Какво ще представлява базата на НАТО край Ямбол?

Базата ще е за 1500 души предимно италианци
15 сеп 2023 10:38, Нели Христова
448
Какво ще представлява базата на НАТО край Ямбол?
Снимка: БГНЕС

Базата на НАТО до Ямбол ще е за 1500 души, предимно италианци, но при нужда ще поеме и повече хора. Това съобщиха военни експерти по Нова тв.

Става дума за база за настаняване, гаражи и складове за техника в Кабиле на мястото на бившата 66-а армейска ракетна бригада, където вече имало изградени съоръжения.

Подробностите за базата за настаняване на бойна група на НАТО край Ямбол бяха коментирани от ген. Съби Събев, първият национален военен представител на България в НАТО, преподавателят по отбранителна сигурност доц. Георги Цветков и военният експерт Васил Данов.

Още по темата
Събев отбеляза, че няма да се тръгне от нулата за позиционирането на батальона край Ямбол - там вече имало изградени съоръжения, които ще се ремонтират. Мястото е отдалечено от населени места, каквото е било изискването навремето. Според него да се нарича това  военна база било "малко пресилено". Инфраструктурата пък щяла да е само за настаняване - помещения и гаражи за съхранение на техника, "за пълноценен живот на един военен контингент". Локацията от военна гледна точка е превъзходна, смята Събев.

Доброто разположение на базата бе отчетено и от Данов, особено предвид близостта с базата в Бургас. Основните сили на флота ще са съсредоточени там, пристанището е удобно и това близко разстояние до Кабиле помага да се вържат сухопътните, военновъздушните и военноморските сили, смята той.

Доц. Цветков посочи, че съоръженията край Ново село са с временен характер. Това, което се обсъжда, е концепция за развитие на националната бойна група в България, става въпрос за изграждане на постоянна структура, която да може да поема по-големи количества хора, защити той идеята за инвестицията.

Събев уточни, че в момента в бойната група водеща е Италия - около 700 души. "Ако тя трябва да нарасне до бригада, ще дойдат и други формирования, ще има и български. Откъде ще дойдат и с каква техника - никой не може да каже със сигурност", призна той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


448
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
332
0
 
3
 
! Отговори
Ямболъ преди 7 месеца
Сградите на тъй наречените Кабиленски казарми са строени през 1933г. От немците.Било е немско летище.И сега след 90год. пак е под чужда собственост на наши издръжки.
331
1
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 7 месеца
Да0но базите са големи - да могат да подготвят по 50000 евржатлантика едновременно за фронта в Украйна!
330
1
 
7
 
! Отговори
еди кой си преди 7 месеца
и като стане напрежение първо в ямбол ще ударят.Кабиле,Ново Село и Безмер.мамк..ви продажници хамерикански
329
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Жените в Ямбол ще са с по един италиански любовник.
328
9
 
5
 
! Отговори
Дано да сложат преди 7 месеца
Ядрени оръжия там . ..и на Шабла
327
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Дори по време на комунизма у нас не е имало руски бази, а сега светлата сила, стремяща се да окупира целия свят иска да се настани у нас. Сигурно се кефите на американската демокрация в Либия, особено в момента. Всички американци са се втурнали да помагат на братята си либийци, на които донесоха демокрация и свобода. Или пък на демократичното общество в Ирак... Дилърите на веселите прахчета и сводниците мазничко се усмихват и потриват ръце. Цените на жилища в Ямбол веднага скочиха с 20%.
326
14
 
5
 
! Отговори
НИЕ СМЕ НАТО преди 7 месеца
Нормално е да има натовски войски у нас
325
8
 
7
 
! Отговори
Хубава новина преди 7 месеца
.
324
11
 
13
 
! Отговори
Някой преди 7 месеца
Не ни трябва база на НАТО, не ни трябва НАТО. НАТО означава, че командва САЩ. На Европа и трябват Европейски въоръжени сили. Могат да поддържат отношения със САЩ и други държави, но решенията и командването трябва да са европейски.
323
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ГОЛЯМ СТРАХ ТРЕСЕ РУСКАТА KOЧЧЧИHA
322
2
 
12
 
! Отговори
Лоренцо Дали преди 7 месеца
Черно море много е добре.А дали е така кой ще ми каже?
321
9
 
15
 
! Отговори
Айде бе преди 7 месеца
Ясноо , става много опасно да се живее в този град , както са тръгнали нещата , като нищо някоя нощ може да бъдем изпарени !
320
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
База трябва в Западна България.Кюстендил.Драгоман ,Видин ,там трябва да има НАТОвски войски ,защото на сърбите не може да се има никакво доверие.
319
7
 
10
 
! Отговори
Славка преди 7 месеца
База,база ама като карта,карта ама дрънка,от А,та чак до Я,за наша сметка!За жалкия и отворен до откат г@@з,на ...родните жалки и корумпирани политици , слуги на Посолството!
318
2
 
15
 
! Отговори
Славка преди 7 месеца
Много интересно,база, ама дрънка!Всичко от А до Я у нас,за наша сметка,за гордия български народ и за големия иразтворен до откат *** на жалките,подли и продажни политици!
317
4
 
12
 
! Отговори
Реджо преди 7 месеца
Най-доброто място сме,ама да!Между севера и юга,между изтока и запада!Най- близо сме до онази прочута дървена ракета,пак там в Ямболско инаправо на майка си... в потурите!Нещастници!
316
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Храбри италиански натовци ще ни пазят :))
315
4
 
6
 
! Отговори
Лъки преди 7 месеца
До 302.Само да допълня,президента ни вече,минаха две години,упражнява и ръководи,само и единствено . погребални функции!Амин!Бог да гопрости!
314
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
НАТО ни окупира, а предатели като Съби Събев бих ги целил с обувката си.
313
2
 
2
 
! Отговори
Я па ти.. преди 7 месеца
До Трябва си 318 Ей , как го измисли бе ? Баси мамата...