Стойчо Стойчев: Ролята на Радев е различна от това да упражнява изпълнителна власт

Според експерта Радев "стимулира управляващото мнозинство да промени съответните закони
31 авг 2023 15:26, Росен Стойчев
52
Стойчо Стойчев: Ролята на Радев е различна от това да упражнява изпълнителна власт
Снимка: БГНЕС

"Човек не може да бъде задължен да изпълнява една длъжност, на която очевидно не иска да бъде повече. Той няма как да работи ефективно в такава среда. Чест му прави, че сам си подава оставката и се опитва да излезе от ситуация, в която президента го поставя". Това заяви в ефира на Нова политологът Стойчо Стойчев по повод вчерашната оставка на главния секретар на МВР Петър Тодоров.

Припомняме, че вътрешният министър Калин Стоянов изпрати мотивирано искане до  Румен Радев за освобождаването на Тодоров.

Още по темата
Държавният глава обаче отказа да го освободи. Малко по-късно той сам подаде оставка.

"Той подава оставка, за да разреши институционален сблъсък между правителството и президента. Ролята на държавния глава е различна от това да упражнява изпълнителна власт", посочи политологът.

Според Стойчев Радев "стимулира управляващото мнозинство да промени съответните закони и да изключи фигурата на президента от съгласувателните процедури, в които беше включен преди няколко години".

"Правилникът за дейността на МС и неговата администрация изисква предварително съгласуване преди да бъде оповестено решението правителството да иска отстраняването на главния секретар на МВР", посочи Наталия Киселова, експерт по конституционно право.

По думите ѝ указът за освобождаването на главния секретар на МВР, който подаде оставка,  ще бъде издаден в 7-дневен срок.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
0
 
! Отговори
Учуден преди 7 месеца
Този усмян пъпеш на горната снимка фотошоп ли е или зрителна измама?!Не може да бъде Грипена да се смее и да каже нещо позитивно?!Само съскане и ком,унделски пучи масали от репертуарът на БКП,БСП!!Всички му криви,всички му виновни,всички българе били ж,аби и живеели в блато?!Само,че той не знае,че самият той е главната ж,аба в руския експеримент,на който доброволно се е предложил за опитно ж,ивотно!!
33
3
 
2
 
! Отговори
Петър преди 8 месеца
Тези платени мекерета като стойчо стойчев, ганев,плондера огнян минчев,иво методиев и др. Да знаят че са толкова прозрачни злобни, фалшиви и за пари са тотови да си подложат и задниците сиТо бива бива ицмишльотини и злоба ама освен същите като тях злобари никой не им обръща внимани а само погнуса пораждат .РУМЕН РАДЕВ Е НАЙ СПОРУЧЛИВИЯ ДО СЕГА ПРЕЗИДЕНТ НА СТРАНАТА ВИЗШЯ ЕРУДИТ ЕЗИКНИКОГА НЕ ЧЕТЕ СТЕГНАТ И СМИСЛЕН ИСКАЗ И ОЩЕ И ОЩЕ. Предишните: Желев хайде ще премълча,Стоянов с конските зъби
32
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ролята на Радев е да ерозира България като всеки себеуважаващ се комунист.
31
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Този уж измислен политолог не беше ли ония луд ненормалник, вързал се с вериги в среднощна доба пред болницата в Курило?! От кога мръдналите в главата дават акъл,като те самите не притежават такъв???
30
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Пффф, ЗА КОЙ ПРОТЕСТ ГОВОРИШ- ЗА ТОЯ ПЛАТЕН ОТ ЧЕРВЕНИТЕ ОЛИГАРСИ СЛУГИТЕ НА КРЕМЪЛ ЗАПОЧНАЛ В ДЕНЯ КОГАТО ЕВРКОМИСИЯТА ОБЯВИ ЧЕ БГ Е ПРИЕТА С ЧАКАЛНЯТА НА ЕВРОЗОНАТА- 10 ЮЛИ 2020Г В НАЙ ТЕЖКАТА КОВИДЕПИДЕМИЯ- НО КРЕМЪЛ МУ ЗАПОВЯДА ДА ДЕСТАБИЛИЗИРА БГ А ОЛИГАРСИТЕ ПЛАЩАХА МИЛИОНИ- ПРЕЗ СЕДМИЦАТА ОПИКАВАХА СОФИЯ СЪБОТА И НЕДЕЛЯ НА МОРЕ В ГЪРЦИЯ- ДАВАЙ РЕЗИЛСКИ В ТЕБ НИЕ НАДЕЖДАТА ЗА ЕСЕННО ГРЪЦКО МОРЕ.
29
3
 
3
 
! Отговори
Пффф, преди 8 месеца
тоя не показваше ли средни пръсти на протеста срещу Толупа?!? Сега по Радев ли плюе,с00йчо безполезното?!?
28
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Путин да печели войната, че нашите да си седнат на заадниците най-после!
27
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В Габон прибрали някакво Бонго и сина му на топло. Но изглежда поне две Бонго са успели да драснат.
26
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Подава оставка, защото министърът му я иска след посещение на едни партиен лидер при министъра.
25
8
 
7
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 8 месеца
От руските ценности останали в България са крадене, далавери, хитрология, завист, разделяне, никога извинявай и Благодаря а оппаа...видях и поляци и източна Германия и румънци и молдовци и украинци и руснаци ей тва е културното наследство.Как не видях тези качества в западните страни от местните незнам.... И подиранстията също е присъща на източния блок. Парцалев не беше ли ляв? Емил Димитров пидиранса Васко Кеца, Азис да Не е германец? Пълно с ляви резби . Култура
24
7
 
5
 
! Отговори
абе преди 8 месеца
Забавно е да се гледа как довчерашните първи дружки, сега се удрят и ритат. Пък какво храцане пада, ум да ти зайде! Но така е, с тези европейски и атантически ценности.
23
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
19 Радев е първо, руски генерал, след това бе изпратен на курс в, Алианса. Заклет русофил, доказа го. Целият свят знае, че няколко месечния курс на Радев в НАТО, му служи за камуфлаж, докато лобира за агресивна Русия и Путин. Радев погази решения на Парламента относно Украйна, с което си заслужи импийчмънт. Сега съботира правителството, държавата.
22
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 20 .. а ти защо не си на фронта за да подкрепиш окрайна...
21
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Прецедентът vs Сглобката. Рунд пореден. Територията гледа. Епично.
20
2
 
5
 
! Отговори
Гого преди 8 месеца
Румбата стана президент понеже тогава герб не обещаваше нищо на дпс. Дпс се приключват към силните на деня, такъв им е манталитета. Те за това си сменят имената и вярата през ден. Ценностите са им други, иначе са работливи хора .
19
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
19 Радев е първо, руски генерал, след това бе изпратен на курс в, Алианса. Заклет русофил, доказа го. Целият свят знае, че няколко месечния курс на Радев в НАТО, му служи за камуфлаж, докато лобира за агресивна Русия и Путин. Радев погази решения на Парламента относно Украйна, с което си заслужи имхийчмънт. Сега съботира правителството, държавата.
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 16 ... военния министър е обикновен политик и няма глас при военно положение.. тогава минава на заден план, а командването се поема от главнокомандващия и генералния щаб...
17
6
 
6
 
! Отговори
ъ преди 8 месеца
Странно как стратегическият генерал от НАТО изпадна в немилост пред евроатлантиците от ППДБ. Част от които самият той създаде, а останалите поведе с вдигнат юмрук. Предполагам, защото е назначение на Републиканците. А евроатлантиците са от ДП на САЩ - тоталните изтрещялки. Заради това ще е.
16
8
 
6
 
! Отговори
Посолството преди 8 месеца
Щом ни пречи го махнете. Да остане само Тиквунь. Той знае как се краде и отчита на нас.
15
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
14 Публичните личности могат да се коментират от всеки, от обществото. Те затова са публични. Особено пък, Румен Радев, който уж, е президент на всички българи и уж, обединител. За когото е добре, да се чува мнението на гражданското общество. Така е в демокрацията. Във фашизоидната диктатура на Путин, и петата му колона в България, която я одобрява- Възраждане, БСП,АБВ, изглежда, не е.