Божанов: Машините ги има преди ПП и преди Алексей Петров

За него е страно, че НС изслушва влогър
17 окт 2023 22:35, Нели Христова
55

"На предишното заседание на комисията казах, че няма да ги спра. Явно са си решили да поканят г-н Цанов в средата на кампанията, но молбата ми е това да не се превръща в част от предизборната кампания. Изглежда странно в почиващия пленарен парламент да започнем с влогър, предвид че имаме да изслушваме институции като ДАНС и ЦИК, беше странно предложение", каза бившият министър на електронното управление Божидар Божанов от "Продължаваме промяната - Демократична България" в студиото на "Денят ON AIR".

Самият той няма нова информация по случая.

"Попитах дали има нещо конкретно като доказателство. Отговорът е: "Има, но няма да ви кажа". Тезата беше, че първо трябва да си имаме доверие. Аз не получих много информация. Тук сложихме казуса с проследяването на телефоните, от което се оплаква г-н Цанов - сериозен казус", посочи бившият министър на електронното управление.

По думите му, според Конституцията и правилника, поканените трябва да се явят, но санкции няма. Гостът уточни, че се е случвало хора да не се явят на изслушване.

"Неспазването на тази норма е негово лично решение. Все пак спазването на закона е редно, дори да няма санкция. Неговото присъствие беше поискано от народните представители. Призовахме да се гласува. Той казва, че с хартията също се правят манипулации", подчерта още Божанов.

Пред Bulgaria ON AIR бившият министър на електронното управление коментира дали може да бъде манипулиран машинният вот.

"Машините ги има преди "Продължаваме промяната" и преди Алексей Петров да има публична изява по политически теми. Акад. Денков каза, че не се е срещал с Петров. Има аргумент, който се надявам ЦИК като предостави докладите си, да го видят всички. Всички контролни преброявания на контролни разписки са нещо, което излиза пред избирателя. Не всеки може да си представи как работи кодът, но когато натиснеш за една или друга партия, излиза разписка. Разписката се брои от хора, така че машината е само принтер. Преди това тя също се броеше. ЦИК в доклади показва, че никога грешката не е в машината", обясни той.

Божанов успокои, че никой не може да направи бюлетината невалидна след гласуване с машина.

"Тя отново се брои от хора, но в машината остава информация за резултата. При местни избори няколко гласа могат да променят резултата. Затова е важно гласуването с машина, защото е проверимо. Човешки грешки има. Машината предлага те да бъдат ограничени", уточни гостът.

Според Божанов трябва да се съмняваме във всяка една технология, изборна и не само, но не трябва да се минава границата на конспиративните теории.

"Основният софтуер е налице. Трябват малки доработки. Въпросът за новия софтуер го поставих като предложение в Изборния кодекс, беше отхвърлено в пленарната зала. В правомощията на ЦИК е да възложи изграждането на такъв софтуер. Нямам отговор защо ЦИК не го прави. Надявам се да не е сценарий. Вярвам в честността на изборния процес", каза бившият министър на електронното управление.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още по темата: Божидар Божанов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
1
 
! Отговори
Иванова преди 6 месеца
Ами добре, да каже как си го представя да стане? Това, което видяхме преди година и в което участваха ДБ като преговори беше пълен цирк. Едни хора се събираха и си говориха добри пожелания, но накрая лидерите на партиите се събраха по нощите на тъмно и си наредиха правителството. Така ли стават нещата според него.
46
0
 
0
 
! Отговори
Мира преди 6 месеца
Каквото са му написали, това говори...
45
1
 
0
 
! Отговори
Кико преди 6 месеца
Божанка не говори за неща, от които не разбираш
44
1
 
1
 
! Отговори
Калин преди 6 месеца
Тази да не говори врели некипели. Само машините спасяваха ДБ да мине 4те процента.
43
2
 
0
 
! Отговори
Радостина преди 6 месеца
Ей, всички от Дб са големи разбирачи.....
42
1
 
1
 
! Отговори
Ми преди 6 месеца
Това са проблемите че работим за без пари какво ни занимавате с избори и машини обикновеният човек това го интересува а не вашите шерлатански пред изборни мафиотски схеми
41
1
 
1
 
! Отговори
Вярно е! преди 6 месеца
А така наречените обикновен служител на трудов договор който също има необходимото образование за дадената длъжност ценз, квалификация и всичко необходимо с повече от 20 години стаж няма увеличение на заплатата, на тези мизерни условия и заплати няма смисъл ( ЧОВЕК) да си губи времето който може да се спасява!
40
2
 
1
 
! Отговори
Машини преди 6 месеца
С машини без машини все едно, на народа му е писнало вече от гласуване щото файда никаква, основният проблем че сме най бедните работещи хора в Европа на тези цени на храните, на горивата, на лекарства на всичко това което получаваме е тръгично. Другият основен проблем е че държавата система държи и продължава да назначава хора на работа които са придобили право на пенсия и още по лошо е че точно на тези служители наречени държавни както се споменава в по горният коментар заплатите ще бъдат увел
39
2
 
2
 
! Отговори
Данчо Лазаров ! преди 6 месеца
Божанов те машините ги имаше, но нямаше такава дескриминация на служители в изпълнителната агенция на Ел управление не може да се вдигнат заплатите само на държавни служители а другите служители които работим и вършим цялата основна дейност работа да кажете нещо, това е несериозно и всички вие го знаете но си правите пас..!?
38
1
 
3
 
! Отговори
Венци преди 6 месеца
В тази коалиция има явно борба за най-голямата нелепица!
37
1
 
5
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 6 месеца
Киро сам каза че има 7 % подкрепа че има кодовете че прави ала бала с президента Какво повече КЪДЕ В ЕВРОПА СЕ ГЛАСУВА С ТЕЗИ МАНИПУЛАТИВНИ ВЕНЕЦУЕЛСКИ МАШИНИ ИЗХВЪРЛЕТЕ ГИ ПОТРЕС
36
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
"е без машини, когато при броенето на хартиените бюлетини от комисията се наговорят, че бюлетините на тези партии, които нямат членове в комисията бъдат драснати" - Като кои например? "Булгарски Комунисти за Българя" дето са 80 душо на средна възраст 79?
35
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
"Квото натиснеш по клавиатурата това изписва и на екрана и на хартиената бележка и в паметта. Технология от 80-те години, но щом акъла ни е от тогава" В Ладите имаше софтуер, куха главо ...
34
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Алексей Петров го има от средата на 80-те моето момче.
33
0
 
3
 
! Отговори
Мадуро преди 6 месеца
Хората винаги ме избират с моите любими машини - и като приключите с изборите да не забравите да ми ги вьрнете
32
0
 
3
 
! Отговори
Хаха ха преди 6 месеца
Божанка ще се ощастливиме ли пак след рожден ден ако - ала бала успее в министерският кабинет
31
1
 
5
 
! Отговори
Kiro преди 6 месеца
Ще има ала бала, не ми барайте машинките !
30
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Гледах вчера заседанието на комисията. Страшни неща чух. После гледам новините по бтв, въобще нищо не споменаха. Сега и в статия доста избирателно представят гледната точка на Божанов, а той с Божанков видимо говореха агресивно и по опорки. Та толкова за журналистиката у нас.
29
0
 
12
 
! Отговори
Плюс минус преди 6 месеца
Вече не вярвам нито на хартиеното, нито на машинното гласуване
28
3
 
15
 
! Отговори
всички до един преди 6 месеца
и избиратели и политици знаем много добре че изборите се фалшифицират - идеята тук е да попречим на предателите от ПП-ДБ да фалшифицират изборите, защото от тях по-лошо няма - дори ГЕРБ и ДПС са за предпочитане пред предателите от ПП-ДБ