Трябва ни нова стратегия за влизане в Шенген, зоват експерти

Шенген в момента не работи, смята Милен Керемедчиев
25 окт 2023 16:33, Красимир Ангелов
84

Австрия остава твърдо решена да блокира приемането на България и Румъния в Шенген. Това стана ясно след срещата между българския министър-председател Николай Денков и австрийския канцлер Карл Нехамер, която се проведе вчера във Виена.

"Шенген в момента не работи. Страните членки харчат между 46-50 млн. евро за граничен контрол. Това се случва поради безпрецедентния през последните години бежански натиск върху външните граници. Само за две години има 38% ръст на поисканите убежища в страните членки на ЕС", коментира международният анализатор и бивш зам.-външен министър Милен Керемедчиев в студиото на "България сутрин".

Още по темата
Според него проблемите са огромни и тежки.

"Акад. Денков не можа да даде успокоение как мигрантските потоци биха могли да намалеят. Това трябваше да бъде неговата основна задача", смята Керемедчиев.

Бившият шеф на "Гранична полиция" ген. Валери Григоров е на мнение, че канцлерът на Австрия детайлно е показал необходимостта от това да се търсят нови подходи и да се развива и усъвършенства Шенгенското пространство. Той изтъкна няколко съществени акцента по стратегическия план за развитие на границите, които не са изпълнени.

"Говорехме за ново структурен подход на управление на границите. На второ място - нова инфраструктура, която да обслужва зелена и синя граница. На трето място е нова структура на ГКПП, която да съответства на Шенгенския кодекс. До момента не сме изпълнили нищо", подчерта ген. Григоров пред Bulgaria ON AIR.

По думите на бившия шеф на "Гранична полиция" липсва комуникация и няма кой да обясни на австрийските ни партньори и колеги как България постига успехи.

"Не знам колко пъти трябва да получим "не", за да променим нашата стратегия. Новият подход трябва да бъде влизане с летища и пристанища като първа стъпка, където няма никакво критика. Трябва да оставим основния проблем, който е граничният контрол по сухопътните граници, където има увеличаващ се мигрантски натиск", настоя Керемедчиев.

Ген. Григоров открои като основен проблем в политически план загубеното доверие на европейските партньори.

"Политиците говорят, но не могат да подплатят с факти, с постижения, онова, което им се иска да се получи. Бойко Рашков съкрати три основни структурни звена, които са за външна граница, намалиха управленската, структурната и ресурсната възможност на това да има по-добра охрана на границата. Неадекватността на политиците и слабата експертиза саморазрушават авторитета и политическото доверие на България в ЕС. Докато бях директор на службата, тя беше с 9452-ма по щат. В момента са под 6000. Къде са другите 3000? Виждаме унищожаване на структурата", категоричен е бившият шеф на "Гранична полиция".

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Не тук политиците трябва да се правят на големи мъже, а там в Брюксел и ЕС и всички неизгодни за Бг политики да отхвърлят, а да извоюват онези, които са изгодни.
65
0
 
1
 
! Отговори
toti преди 6 месеца
Абе тия на кви се правят,последно с Румъния им даваме олтиматом и ако не де фанем австрийка или или...нова стратегия .айде де !!!
64
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Вие чухте нашите аргументи, а ние - вашите. Все пак мислим, че можем да постигнем компромис. Какво ще кажете за въздушния и за водния транспорт? Има нещо, което ни свързва, нали?
63
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Всички съседи на България я мразят и презират. И България успя да се изпокара със всички, България е враг на най-мощната военна сила на планетата, а Успя да си спечели врагове и в лицето на Унгария и Австрия, които са съюзнички в ЕС. България все по твърдо си затвърждава репутацията на подла гнуснярка от гоято могат да се очакват всякакви гнусотийки да ти направи.
62
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
И Унгария и Сърбия имат алтернативи за газ, има терминали за втечнен газ, ще им излезе по скъпо, но българските превозвачи ако трябва да заобикалят Сърбия и Унгария ще фалират. Унгария и Сърбия започват икономическа война с България която българите нямат никакъв шанс да спечелят, освент това Унгария е член на ЕС и ще блокира всичко за България. България ще види Шенген на кукуво лято.
61
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
И те имат нови и нови стратегии да ни отказват.
60
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Например можете да се цивилизовате, като европейците и да направите нормална демокрация, като махнете ориенталските попфолк партии и целия Кукубенд парламент. Такава държава, като Чалгария ,няма никъде в Европа, с всички шарлатани, шоумени, рапъри, чалгари и клоуни в парламента. Погледнете си само чалгарската интелигенция - Слави Чалгара, Тошо Свинара, Боко Пъдара, Ицо Комара и Мишо Шамара. Това европейска цивилизация ли е?
59
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Кирил Петков нали се снима с Марк Рюте, защо още не сме в Шенген?
58
1
 
4
 
! Отговори
направете проект преди 6 месеца
за излизане от евро съюза не им искаме изкривените европейски ценности.
57
2
 
4
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 6 месеца
Шенген е един пропаднал проект на с.а.щ. за контрол над цяла европа ,превръщаики я в колония на с.а.щ.Нашите поставени от козяк управляващи водят родината ни към гибел.
56
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Дaнo нoвaтa ни cтpaтerия ga нe включва nak близaнe нa rзoвe, gyxoви мeлogии и gpyrи koлoниaлни gиnлoмaтичeckи cpegcтвa...
55
13
 
3
 
! Отговори
aaa преди 6 месеца
който народ гласува за Радев, Рашков и останалата Кремълска пасмина, не заслужава Шенген, нито ЕС... дано ни изгонят отвсякъде, за да се видите що за стока сте
54
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Къв е тоя ихлюф бифш шеф на гранична. точно заради офлюфите в гранична не ни искат в шенген. каналджиите си плащат на охлювите в гранична
53
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Трябва Лена да си намери мъж зовът социолози.
52
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Новата стратегия е да се надупим и да разтворим бузки за целия ЕС. На евроатлантижите няма как да не им хареса. А иначе като сме външна граница, австрийците да пратят техни патрули и те да стрелят на "месо", за да е по добър контрола.
51
1
 
4
 
! Отговори
незнайко преди 6 месеца
Мое и по стария начин.РЕМОНТИРАТ,ЗАСТАВИТЕ,ВРЪЩАТ ГВ.ЯКА ОХРАНА,С ВОЙНИЦИ,КУЧЕТА,СТРЕЛБА НА ИВО.ГОТОВО!!!ЗА ЧИЙ *** НИ Е Шенгеня.Имаше КЛЬОН с24(ДВАДЕСЕТ И ЧЕТИРИ)БРОЯ,БОДЛИВА ТЕЛ,ПИЛЕ НЕ ПРЕХВРЪКВАШЕ.ДЪРАВНАТА ГРАНИЦА,ТРЯБВА,ДА СЕ ОХРАНЯВА!!!НЕ Е РАЗГРАДЕН ДВОР!!!
50
2
 
13
 
! Отговори
Берлин преди 6 месеца
Абе тея от Стлобката къртят мивки!Германия връща границите, те се натискат да Шенген! Германия връща Тецовете и Мините, те се натискат да ги закрият за Зелена Сделка! Все едно селски и дио ти до които новините стигат последни!
49
2
 
4
 
! Отговори
Стратегиятана Денков преди 6 месеца
Е да тери на Австрия и Унгария още по високи транзитни такси!! После да плаче пред Посолството!
48
1
 
16
 
! Отговори
Берлин преди 6 месеца
Какъв Шенген бе? ЕС е залят от нелегални! Германия, Австрия, Италия, Полша върнаха контрола по границите!! На кой свят живеят тея политици?!
47
4
 
8
 
! Отговори
Гошо преди 6 месеца
До случайно преминаващА за къв дявол ни е тоя Шенген ,а ?