Атанасов: Президентът не пропуска да се конфронтира с парламента

Доверието между премиер и шефовете на службите било важно, но такова нямало
12 сеп 2023 10:52, Нели Христова
39
Атанасов: Президентът не пропуска да се конфронтира с парламента
Снимка: БГНЕС

Президентът не пропуска да се конфронтира с парламента и мнозинството. Преди две години, когато назначи служебното правителство, г-н президентът смени всички шефове на служби. Ние предлагаме цялостна концепция на сектора "Сигурност", защото той не е ефективен, народните представители това са го констатирали и затова не приеха докладите на шефовете на службите. Това заяви по NOVA съпредседателят на парламентарната група на ПП-ДБ Атанас Атанасов.

Попитан защо парламентът не прие докладите на шефовете на служби, Атанасов уточни, че не може да разкрие много, защото заседанието било закрито заради класифицираната информация.

По думите му липсвали достатъчно надеждни източници на информация, особено в ДАНС. В доклада на агенцията било посочено, че на един агент се падат между един или двама сътрудници. "Това е несериозно", коментира Атанасов.  

Изключително важно било доверието между премиер и шефовете на службите, а в случая го нямало. "Президентът не носи по никакъв начин отговорност за обществения ред и сигурност в страната. И сега инициативата за назначенията има правителството", уточни той.

"Задачите на контраразузнаването и разузнаването не е да гледат корупцията, а да се занимават със заплахите от външни сили", уточни той. В докладите се виждало, че липсват източници на информация. Атанасов попита защо непременно трябва да се запазят правомощията на президента.

Според него важно било да се промени механизма, по който работи системата. Затова предлагали да се създаде единна разузнавателна система. "За съжаление, нашите разузнавателни служби често се занимават да се разузнават една друга", вметна той.  Имало случаи по един и същи въпрос двете разузнавателни служби да имат различни гледни точки.

Той припомни, че Народното събрание е приело доклада на военното разузнаване, което означавало, че му е дало добра оценка. Според готвения проект щяло да има единна разузнавателна служба, военното щяло да бъде автономно, но службата ще има единно ръководство.

Атанасов каза, че този въпрос е обсъждан на лидерско ниво, затова си позволявал публично да говори по темата. Не бивало обаче да се бърза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
в последните години руският поданик Радев разтури държавата
29
3
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 7 месеца
Нали гласувате за евроатлантически ценности? Какво ревете?!
28
1
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 7 месеца
Това е работата на Президента. Когато тоя гном спечели президентски избори, тогаз ще е интересен.
27
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Радев е един безполезен, нищоправещ, даже вреден тип.
26
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Това НЕ е парламент, даже сглобка не е. Товае СБИРЩИНА. Така че само на нож , докато тази сбирщина бъде изметена.
25
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Този трябва да бъде освободен от парламата.
24
3
 
13
 
! Отговори
Ха-ха преди 7 месеца
Генерал Гном пак с претенции! Алоу, ако Радев не се конфронтира с Четворната коалиция на националните предатели, за какво ни е тогава?Че това му е работата-да бъде последната пречка пред тия бо*клуци!
23
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Фашистите от ДБ ПП трябва да бъдат спрени. Въвеждат терор и унищожаване на гражданските ни права. Техният любим исторически период е фашистката дясна диктатура 1923-1944 година. Историчарите им от много години оправдават фашизма, омаловажават го. Заради победата над фашизма през 1944-45 те загубиха още 30 години фашизъм, като в Испания, Португалия. Фашисткият режим до 1944 година нямаше да падне сам, както не падна в Испания. Фашисткият режим щеше да скрие престъпленията си и да управлява още.
22
4
 
19
 
! Отговори
Дора преди 7 месеца
Абсолютния нагаждач дребен
21
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Не харесвам гнома, но и фигуранта се оля вече с неговото вечно мрънкане и мърморене. Абсолютно безполезен тип.
20
0
 
17
 
! Отговори
Емин за шеф на ДАНС преди 7 месеца
Без образование и квалификация, ислямският проповедник и активист на ***-партията Да, България Мустафа Емин фактически е изпълнявал функциите на парламентарен секретар на военното министерство! Както вече цяла България знае, Мустафа Емин е завършил история с педагогически профил, и никога не е преподавал.Останалото са ислямски проповеди в джамията и партийна активност в ***-либералното образувание Да, България, и това е единственото обяснение за незаслуженото му назначение като съ
19
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Най-малкият натовски генерал нещо се е объркал слушайки нарежданията от различни посолства, типично за продажник. Ръководството на ДАНС получи миналата година най-високата награда "Джордж Тенет" за "изключителни заслуги и принос към националната сигурност на САЩ за образцово взаимодействие в борба с тероризма и укрепване на демокрацията". Та джобният генерал и бивш Живковски прокурор по време на възродителният процес май е объркал съобщението от не правилното посолство
18
3
 
11
 
! Отговори
баба мара преди 7 месеца
и защо да не се заяжда с какъв авторитет сте в нс как може да сте в коалиция спарапета гея и останалите .......... оставка и избори до дупка аз не гласувамзащото не мога да ви гледам
17
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Има защо ... Правителстовот на Петков ... пардон на Денков, се позлва с такава широка публична подкрепа, че Станишев в последните 6 месеца от управлението си, изглежда като харесван и чаровен лидер.
16
3
 
20
 
! Отговори
Танасе, чети бре преди 7 месеца
Който има амбицията да реформира службите, първо трябва да познава законите, структурата, задачите, функциите на службите, както и начина им на взаимодействие с чуждестранните партньори. Ако не познаваш тези неща, по-добре не се заемай с реформа. Не е реформа да смениш ръководството с наши хора от записа, добави президентът.
15
4
 
28
 
! Отговори
Българин преди 7 месеца
Когато Радев говори Атанасов и продажната му свита трябва да мълчат!
14
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Дърт гном и пенция и заплата влачи :)))
13
3
 
16
 
! Отговори
хаха преди 7 месеца
Не с парламента, а с марионетките на Посолството! Защо не написахте какво каза Радев? Радев за реформата в службите: Да се разберат срещу посолството ли тръгват. Ръководството на ДАНС получи наградата Джордж Тенет от САЩ
12
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
прилича на настъпана мухоморка...
11
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
абе гномчо... когато прИзидента се конфронтираше с борисов нИ рива...даже ти беше драго....ама сега рИвеш... я се скрий под масата, че ставаш смешен и жалък с напъните си да те забележат...