Явор Гечев: Асен Василев каза откровена лъжа

Финансовият министър заяви, че българинът яде по-скъп хляб
14 сеп 2023 11:41, Нели Христова
19
Явор Гечев: Асен Василев каза откровена лъжа
Снимка: БГНЕС

Финансовият министър Асен Василев вчера изнесе някакви данни за вноса на украинското зърно, които са не само спекулативни, ами са откровена лъжа. Това заяви в "Денят започва" бившият служебен министър на земеделието Явор Гечев.

"Ние произвеждаме 8 млн. тона зърно, консумираме 1 млн.тона. Стоката от Украйна е заместена с българска стока, откъде идва ДДС-то тогава. Тези данни не отговарят на истината", обясни Гечев.

Като "откровена лъжа" той определи и твърдението на Асен Василев, че българинът яде по-скъп хляб и по-скъпи храни, защото е бил забранен вносът на украинско зърно. Той показа графики с цените на основни храни за първите шест месеца на годината, според които цените на стоки като хляб, брашно, олио, масло, кисело мляко, кашкавал и прясно мляко отиват надолу.

"Пазарът е световен и ние сме изключително малки, за да повлияем на световните цени."

Явор Гечев предупреди, че е опасно да се нагнетява напрежение между производители и потребители и предложи експертиза на правителството, ако не разполага с такава, за да се реши проблемът.

"Не е въпрос само за забрана или вдигането ѝ, много по-комплексно е. Нужни са регулаторни мерки и промяна на законодателството", допълни Явор Гечев.

"Служебното правителство бе пред подписване на договор за придобиване на 25% от гръцко пристанище в Кавала. Последната голяма сделка на пазара, която се случи е руска и е с Египет. Проблемът не е толкова Украйна, а това, че и Русия е на пазара", каза Гечев.

Бившият служебен министър на земеделието слята, че трябва да има закон за проследимост по хранителната верига.

"Да се знае къде по складовете какво има, какви са надценките. Освен това няма държава в света, която да не използва някакъв вид протекционизъм на собственото си производство. Естествено е да се опитва да го защити. В България имаше 800 000 тона слънчоглед, които трябваше да се реализират, за да не се развалят. Загубите щеше да са по-големи, ако не преработваме собствената си продукция, а внасяме чужда. Така че работата е в диалога и баланса, не в крайностите", заяви Гечев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Здравето е безценно,а Асенчо вчера ги смяташе в милиони.Не ви искаме заразеното зърно!Изедници такива!
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
И двамата лъжат и мажат. Не са опитвали този хляб, който яде обикновения човек масово така наречения "заводски" - абсолютно никакво качество на нещо натъпкано с незнайно какво често боядисвано на висока цена.
17
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
След като кашкавалът поскъпна с двадесет лева за килограм, днес поевтиня с 10 стотинки. На графиката се вижда, че става по евтин. Вярно говори този, не може да му се отрече. Утре може да пуснат кашкавала на промоция с един лев по ниска цена и тогава българският народ ще се изтрепе да го купува. Пада му цената, не може да се отрече.
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Че то стана практика лъжи да се говорят. съвсем спокойно, без притеснения. Не че много им се връзват, хората не са глупави, както им се ще на политиците..
15
3
 
1
 
! Отговори
ЛявоБСП преди 7 месеца
Лъщи на БСП-то голият падгузник като месечина. Уж леви, а защитават най-дясното. Вярно - от там им идват бонусите. Харесват капитализъм като от буквара на чичо Маркс. Туй са учили и претворяват в действителност. Като си видят изборните резултати ще го преместят от единия крачол в другия. Има още 10-тина години да са в Парламента...
14
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Стига с тоя хляб бе неграмотници, най-нездравословният въглехидрат! Спирайте хляба, има леща, боб, грах, ориз , картофи и сумати други по-полезни храни!
13
2
 
13
 
! Отговори
Фашизоиден Зеленоид преди 7 месеца
Сглобката - лъжци и предатели за СЪД!!!
12
1
 
2
 
! Отговори
Коментар преди 7 месеца
И двамата сте лъжци.
11
7
 
4
 
! Отговори
пришълецът преди 7 месеца
Едва ли някой го касае псевдомасонско-комунистическият ти потециал...:)))
10
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
човекът от снимката със провиснал лоен шкембак нали трябва да си заработи хонорара от Чорап Радев. Все пак събира за да си купи най-новата X7-ца от BMW, че е наддал още повече и миналогодишната му чисто нова X5-чка му е отесняла. Досега с хвалебствия към чорапа е изкарал само за джантите, сега след това интервю ще изкара и за салона.
9
0
 
14
 
! Отговори
Бр до 6 преди 7 месеца
ТОВЯ ИЗРЕЧЕНИЕ НА АСЕН БЕШЕ КАЗАНО В ТОЧНО ОБРАТНИЯ СМИСЪЛ , ТОЕСТ ЧЕ ДОСЕГА УПРАВЛЯВАЩИТЕ ИСКАТ БЕДНИТЕ ДА ГО Д.ХАТ.
8
3
 
9
 
! Отговори
7 преди 7 месеца
Лобист!!!
7
3
 
10
 
! Отговори
Ха ха ха преди 7 месеца
Гечев еобист на едрите земеделци!!!
6
10
 
7
 
! Отговори
Кокорчо : преди 7 месеца
Бедните да го д0хат! Всичко е одобрено и съгласувано с посолството!
5
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ФaTмaшкитe служебни министри естествено бранят Рубльо Радевич
4
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
БСП ГУБИ ЗЕМЕДЕЛИЕТО И КОНТРОЛА ВЪРХУ ЗЕМЕДЕЛЦИТЕ ЧРЕЗ КОИТО ТОРМОЗЯТ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ВЕЧЕ 30 ГОДИНИ.
3
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Какво се правиш на света вода ненапита! Всички депутати лъжете, ама всички!
2
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
АСЕН ВАСИЛЕВ КАЗА ОТКРОВЕНА ИСТИНА.
1
6
 
15
 
! Отговори
Гечев, преди 7 месеца
Ти нали беше министър,защо не го направи?А сега само повтаряш трябва,трябва.Комунист никога не лъже.Затива Радев те приюти в бункера,наречен Президентство.Сами комунисти и бивши военни сте там.