Сърбия и Унгария заплашват България, Асен Василев им отговаря

Примината е таксата за транзит на руски газ
17 окт 2023 22:10, Нели Христова
264
Сърбия и Унгария заплашват България, Асен Василев им отговаря
Снимка: БГНЕС

Решението на България да увеличи таксите върху транзита на природен газ от Русия е противоречива стъпка срещу Унгария и Сърбия, която застрашава безопасните доставки на енергия в тези две страни, се казва в съвместното изявление на унгарското и сръбското правителство, публикувано днес на уебсайта на правителството на Унгария, предаде БГНЕС.

"Европейският съюз не е налагал санкции върху доставките на природен газ от Русия, така че аргументът на българския министър-председател е напълно неверен. Това решение е в разрез с европейската солидарност и застрашава енергийната сигурност на страните членки на ЕС и страните кандидатки", се казва в изявлението, подписано от сръбския министър на финансите Синиша Мали и унгарския министър на външните работи и търговията Петер Сиярто.

В съобщението се подчертава, че Белград и Будапеща ще координират позициите си и няма да оставят едно "враждебно българско решение без адекватен отговор".

България въведе в петък, 13 октомври, извънредна енергийна такса върху преноса и транзита на руски природен газ през нейна територия. Тя е в размер на 20 лв./мВтч. Това се случва дни след като е наложен 60% данък върху печалбата на притежаваната от Русия рафинерия „Лукойл“, припомня финансовото министерство, а за предприетите мерки съобщава "Файненшъл таймс".

Изданието цитира министъра на финансите Асен Василев, според когото целта не е газът да стане по-скъп за потребителите в Унгария и Сърбия, а за „Газпром“ да е по-неизгодно да доставя газ през България. "Новата такса е напълно в съответствие с целите на ЕС за намаляване на зависимостта от руските изкопаеми горива. Тъй като повечето договори на „Газпром“ се определят на мястото на доставка в дадена страна, таксата най-вероятно няма да окаже влияние върху цените на газа надолу по веригата. Това само ще намали печалбите на „Газпром“, заявява той. Министърът съобщава, че българското правителство е уведомило Брюксел за промените. От „Файненшъл таймс“ уточняват, че представител на ЕС е казал, че Европейската комисия „разглежда“ въпроса.

В статията се отбелязва, че министър Василев е заявил, че натискът на правителството върху руските компании е накарал „Лукойл“ да започне процес на продажба на най-голямата си петролна рафинерия в Югоизточна Европа, която се намира близо до Бургас. „Вероятно има икономическа полза от смяната на собствеността върху рафинерията. Имаме индикации за интерес“, посочва той.

Правителството не участва в продажбата на рафинерията, която доставя на международни клиенти повече от половината от продукцията си – включително важни доставки на дизел за Украйна в началото на руската инвазия, уточнява изданието. Финансовият министър заявява, че София ще запази поредицата от ограничителни мерки, докато не дойдат нови собственици.

„Файненшъл таймс“ цитира Асен Василев, който казва, че сигналът за събуждане на София е дошъл, след като „Газпром“ е спрял да доставя газ след руската инвазия в Украйна. „Първо, едно технократско правителство, последвано от новото правителство тази пролет, промени позицията на София в прозападна и ускори реформите, включително в енергийния сектор, който беше в задънена улица от години. През последните три месеца въведохме реформи, които бяха блокирани от 10-15 години“, добавя той.

Статията отделя внимание на затрудненията пред България от прекъсвания на доставките на газ в миналото, особено през зимата на 2008-2009 г., когато Русия затвори крановете заради спор с Украйна. Последното спиране на газа също хвана София без много запаси от газ, като през пролетта на 2022 г. нейните хранилища бяха запълнени до по-малко от 20 процента. Финансовият министър подчертава, че оттогава България е добавила реверсивни възможности към тръбопроводна мрежа от комунистическата ера, предназначена за транспортиране на газ към Гърция и Турция. Освен това се свърза с Гърция чрез нова връзка и изгражда повече трансгранични капацитети към Сърбия и Румъния. „Доста добре се справяме. Когато Русия спря газа, в рамките на 24 часа имахме план, избегнахме прекъсвания и скокове на цените и преминахме към по-дългосрочни решения", заявява Асен Василев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


264
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
141
21
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 7 месеца
съвсем разсипаха България тия мр-ъс-ници! бял ден да не видите начело с книжния плъх....
140
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Най-смелите руснаци са децата на олигарсите и руските чиновници,които не се страхуват да живеят в натовски държави!
139
2
 
14
 
! Отговори
Мутрофанова преди 7 месеца
Руските олигарси и приятели на Путин- Мордашов,Чорни,Милер, Усманов,Дерипаска, Викселберг, Микелсон,Ротенберг ,Абрамович,Авен са дълбоко загрижени и страдат за съдбата на средностатистическия българин.
138
19
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Руските проксита, свикнали на ниските цени, повече няма да може да минават тънко.
137
2
 
10
 
! Отговори
Истината преди 7 месеца
Що се отнася за всичкото имущество Руско извън страната те първа ще връщат с лихвите. Само да се докаже кой кара влака и ще има сериал от Местопрестъплението. Бързо забравихте, че победителите никой не ги съди.
136
24
 
23
 
! Отговори
Браво, бе ! преди 7 месеца
Едно умно нещо да направи това правителство. Браво, бе!
135
6
 
13
 
! Отговори
Истината преди 7 месеца
Държавата е в неутралитет относно случващото се с Украйна незнам кое е това правителство което взема решения без Брюксел и ЕС, като твърди, че поддържаме тяхната позиция само. Според мен се учат от Англичаните те направиха реформа с руските инвестиции като си назначиха индиец премиер и пуснаха руските инвестиции да идват през Индия към тях да не са капо.
134
16
 
8
 
! Отговори
Нефтен Магнат преди 7 месеца
Като купя и направя частен Лукойл, Сърбия и Унгария ще ме барат за xуя...
133
17
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
С един куршум 3 заека оцелихме. Браво. Тъпите Унгарци, що не излязоха да реват срещу Холандия и Австрия, които ни блокират за Шенген ? Мълчат си , а сега имали усти :))) Смешковци
132
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Чел съм сърби в нета и се оплакват от ниските заплати, високите наеми и цени. Българинът мисли, че тревата при съседа винаги е по-зелена и че другите са цъфнали и вързали и само в България политиците са корумпирани, има инфлация, заплатите са само 2000 лв за складажиите итн. Голяма част от младите сърби имат желанието да емигрират, даже имаше статия в този сайт наскоро за това.
131
21
 
31
 
! Отговори
За затвора преди 7 месеца
Цитат: "Целта е...за Газпром да е по-неизгодно да доставя газ през България" - транзитът през България е от полза и за ДВЕТЕ страни...иначе защо сме допуснали транзит? Да им забраним транзита при наличен договор е престъпление, за това да ги принудим...а таксите, които ще изгубим за нечий чужд интерес? Защото сме много богати? Като си продадат Лукойл рафинерията и я закрият или я вземе турция или някой подобен и станем пудел на каишка или ценита са до небесата? Асене,престъпник срещу държавата
130
20
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Кокорчо ше го хванаъ и ше му вкарат пуляввите зъркели отзад
129
21
 
25
 
! Отговори
Шарлатани! преди 7 месеца
Тия от Файненшъл таймс идея нямат как си плюят на името цитирайки асен василев. Той говори ЛЪЖИ, САМО ЛЪЖИ и нищо друго освен ЛЪЖИ! Ако от изданието си бяха направили труда да проверят информацията, както се прави по учебник за журналисти, щяха да го хванат за минути. Но...мисиркките са по цял свят вече-няма изток, няма запад-навсякъде се спуска отгоре и "медиите" само повтарят. Така и харвард си плю на името с тия и вече в България са нарицателно за съвсем различно нещо от "качествено обучение"
128
24
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Браво бре!Остава и една война да завъртите с тях по заповед на посолствТО!Как не ви е срам бре?!Чавка ли ви е изпила мозъка?!Кирчо,КокорчоНаколенков и сие са вредни за България!Със съседите трябва да се поддържат добри взаимоотношения,а не да слушате онези зад океана какви ви говорят.Те са далече и ще гледат сеир.
127
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Да напиша за тия, като тоя спрелия, където смята, че сърбите имат Великата промишленост и са в пъти по-добре от българите, че БВП-то на сърбите е малко над 9000$, а нашето малко над 12000$. Това е показател на какво ниво си. Монако без почти никаква промишленост има БВП на глава от населението от над 230000$.
126
16
 
35
 
! Отговори
jo преди 7 месеца
Нова заповед от послоството и пак в тотален разрез с Българските интереси... Тези вярно май ще ги съди Народен съд след време....
125
14
 
16
 
! Отговори
Елементарно Уотсън преди 7 месеца
По скоро да накарат Путин да намали цената на газа му и да им идва по-евтин.
124
12
 
17
 
! Отговори
Елементарно Уотсън преди 7 месеца
И с какво ни заплашват не ми е ясно от статията? По скоро мрънкат но ще свикнат. И на мен в магазина всичко ми е увеличено но не заплашвам никого.
123
11
 
13
 
! Отговори
Червени ду х ачи преди 7 месеца
Искате пак за лапате народна пара и да пращате кой те ви кефи в лагери а
122
20
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 138...Не ми отговори на въпроса...След като е било толкова хубаво през комунизма , защо хората го отхвърлиха.Защо не го оставиха хората.тоя комунизъм .Нали нещо тъй хубаво никога не си отива ей така.