тоя ще се изплащат години напред ! Само той още не се е усетил!
251
7
 
2
 
! Отговори
Прав е преди 9 месеца
Ако му видите изявлението (препоръчвам да гледате директно, който ви интересува, а не да четете "статии", защото там е "преразказ" на някого), ще чуете, че казва само факти. Кризите в последните години ги направиха РЕДОВНИТЕ правителства, а СЛУЖЕБНИТЕ ГИ ОПРАВЯХА и успяха да оправят много от тях! И то за доста кратко време! Сега отново разграждат. А потуленото изследване на Галъп, което споменава, си струва да се види наистина ;)
250
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
с м ъ р т ва сатаната Дащ
249
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
референдум смърт на ДАЩ свобода за България
248
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
прав е предателите вън от Бг
247
5
 
6
 
! Отговори
факт преди 9 месеца
абе радев , ти си най голямото покушение срещу България !
246
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
жалък наемник
245
4
 
8
 
! Отговори
Реалист преди 9 месеца
Българската държава се възстановява от 3 март. Останалото няма значение. Затова след 1989 година депутатите демократи избраха тази дата.
244
9
 
6
 
! Отговори
Русороб преди 9 месеца
3 март е избран за национален празник на България без всякакъв обществен дебат с решение на комунистическото народно събрание от 1990 г. Тази дата всъщност отбелязва възшествието на руския престол на император Александър Втори и нашето поставяне във васална зависимост от Русия.
243
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Сатир - Старият хъш ли имаш предвид?
242
3
 
6
 
! Отговори
Сатир преди 9 месеца
Като не можете да пожалите умрелите в България Руснаци, Юлия Вреская, Финладците, пожалете поне Македонски, ако си спомняте кой е!!!!
241
2
 
6
 
! Отговори
До Братушката /250/ преди 9 месеца
Ти не знаеш ли, че чак до към 70-те години на 20-и век в СССР все още е имало хора и то млади, които са били убедени, че Кирил и Методий, завръщайки се от хазарската си мисия, най-вероятно са видели азбуката у някой руски селянин, взели са я и са я представили като свое дело, защото са оценили значението й. Имало е период през Сталинско време, когато са се опитвали да изкарат, че всички научни открития имат корен в дейността на руски крепостни селяни. Тези заблуди дълго време остават живи.
240
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
24 май е най-светлия празник на всики славяни по земята в България, Русия,Украйна,Беларус, Чехия,Полша,Босна и Херцоговина,Черна гора, Северна Македония, Словения Словакия, но 3 март е най-Българския празник за България и празник на Нациналното освобождение на България и наало на възстановяване на Българската държава
239
12
 
10
 
! Отговори
Братушката преди 9 месеца
Дали 3ти Март или 9ти Септември, все Руската или Съветската армия ни определят националните празници! Не ви ли е малко обидно? Не е ли по-добре нещо наше?А този обединител, ако не беше Съветската армия щеше да се подпира на гегата и да държи речи пред стадото... То не че и сега не е така.
238
10
 
11
 
! Отговори
Бат Гошо преди 9 месеца
Тоз псевдо българин, посочен за президент от шефа на руската разведка, Решетников, защитава една дата, в която е подписан договор в полза на руската империя. Прави ми зависими от волята и решенията на руският император. Та каква свобода и независимост бълнувате на 3 март?
237
15
 
19
 
! Отговори
Изнервен преди 9 месеца
Този хасковски селян.дур наистина взе да става много тъn. Аз не чух ОТ НИТО ЕДИН да е казал, че 3 март ще бъде изтрит от историята. Това, което казват е, че считат 24 май за по-подходящ за национален празник, а 3 март ОСТАВА официален празник.