Сърбия и Унгария заплашват България, Асен Василев им отговаря

Примината е таксата за транзит на руски газ
17 окт 2023 22:10, Нели Христова
264
Сърбия и Унгария заплашват България, Асен Василев им отговаря
Снимка: БГНЕС

Решението на България да увеличи таксите върху транзита на природен газ от Русия е противоречива стъпка срещу Унгария и Сърбия, която застрашава безопасните доставки на енергия в тези две страни, се казва в съвместното изявление на унгарското и сръбското правителство, публикувано днес на уебсайта на правителството на Унгария, предаде БГНЕС.

"Европейският съюз не е налагал санкции върху доставките на природен газ от Русия, така че аргументът на българския министър-председател е напълно неверен. Това решение е в разрез с европейската солидарност и застрашава енергийната сигурност на страните членки на ЕС и страните кандидатки", се казва в изявлението, подписано от сръбския министър на финансите Синиша Мали и унгарския министър на външните работи и търговията Петер Сиярто.

В съобщението се подчертава, че Белград и Будапеща ще координират позициите си и няма да оставят едно "враждебно българско решение без адекватен отговор".

България въведе в петък, 13 октомври, извънредна енергийна такса върху преноса и транзита на руски природен газ през нейна територия. Тя е в размер на 20 лв./мВтч. Това се случва дни след като е наложен 60% данък върху печалбата на притежаваната от Русия рафинерия „Лукойл“, припомня финансовото министерство, а за предприетите мерки съобщава "Файненшъл таймс".

Изданието цитира министъра на финансите Асен Василев, според когото целта не е газът да стане по-скъп за потребителите в Унгария и Сърбия, а за „Газпром“ да е по-неизгодно да доставя газ през България. "Новата такса е напълно в съответствие с целите на ЕС за намаляване на зависимостта от руските изкопаеми горива. Тъй като повечето договори на „Газпром“ се определят на мястото на доставка в дадена страна, таксата най-вероятно няма да окаже влияние върху цените на газа надолу по веригата. Това само ще намали печалбите на „Газпром“, заявява той. Министърът съобщава, че българското правителство е уведомило Брюксел за промените. От „Файненшъл таймс“ уточняват, че представител на ЕС е казал, че Европейската комисия „разглежда“ въпроса.

В статията се отбелязва, че министър Василев е заявил, че натискът на правителството върху руските компании е накарал „Лукойл“ да започне процес на продажба на най-голямата си петролна рафинерия в Югоизточна Европа, която се намира близо до Бургас. „Вероятно има икономическа полза от смяната на собствеността върху рафинерията. Имаме индикации за интерес“, посочва той.

Правителството не участва в продажбата на рафинерията, която доставя на международни клиенти повече от половината от продукцията си – включително важни доставки на дизел за Украйна в началото на руската инвазия, уточнява изданието. Финансовият министър заявява, че София ще запази поредицата от ограничителни мерки, докато не дойдат нови собственици.

„Файненшъл таймс“ цитира Асен Василев, който казва, че сигналът за събуждане на София е дошъл, след като „Газпром“ е спрял да доставя газ след руската инвазия в Украйна. „Първо, едно технократско правителство, последвано от новото правителство тази пролет, промени позицията на София в прозападна и ускори реформите, включително в енергийния сектор, който беше в задънена улица от години. През последните три месеца въведохме реформи, които бяха блокирани от 10-15 години“, добавя той.

Статията отделя внимание на затрудненията пред България от прекъсвания на доставките на газ в миналото, особено през зимата на 2008-2009 г., когато Русия затвори крановете заради спор с Украйна. Последното спиране на газа също хвана София без много запаси от газ, като през пролетта на 2022 г. нейните хранилища бяха запълнени до по-малко от 20 процента. Финансовият министър подчертава, че оттогава България е добавила реверсивни възможности към тръбопроводна мрежа от комунистическата ера, предназначена за транспортиране на газ към Гърция и Турция. Освен това се свърза с Гърция чрез нова връзка и изгражда повече трансгранични капацитети към Сърбия и Румъния. „Доста добре се справяме. Когато Русия спря газа, в рамките на 24 часа имахме план, избегнахме прекъсвания и скокове на цените и преминахме към по-дългосрочни решения", заявява Асен Василев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


264
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
181
25
 
15
 
! Отговори
КОПЕЙКИ ЗА ПРИМЕР преди 7 месеца
ЗАЩИТАВАТ РАШКИТЕ ИНТЕРЕСИ ....ТВА НЕ СА БЪЛГАРИ НАЛИ ЗНАЕТЕ
180
4
 
11
 
! Отговори
ПРАВДИВАТА СВРАКА преди 7 месеца
АКО ПРАВИТЕЛСТВОТО БЕШЕ "ТЕХНОКРАТСКО" ПО ЖЪЛТИТЕ ПАВЕТА ЩЕШЕ ДА ИМА ПАЛАТКОВ ЛАГЕР НА МИЛИАРДЕРИ ЖЕЛАЕЩИ ДА НАПРАВЯТ МИЛИАРДНИ ИНВЕСТИЦИИ В БЪЛГАРИЯ!!!...
179
6
 
10
 
! Отговори
Богомил преди 7 месеца
До Анонимен 209. Ако всичко е строено през "соца", защо ревете, че Борисов е построил за тръбата до Сърбия? Компресорните станции са нови, модерни, много по - икономични от старите
178
24
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
И нито една Копейка тука не защити Българската позиция. Ако тези 20 лева на мегават са проблем, Русия ще свали цената на газа с 20 лева и готово. Крайната цена за Унгария и Сърбия ще остане непроменена. Обаче нали Копейките единствено се интересуват от Руските интереси, не коментират този вариант. Ако унгарците реват много може пък някоя турбина у нас да получи сериозна авария и да се нуждае от ремонт следващите месеци...
177
14
 
17
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 7 месеца
Да не вземе скоро и тая тръба да се самоликвидира!Всичко каквото има България е правено през соца!
176
11
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Хванахме сърбите за ташаците! Ха така!
175
15
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Много им се иска да си другаруват с Русия на наш гръб! Радев им близа задниците 1 година и те си въобразиха че са ни сложили в задния си джоб и ще печелят на наш гръб. Изобщо защо не го закрихме дози газопровод след ката се оказа че сме го построили единствено за сърби унгарци и руснаци!
174
18
 
30
 
! Отговори
Тихомир преди 7 месеца
Асенчото Василев е най-слабото финансов министър дека съм виждал. Поне да беше сричал учебниците по фАЯнси за 8-ми клас, щеше повече да поназнайва, за финанси отколкото знае в момента. От финансите има смисъл, ако ги прилагаш правилно, в полза на държавата и народа си, ако ги прилагаш така както ти диктуват от чуждите посолства, полза има само за посолствата (измерени в милиарди) и милион-два за финансовия министър. То и Горанов беше образ безподобен, но тоя кърти ..т-ъп--омера.
173
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ще ни нападат ли? Аре стига бе.
172
32
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Русия е под въздействието на шизофрения.Държи се като неадекватен психично болен с агресивни наклонности Като човек който не съзнава или не е осъзнал това което прави.Реакцията на околните за нея са опасно предизвикателство , и повод за оправдание ненормалните си възприятия.
171
21
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
В хода на една война, всички мирни съоръжения , като газопроводи и прочие , търпят различно предназначение от същото в мирно време.Война е , и Русия трябва да го вземе на пред вид.Оше повече , че самата тя е отговорна за започването и За което най малко би трябвало да претендира от реакцията на противника и във войната.Русия заплашва , няма как Запада да остане в мирни граници и запази неутралитет , дори за такива съоръжения.Като газопровод.Русия превърна тях в оръжие за налагане.И няма правото
170
30
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Всичко започна с агресията на Путин в Украйна.Запада наложи санкции на Русия и я задължи да излезе от Украйна.Путин продължи с агресията си , нещата доведоха до почти необратими последствия.Сегс Русия е враг на всички народи Не приета и санкционирана от всеки .Тръбата е строена преди войната. Но подлежи и е част от санкциите наложени на Русия като страна агресор .Санкциите са мирен подход .Чрез мирни средства да се обърне войната.Която Русия започна.За това и санкциите са към нея
169
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 222...Напиши нещо вярно Все стари доказани вече руски лъжи
168
28
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
И нито една Копейка тука не защити Българската позиция. Ако тези 20 лева на мегават са проблем, Русия ще свали цената на газа с 20 лева и готово. Крайната цена за Унгария и Сърбия ще остане непроменена. Обаче нали Копейките единствено се интересуват от Руските интереси, не коментират този вариант..
167
23
 
29
 
! Отговори
Azz преди 7 месеца
Руснаците спряха газта, защото спряхме да плащаме. Ние спряхме да плащане, защото ние им забранихме да получават пари от Европа.
166
25
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Мекотелите, искам да кажа Копейките, са се загрижили за една западна страна. Хахахха. Шизофреници..
165
23
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Копейките яростно защитават Руските интереси..
164
36
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
България ще стане вечния длъжник , ако остане под ярема на руснака.Защото за руснака България и е вечен задълбал поданик.Друго е Запада.Никому не дължим нищо на Запада Напротив.Запсда има нужда от България.Накър да има противоречия.Но за Русия ние сме покорно племе на руския цар.
163
24
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
210 - РУСНАЦИТЕ СА ИДВАЛИ 2 ПЪТИ ВЪВ БЪЛГАРИЯ И СА ПРОЩАВАЛИ НА ПУДЕЛИТЕ СЕГА СА НА ПЪТ ЗА 3ти ПЪТ И ЩЕ ВИ "ИЗЧИСТЯТ"
162
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
И БЪЛГАРИЯ ПАК СИ ОСТАВА ВЕЧНИЯ ДЛЪЖНИК. ЗАРАДИ ГЛУ"ПАВИТЕ "УПРАВНИЦИ".