Божанов: Машините ги има преди ПП и преди Алексей Петров

За него е страно, че НС изслушва влогър
17 окт 2023 22:35, Нели Христова
55

"На предишното заседание на комисията казах, че няма да ги спра. Явно са си решили да поканят г-н Цанов в средата на кампанията, но молбата ми е това да не се превръща в част от предизборната кампания. Изглежда странно в почиващия пленарен парламент да започнем с влогър, предвид че имаме да изслушваме институции като ДАНС и ЦИК, беше странно предложение", каза бившият министър на електронното управление Божидар Божанов от "Продължаваме промяната - Демократична България" в студиото на "Денят ON AIR".

Самият той няма нова информация по случая.

"Попитах дали има нещо конкретно като доказателство. Отговорът е: "Има, но няма да ви кажа". Тезата беше, че първо трябва да си имаме доверие. Аз не получих много информация. Тук сложихме казуса с проследяването на телефоните, от което се оплаква г-н Цанов - сериозен казус", посочи бившият министър на електронното управление.

По думите му, според Конституцията и правилника, поканените трябва да се явят, но санкции няма. Гостът уточни, че се е случвало хора да не се явят на изслушване.

"Неспазването на тази норма е негово лично решение. Все пак спазването на закона е редно, дори да няма санкция. Неговото присъствие беше поискано от народните представители. Призовахме да се гласува. Той казва, че с хартията също се правят манипулации", подчерта още Божанов.

Пред Bulgaria ON AIR бившият министър на електронното управление коментира дали може да бъде манипулиран машинният вот.

"Машините ги има преди "Продължаваме промяната" и преди Алексей Петров да има публична изява по политически теми. Акад. Денков каза, че не се е срещал с Петров. Има аргумент, който се надявам ЦИК като предостави докладите си, да го видят всички. Всички контролни преброявания на контролни разписки са нещо, което излиза пред избирателя. Не всеки може да си представи как работи кодът, но когато натиснеш за една или друга партия, излиза разписка. Разписката се брои от хора, така че машината е само принтер. Преди това тя също се броеше. ЦИК в доклади показва, че никога грешката не е в машината", обясни той.

Божанов успокои, че никой не може да направи бюлетината невалидна след гласуване с машина.

"Тя отново се брои от хора, но в машината остава информация за резултата. При местни избори няколко гласа могат да променят резултата. Затова е важно гласуването с машина, защото е проверимо. Човешки грешки има. Машината предлага те да бъдат ограничени", уточни гостът.

Според Божанов трябва да се съмняваме във всяка една технология, изборна и не само, но не трябва да се минава границата на конспиративните теории.

"Основният софтуер е налице. Трябват малки доработки. Въпросът за новия софтуер го поставих като предложение в Изборния кодекс, беше отхвърлено в пленарната зала. В правомощията на ЦИК е да възложи изграждането на такъв софтуер. Нямам отговор защо ЦИК не го прави. Надявам се да не е сценарий. Вярвам в честността на изборния процес", каза бившият министър на електронното управление.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още по темата: Божидар Божанов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
17
 
! Отговори
както каза Кире преди 6 месеца
"направихме една ала-бала с президента и вместо да имаме 4-5% спечелихме 27%" - това се случи след като се появиха машините за гласуване
26
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Да, мадуровските машини ги имаше и преди, но не бяха манипулирани. ПП,ДБ започнаха да пипат софтуера и спечелиха с манипулиран вот, алабала. А Киро просто раздаваше кодове в НС.
25
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Защо не дадете възможност освен с машини и хартиена бюлетина хората да имат право и на явен не скрит избор??;)
24
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До ПЪЛНАТА ИЗМАМА - Отдавна е казано, че резултатите от изборите зависят от това кой брои бюлетините.
23
0
 
6
 
! Отговори
В началото бе Мадуро преди 6 месеца
Разбира се, че машините ги е имало преди ПП и преди Алексей Петров.
22
1
 
3
 
! Отговори
P.S. преди 6 месеца
Който се съмнява във флашките да записва на диск !!!!!!!!!!!
21
7
 
1
 
! Отговори
ПЪЛНАТА ИЗМАМА преди 6 месеца
е без машини, когато при броенето на хартиените бюлетини от комисията се наговорят, че бюлетините на тези партии, които нямат членове в комисията бъдат драснати и обявени за недействителни и т.н. Машина без софтуер, на която няма какво да се пипа може на 100% да гарантира вота!
20
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Може,но след като са се докопали до кода ПеПето спечелиха веднага.През 2021-ва спечелиха без да са регистрирани,което е против изборните правила и откраднаха 1-вото на ИНТ.После с пропаганди откраднаха и избирателите им.Чак през 2022-ра ПеПето се регистрира.Кирчо на онзи запис сам си каза всичко и също така,че реално са само 7%.С ала бала портокала завладяха цялата държава.
19
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Измамата е чрез флашките.
18
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ромите в Сливен са против "електрическото гласуване"... не харесват партията "референдум."
17
2
 
14
 
! Отговори
Пълна измама преди 6 месеца
При избори с машини нищо не зависи от гласоподавателя. Овцете могат да гласуват колкото и както си искат, а резултатите се определят от този, който държи софтуера. Доказано в редица държави, затова машини в цивилизованите държави не се използват. Ето, в САЩ машинките изкараха че за Байдън са гласували повече американци, отколкото за най-популярния президент в американската история - Обама.
16
4
 
2
 
! Отговори
до 15 - универсално преди 6 месеца
Ще си ги напишат на ръката с химикал вкъщи или в партийния клуб. Но така машините стават универсални за всякакви избори, а и може да бъдат направени по старата технология - без софтуер, така че никой няма да може да ги манипулира. Просто електронна, но по функции като механична пишеща машина. Квото натиснеш по клавиатурата това изписва и на екрана и на хартиената бележка и в паметта. Технология от 80-те години, но щом акъла ни е от тогава, то и машините ще трябва да са :)
15
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Държава, в която още при раждането ти съставят акт - не може да бъде унищожена от машини.
14
0
 
4
 
! Отговори
Неук преди 6 месеца
30 милиона, да не си помислите нещо по-малко
13
2
 
2
 
! Отговори
Неук преди 6 месеца
Преди година сигнализирах комисията по култура в НС за евентуална безстопанственост от минист. на културата - за има няма 30 000000 Приложих бас бая сериозни доказателства. А и титлите ми не са малко. Резултат - хората , които бяха виновни ми пратиха лица да ме заплашват. Сега гледам лице , което може да говори нещо около истината, но без да може да докаже каквото и да е, да се кани да говори. Нито знания по темата, нито доказателства, но медийна звезда, че и цяла комисия за него се събира.
12
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
КС в ЕС отмени и забрани избори с машинно гласуване. България член ли е на ЕС или е колония на Венецуела?
11
1
 
5
 
! Отговори
figil преди 6 месеца
Държавните институции са загубили доверието на хората, а лично на мен ми изглежда, че това е и целта. Дори машините да са ОК , самият факт, че излизат компрометиращи материали и ниското доверие към ЦИК, ще доведе до отлив на гласоподаватели, а от там твърдите ядра, ще определят конюктурата( т.е. пак от същото)
10
0
 
4
 
! Отговори
до 12 преди 6 месеца
Те не могат да запомнят една цифра, Вие очаквате да запомнят и разпознаят двуцифрено число?
9
0
 
2
 
! Отговори
figil преди 6 месеца
До 9ти пост. Рейтинг, трупа дивиденти и име.
8
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
И кой според теб ще гласува с машина след признанията за - ала бала на божанковите приятелчета