НС обсъжда споразумението с енергетиците, пада ли блокадата?

Вносители са Кирил Петков, Атанас Атанасов и Делян Пеевски
90
НС обсъжда споразумението с енергетиците, пада ли блокадата?
Снимка: БГНЕС

Парламентът ще обсъди на извънредно заседание днес проект на решение за одобряване на Споразумение между премиера Николай Денков, народни представители и представители на синдикалните организации в сектор енергетика. Заседанието ще започне от 12:00 часа.

Вносители на проекторешението са народните представители Кирил Петков и Атанас Атанасов от „Продължаваме Промяната – Демократична България“ и Делян Пеевски от ДПС.

Вчера Денков, министри и депутати разговаряха с представители на протестиращите миньори и енергетици над седем часа, а след това заявиха, че е било подписано споразумение от основните участници в дискусията.

Днес сутринта в министерския съвет премиерът да се срещне с представители на работодателските организации.

В проекторешението е записано продължаване на процедурата за въвеждане на механизъм за капацитет и стартиране на процедура за поддържане необходимия състав от синхронно работещи и резервни генериращи източници, директно присъединени към електропреносната мрежа (без силова електроника), чрез законосъобразни решения, които да гарантират работата на съвременни диспечируеми електропроизводствени мощности, като основен елемент от критичната енергийна инфраструктура и националната енергийна сигурност за постигане на плавен енергиен преход. Срокът е до 31 декември 2023 г.

Предвидено е Министерският съвет да изпълни решенията на Народното събрание от 31 януари 2020 г. и 12 януари 2023 г. чрез преговори с представителите на Европейската комисия с участието на по един представител на национално представените синдикати в сектор Енергетика относно недопускане в дългосрочен план прекратяване функционирането и/или ограничаването на производствения капацитет на въглищните топлоцентрали от групата на БЕХ.

Министерски съвет се ангажира да не ограничава дейността и базовите мощности на останалите оператори на горивни инсталации, ако същите работят изцяло на пазарен принцип в съответствие с европейското и национално законодателство. Срокът е до 30 ноември 2023 г.

Следващата точка предвижда изработване на проект на енергийна стратегия на България до 2030 г. с хоризонт до 2050 г. с участие на социалните партньори паралелно с процеса на актуализация на Интегрирания план енергетика и климат, тъй като е необходимо да има съответствие между тези два стратегически документа. Срокът е до 30 ноември 2023 г.

Проекторешението включва още прозрачност на процедурите по инвестиционните намерения и включване в тях на централите, мините и засегнатите общини в съответните региони с техните проекти. Предвижда се създаване па комитет за наблюдение с участие на представители на социалните партньори, в това число и регионалните структури от централите, мините и засегнатите общини в съответните региони с техните проекти. Срокът е до 31 декември 2023 г.

Предвижда се категорично отпадане от ТП на предприятие за конверсия на въглищните региони. Срок до 31 октомври 2023 г. В проекторешението е записано и проучване на възможността за улавяне, преработка или съхранение на въглеродни емисии за ТЕЦ Марица Изток 2 ЕАД, като срокът е до 31 март 2024 г.

В последната точка е записано, че социалните партньори са се съгласили да продължат преговорите по проекта за споразумение, връчено на 19 септември 2023 г. с изключение на точката, свързана с категорично отпадане от ТП на предприятие за конверсия на въглищните региони.

Днес ще стане ясно и дали ще падне блокадата на АМ "Тракия".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Къде го изровихте тоя, бе? Може ли това нещо да ни изведе на светли бъднини? Шегувам се.
16
22
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Разкарайте се от магистралата вече! Дори това ви беше много. Не стига, че крънкат незаслужени пари, ами и тероризират цялата страна!
15
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
На болните мозъци все Русия им в крива. Само че не може да се погледне обективно на нещата за скока който прави България след 1944 и упадъка след 2007. Иначе дай да мразим.
14
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тия яко ги изпърьаляха. Не трябва да се махат блокади докато не се предоговори с ЕС. Жалко за цяла България. След няколко години ще плащаме вносен скъп ток и ще има и режим на тока. И лете и зиме.
13
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
БРАВО ДЕНКОВ,ХАРВАРДСКИЯ КИРО,ГНОМА И ШОПАРА, НА ТОЗИ ПАСКВИЛ ДА ВИКАТЕ СПОРАЗУМЕНИЕ... СПОРАЗУМЕНИЕ НЯМА И НЯМА ДА ИМА!! НЕ СЕ ПРЕГОВАРЯ С РОДООТСТЪПНИЦИ!!! ВЪН ОТ ЖИВОТА НА БЪЛГАРИЯ !!!
12
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Като прочетох кои са вносителите, и ме напуши на смях
11
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Батака в България е генетично заложен още от така нареченото "освобождение" с участието на имперска Русия и многогодишното промиване мозъка на болшинството българи от тяхната, гнила, дoлнoпpoбна пропаганда... Всичко в държавата ни е правено по техни указания ( пример) и плачевния резултат е налице от почти цял век включително и днес... В манталитета на българина е заложено да хитрува, лъже и краде до последно както правят и руснаците... Не случайно Русия е наречена Империя на злото...
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Като казваш "стартира, генериращ източник, конверсия" и се издигаш почти до академично ниво???
9
0
 
7
 
! Отговори
Важно е какво пада преди 7 месеца
блокадата или правителството, но като гледам какво мъpшu са и двеъе надали!
8
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
1.Такса въглеродни емисии не е пазарна, но предприятията трябва да повишават ефективността си. Дори да уволняват.2. Инвестициите и финансирането трябва да бъдат при самите енергийни производители. Иначе онези вземат парите, пък вие им контролирайте инвестициите колкото си искате!
7
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
"Умнокрасивитетът" пак ни пуска по пързалката - вЕрвайте ми! Има да го търсите "Тиквата Еднокнижник", който е с 200 по-напред с материала от всичките ни рУндьо-"академични" тъпоъгълници!
6
2
 
14
 
! Отговори
Зозо преди 7 месеца
Хахахаааа, какво ще обсъждат като не са го подписали миньорите от Марица изток?????
5
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Спрете да субсидирате ВЕИ и нещата може и да изкристализират. Ще лъсне и лъжата, че сме нямали нужда от АЕЦ
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
"Правителството няма да затваря мини административно, всичко решава пазарът" е начин да се демонстрира, че кривителството НЯМА да ги субсидира както досега. Досега плащахме на калпак на държавата, за да субсидира мините, а отсега нататък ще плащаме директно на Енергото, не на мините - за мен разликата е, че ми излиза много по-скъпо да плащам на цялата държавна администрация, отколкото и на тях, и на мините.
3
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Този тъжен, хленчещ човек ни е миистър-председател? Докъде може да паднем? Чак сега го забелязах. А как се казва сега посланика на САЩ. Последно чух за Херо. Мустакат
2
0
 
12
 
! Отговори
много хубаво преди 7 месеца
"Електрически централи на въглища няма да се затварят административно от държавата. Те имат свободата да работят, независимо дали са държавни или частни. Пазарът ще реши кои ще останат, обясни Николай Денков. " Така няма да изкарат и до 2027. Когато се либерализира пазара на ток ще затворят сами.
1
2
 
18
 
! Отговори
G преди 7 месеца
Ако и тези клекнаха - няма спасение