Днес премиерът Денков, ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС се срещат с протестиращите

Срещата няма да се проведе в Раднево, а в НС
3 окт 2023 07:00, Нели Христова
190
Днес премиерът Денков, ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС се срещат с протестиращите
Снимка: БГНЕС

„Премиерът акад. Николай Денков сменя мястото на срещата с протестиращите енергетици и миньори. Това става, след като те не потвърдиха присъствието си на разговорите в Раднево, на които министър-председателят ги покани по-рано днес, и пожелаха да представят исканията си във връзка с териториалните планове в парламента“, се казва в съобщение на пресслужбата на Министерски съвет.

Още по темата

„Разговорите ще се проведат утре, вторник, 3 октомври т.г., в 11 ч., зала 134 в сградата на Народното събрание. В тях ще се включат също министрите на енергетиката, на регионалното развитие и благоустройството и на икономиката и индустрията. Ще участват и лидерите и народни представители от политическите партии, които подкрепят правителството“, пише още в съобщението.

Парламентарните групи на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС приемат отправената снощи в национален ефир покана за среща и разговор с представителите на протестиращите миньори. Заедно с премиера Николай Денков, министъра на енергетиката, министъра на регионалното развитие и благоустройството и министъра на икономиката и индустрията в разговорите ще се включат народните представители Бойко Борисов, Томислав Дончев, Десислава Атанасова, Делян Добрев и Теменужка Петкова от ГЕРБ, Кирил Петков, Атанас Атанасов, Владислав Панев, Васил Стефанов, Радослав Рибарски, Венко Сабрутев, Стою Стоев и Ивайло Мирчев от ПП-ДБ, Делян Пеевски и Хамид Хамид от ДПС, съобщиха от пресцентъра на Народното събрание.

Разговорите ще се проведат във вторник от 11 ч. в зала 134 в сградата на Народното събрание. В тях ще се включат също министрите на енергетиката, на регионалното развитие и благоустройството и на икономиката и индустрията. Ще участват и лидерите и народни представители от политическите партии, които подкрепят правителството. Синдикатите и протестиращите също са потвърдили присъствието си, предаде Нова тв.

Премиерът направи два пъти опит за диалог с протестиращите, припомнят от "24 часа".

В неделя той ги покани в Министерски съвет, но те не се отзоваха. В понеделник енергетиците и миньорите категорично отказаха покана за разговори с Денков в София и казаха, че искат той да отиде на място.

По-късно през деня той отправи нова покана за среща, този път в административната сграда на „Мини-Марица Изток“ ЕАД в Раднево от 11 ч. във вторник. От синдикат "Подкрепа" заявиха, че блокадите продължават и вероятно няма да се срещнат с премиера в Раднево.

Протестиращите настояват до 2030 г. мините и ТЕЦ-овете да не се затварят и тогава да се мисли какво ще се прави, но всички планове да бъдат ясно разписани в документ от правителството. Другото им искане е след като плановете за справедлив преход се внесат в Европейската комисия, да се проведе широко обществено обсъждане.

Блокирана е АМ "Струма" край Дупница, където протестиращите се заканиха да държат блокадата цяла нощ. Продължава да е затворена и АМ "Тракия" в двете посоки край Стара Загора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
И пак питам....Защо, след като България има претенции да бъде енергиен звяр ,да гради у запазва енергийните си мощности като въглища Защо , защо тук тока не е две стотинки...(2 с. )...Друго.Защо В Русия бензина е копейки?????????.А тук тока е .....непоносим за нас българите . защо Защо Защо.? бе .
30
1
 
10
 
! Отговори
Мишока преди 7 месеца
Денков ще го водят за ръчичка при протестиращите - най-жалкия премиер
29
4
 
5
 
! Отговори
Баче Кико преди 7 месеца
Единия от тези хубавци "енергетици" обясняваше по телевизията вчера как му оставали 30 години до пенсия и той не искал да се преквалифицира, а да си работи на държавната службичка до тогава - иначе ше блокира магистралата. Пиле мамино сладко.
28
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 26...На такива като тебе , бих запитал....А знаеш ли , че Саудитска Арабия има енергиен капитал петрола..И знаеш ли многознайко, че там, в Саудитска Арабия бензина е 2 Ст.???!!.....Питам многознайковците.След като България има претенции да бъде енергиен звяр , защо тук тока не е две стотинки...(2 с. )...Друго.Защо В Русия бензина е копейки?????????.А тук тока е .....
27
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
На Врабчовидния бездетник с титлите, какво ли са му наредили да скимуца днес?
26
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Мен, ако шефа реши да ме съкрати и отида на борсата, ще вземам доход максимум 9 месеца. А се осигурявам на максимума и съм с две висши и три езика. С какво точно тези в енергетиката са заслужили 36 заплати!? Дори на военните и полицаите дават само 20 при пенсиониране. А тези, които от няколко години почти не бачкат, защото тока им е нерентабилен, ще намажат 36, все едно са безценни рохки яйца за държавата.
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ще ги купят и заплашват да знаете. Успешен протест в България никога не е имало.
24
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ако става въпрос само заради,, запазване на работните места" на местните жители, то....Нека погледнем по широкоъгълно....Да речем , че утре Русия реши да закрие армията си.Армуя , която служи най вече за насилие над местни и чужди погранични райони.Армия от нищо не правеща и не произвеждаща .Но осигурила ,,работни места " на стотици хиляди граждани на Русия и техните семейства Демек , това е техният поминък.И доход за преживяване ...Това значи ли , че Русия трябва да остане в този вид.Огромна ар
23
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Справедливият преход е такъв, че за едни ще бъде по-справедлив , а за други по-малко справедлив!
22
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ако става въпрос само заради,, запазване на работните места" на местните жители, то....Нека погледнем по широкоъгълно....Да речем , че утре Русия реши да закрие армията си.Армуя , която служи най вече за насилие над местни и чужди погранични райони.Армия от нищо не правеща и не произвеждаща .Но осигурила ,,работни места " на стотици хиляди граждани на Русия и техните семейства Демек , това е техният поминък.И доход за преживяване .....
21
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Никакви отстъпки за тези рекетьори. И аз искам държавата да ми осигури работа до края на живота, ама няма. Както милиони българи са на свободния трудов пазар, така и тези могат. Да се преквалифицират в монтажници и проектанти на фотоволтаици, навсякъде в Европа се търсят. На всички е ясно, че заради тецовете няма да излезем от ЕС. Това е все едно в началото на 20-ти век каруцарите да протестират срещу автомобилите. Не можеш да спреш прогреса.
20
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Бацо пак турил КПП-та по магистралите. Значи пак сме в ковид-19 затваряне!
19
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Но ако сме европейско семейство, нека бъдем част.А не наблюдатели .Тук е моментът да поставим нашите карти на масата и да кажем.Ние защо сме в НАТО.Защи сме в Европейски съюз.
18
13
 
8
 
! Отговори
Зозо преди 7 месеца
Ай сиктир!!! Мариците произвеждат ток на 35-40 ст. киловата. На такава цена можем да си внесем ток от друга планета. Закривай!!!
17
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 3....До колкото знам Полша или Германия отдавна са ги затворили.Но странно ми е все пак , че няма експерти да говорят по този енергиен въпрос Енергетиката е ключова за всяка държава.Както да речем петрола за арабите и руснаците.Това е оръжието в мирно време .И трябва да се приеме сериозно като дебата.Казвам дебат...А не политически караници Кой е за Русия .И кой за Америка.Нито Русия ,нито Америка ги е хал за нас.Но ако сме европейско семейство, нека бъдем част.А не наблюдатели .Тук е моментъ
16
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Нали Политици нямаше да ходят при стачкуващите, за да не се политизира протеста? Поне според Кирил Петков.
15
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Всеки е длъжен да отстоява интересите си. Браво на миньорите!
14
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Щом всичките ще ходят при тях,значи започва да ги е страх от клатенето на кабинета Им!! Да той е Техен! Не е наш!
13
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Хубав ден!
12
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Денков или Габриел е мъжа?