100 дни кабинет на Сглобката – какви са постиженията и пропуските?

Коментар на политолози
14 сеп 2023 11:25, Росен Стойчев
86
100 дни кабинет на Сглобката – какви са постиженията и пропуските?
Снимка: БГНЕС

 Кои са най-важните въпроси, с които правителството се е ангажирало до момента, кои проблеми са все още нерешени, какви са отношенията на правителството с президентството и каква подкрепа среща то от българските граждани, коментираха за БТА политолозите Любен Стефанов и Борис Попиванов. Преди сто дни, на 6 юни, Народното събрание избра министър-председател, структура и състав на редовно правителство.

Още по темата

Според Стефанов най-важните въпроси, с които кабинетът се е ангажирал, са били тези, които всъщност са послужили за събирането на тази коалиция от коалиции. Той смята, че това, което от кабинета не успяват да свършат, това е системен проблем на нашата политическа система. Българските политици като цяло не успяват да обясняват обстоятелствено и съдържателно на гражданите каква им е работата, какво вършат и защо го вършат, добави политологът.

Според Попиванов правителството се е легитимирало пред обществото като правителство на тройното алиби - антипрезидентското, геополитическото и конституционното. Той каза, че до голяма степен по-сериозните му резултати се свеждат до приемането на закъснелия бюджет за 2023 г.

Според Стефанов по време на продължилото почти двугодишно управление на президента Радев България се е превърнала в „една много съмнителна брънка в европейската хомогенна цялост“

Като друг позитив Стефанов посочи вземането на решение да става пред гражданите и вниманието на широката публика без задкулисни договорки или поне с минимално количество такива.

"Не оценявам проекта за промени в конституцията като положителен или отрицателен или като някакъв прогрес, тъй като той е на ниво проект, уточни той. Единственото нещо, което продължава да ни тормози и до днес, това е дали да сменим националния празник от 3 март на 24 май – нещо, на което не му е мястото в Конституцията", коментира Стефанов.

Попиванов посочи, че половината от тези сто дни са изминали в нещо като полуваканция за управлението, когато нямаше работещ парламент. Той обясни, че поради тази причина не може да се очаква някакво пълноводие от резултати. Според Попиванов до голяма степен по-сериозните резултати се свеждат до приемането на закъснелия бюджет за 2023 г. Доколко е реалистичен, доколко ще успее да запази обявения бюджетен дефицит от 3% от брутния вътрешен продукт, не се наемам да гадая, коментира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още по темата: правителствоексперти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
2
 
! Отговори
Познайте кой е? преди 8 месеца
Има си български политик, който говори както 90% от коментиращите тука, даже някои взаимстват терминология произведена от този политик, но сакън да не го избираме, че бил руски лицемерник! Повече публична дебилност няма да видите никъде! Ами страдайте! От мен съжаление няма да чуете вече! Тежко, брате, се живеемежду глупци неразбрани;душата ми в огън тлее,сърцето ми в люти рани. Това е Ботев, а политикът е . . .
29
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не само изпраха Бойко, но го направиха да изглежда като човек прочел 2 книги
28
3
 
2
 
! Отговори
Постижения преди 8 месеца
Увеличения на цените.
27
3
 
7
 
! Отговори
Българин преди 8 месеца
Некоалицията вече управлява една недържава ... за съжаление.
26
5
 
4
 
! Отговори
ЕВРОАТЛАНТИК преди 8 месеца
ПОСТИЖЕНИЯТА СА НА ПП-ДБ, А ГЕРБ-СДС ПРАВЯТ МРЪСОТИИ И ОПИТИ ДА ДЕСТАБИЛИЗИРАТ СТРАНАТА ЗА ДА ДОКОПАТ ВЛАСТТА, КОЕТО НЯМА ДА ИМ СЕ ПОЛУЧИ.
25
5
 
6
 
! Отговори
Отговор: преди 8 месеца
Пр0дажни П0дл0ги унищожават България следвайки плана в записа,стъпка по стъпка!
24
3
 
4
 
! Отговори
Тихомир преди 8 месеца
Все Радев им е виновен на добре заплатените отвън политици, социолози и прочие образи. Ако не е той, то тогава е Путин. Нема начин пара трябва да се взема. Драскачите само така могат да заработват аааааа и по още един начин, ама там ще ги боли.
23
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ако е "постижение" да ядосаш цял народ ...
22
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
МЯСТО ЗА ГЕРМАНСКАТА МАФИЯ В БЪЛГАРИЯ НЯМА И НЯМА ДА ИМА. СОРИ МИЛИЦИОНЕРИ ПАК СТЕ ПРЕЦАКАНИ.
21
3
 
8
 
! Отговори
Демокрацията е преди 8 месеца
Наистина Най-Добрата Система - едва ли в Друга Система с 6-7% подкрепа от Народа, по твой собствени думи запечатени в Запис, може да Управляваш останалите 93-94% - това е Абсолютен Абсурд - но Виждате ли - Демокрация и Избори - това било "волята на народа"!
20
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В едни записи те си казаха откровено, че имат намерение да използват от властта каквото могат и после - някъде по островите.
19
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Приближаваме се с шеметна скорост към яденето на буболечки.
18
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Постижения? Сериозно? Та тия мислят само как да заграбят повече власт, как да угодят на ПосолствоТО и се занимават с паметници, смяна на националния празник, вместо да поискат помощ за справяне с наводненията (нещо, което не са направили) от ЕС, те си правят PR с бели ботушки и костенурки по опустошения морски бряг. Вместо да мислят за българите, те мислят за украинците. Колкото повече са на власт, толкова повече вреда ще има от тях.
17
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Христо точно го е изчислил- до евроизборите, на които той се спасява евродепутат! А кикитата ще разпределят още някой милиард за насекоми и приятелски фирми и после ще хващат канадите, а ние тука пак избори и пак вайкане ама кой ги докара тия насекоми вредители?
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Кои са Сглобката
15
3
 
4
 
! Отговори
ПРОМЯНА И ДЕМОКРАЦИЯ преди 8 месеца
МУТРИТЕ И ДС ПРОДАЖНИЦИТЕ ВИЯТ КАТО ИЗПАДНАЛИ ГЕРМАНЦИ.
14
2
 
3
 
! Отговори
ЕВРОАТЛАНТИК преди 8 месеца
БЪЛГАРИТЕ БЛАГОДАРЯТ НА ПРОМЯНАТА И ДЕМОКРАЦИЯТА, НА СЪЮЗНИЦИТЕ НА БЪЛГАРИЯ ЧЕ ПАЗЯТ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ОТ ВЪНШНИТЕ ВРАГОВЕ И ТЕХНИТЕ ВЪТРЕШНИ АГЕНТИ И МАФИОТИ! АМИН! СЛАВА НА САЩ И СЛАВА НА ДЕМОКРАЦИЯТА!
13
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
12 ГОДИНИ ГЕРБ - КОРУПЦИЯ, МАФИЯ, БЕДНОСТ, МИЗЕРИЯ, ПРОСТОТИЯ. ГЕРБ УНИЩОЖИ БЪЛГАРСКИЯ БИЗНЕС, КУЛТУРА И ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ
12
6
 
4
 
! Отговори
ПРОМЯНА И ДЕМОКРАЦИЯ преди 8 месеца
ИЗКЛЮЧИТЕЛНО УСПЕШНО УПРАВЛЕНИЕ НА ПП-ДБ! ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ! БЪЛГАРИЯ ВЪРВИ НАПРЕД!
11
6
 
5
 
! Отговори
ЕВРОАТЛАНТИК преди 8 месеца
РУСКИ МАФИОТИ НА УМРЯЛО ВИЯТ.