Трябва ни нова стратегия за влизане в Шенген, зоват експерти

Шенген в момента не работи, смята Милен Керемедчиев
25 окт 2023 16:33, Красимир Ангелов
84

Австрия остава твърдо решена да блокира приемането на България и Румъния в Шенген. Това стана ясно след срещата между българския министър-председател Николай Денков и австрийския канцлер Карл Нехамер, която се проведе вчера във Виена.

"Шенген в момента не работи. Страните членки харчат между 46-50 млн. евро за граничен контрол. Това се случва поради безпрецедентния през последните години бежански натиск върху външните граници. Само за две години има 38% ръст на поисканите убежища в страните членки на ЕС", коментира международният анализатор и бивш зам.-външен министър Милен Керемедчиев в студиото на "България сутрин".

Още по темата
Според него проблемите са огромни и тежки.

"Акад. Денков не можа да даде успокоение как мигрантските потоци биха могли да намалеят. Това трябваше да бъде неговата основна задача", смята Керемедчиев.

Бившият шеф на "Гранична полиция" ген. Валери Григоров е на мнение, че канцлерът на Австрия детайлно е показал необходимостта от това да се търсят нови подходи и да се развива и усъвършенства Шенгенското пространство. Той изтъкна няколко съществени акцента по стратегическия план за развитие на границите, които не са изпълнени.

"Говорехме за ново структурен подход на управление на границите. На второ място - нова инфраструктура, която да обслужва зелена и синя граница. На трето място е нова структура на ГКПП, която да съответства на Шенгенския кодекс. До момента не сме изпълнили нищо", подчерта ген. Григоров пред Bulgaria ON AIR.

По думите на бившия шеф на "Гранична полиция" липсва комуникация и няма кой да обясни на австрийските ни партньори и колеги как България постига успехи.

"Не знам колко пъти трябва да получим "не", за да променим нашата стратегия. Новият подход трябва да бъде влизане с летища и пристанища като първа стъпка, където няма никакво критика. Трябва да оставим основния проблем, който е граничният контрол по сухопътните граници, където има увеличаващ се мигрантски натиск", настоя Керемедчиев.

Ген. Григоров открои като основен проблем в политически план загубеното доверие на европейските партньори.

"Политиците говорят, но не могат да подплатят с факти, с постижения, онова, което им се иска да се получи. Бойко Рашков съкрати три основни структурни звена, които са за външна граница, намалиха управленската, структурната и ресурсната възможност на това да има по-добра охрана на границата. Неадекватността на политиците и слабата експертиза саморазрушават авторитета и политическото доверие на България в ЕС. Докато бях директор на службата, тя беше с 9452-ма по щат. В момента са под 6000. Къде са другите 3000? Виждаме унищожаване на структурата", категоричен е бившият шеф на "Гранична полиция".

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Новата стратегия се нарича БРИКС
45
2
 
2
 
! Отговори
случайно преминаващ преди 6 месеца
Добро утро! Сетихте се! От поне 6-7 години е ясно, че с декларации, молби и подмазване нищо няма да постигнат! Трябва тотална смяна на подхода. Да се поучат от хърватите, които тихомълком, без шум и приказки успешно изтъргуваха присъединяването си към ЕС и Шенген, а след това и еврозоната. Но на нашите хубавци не им достига акъл и дупе, за да го направят. Явно всичко е само лозунги и опорки, уж правим нещо, ама те не ни искат....Някой има интерес у нас това положение да продължава до безкрайност
44
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Представяте ли си, ако сме в Шенген, Керемидчиев ще обоколи всички студия там за 2 часа?
43
2
 
9
 
! Отговори
Десен преди 6 месеца
Ами след като АвZZтрия и Холандия ни спират вече толкова години заради липсата на реформи в съдебната система от ОПГ ГРОБ=ДПС, товага пускаме всичките мигранти по границите към Западна Европа и да се оправят! След като не ни оценяват усилията ДГД! _)_
42
2
 
9
 
! Отговори
Dabe преди 6 месеца
Стратегий писани от едни и същи некадърни "експерти" като този на снимката ,нема нужда.
41
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Не ни искат в Шенген, защото ще ги залеем с експерти и анализатори!
40
4
 
5
 
! Отговори
До гибса Нелсън преди 6 месеца
Абе, Австрия е най-корумпираната държава в ЕС, какво си се вторачил в нас. Получават директно пари от Кремъл да саботират ЕС. Това е доказано. Нашите кокошкарски истории са нищо, ако прогледнеш ти. Не аз. Ти не си излизал сигурно от панелката и само виенския концерт по нова година знаеш за Австрия. Познах ли? Аз съм немски възпитаник, обиколил съм немскоговорящия сеят.
39
1
 
6
 
! Отговори
Оп саааа..... преди 6 месеца
Шенген, Шенген, ще прескоча ли Шенген? За ден, за ден, да съм европейски члеееен........
38
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Австрия, Унгария и Словакия не заслужават да са в ЕС!
37
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До гиб мелсън Защото има нещо наречено "гонене на интерси" и в случая няма значение дали сме прави или не,защото и самите австрийци не са света вода и не ни блокират по напълно основани причини. Ама това дупeдaвец като теб не може да го схване
36
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ако влезем в Шенген гръцки пристанища ще поемат товарите, които сега се разтоварват в Ротердан и Хамбург. Затова Германия подкрепя Нидерландия да ни спира за Шенген. Австрия ни спира щото са станали като Ориента и политиците им си измиват ръцете с нас така им е най-удобно.
35
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ceзиpaнe нa EK зa нecnaзвaнe нa npoцegypaтa npи nokpити kpитepии oт cтpaни-члeнkи и зaвeжgaнe нa geлo.
34
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Не се заблуждавайте - проблемът е икономически. Не искат свободен трафик, защото губят пари, а ние сме аборигени и никой не ни смята за нищо. Двойни стандарти отвсякъде.
33
5
 
3
 
! Отговори
ъ преди 6 месеца
Че защо са ни стратегии за влизане в Шенген, като той не работи? Или стратезите но са мало умни, или нас ни мислят за такива.
32
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Ужас Много ясно, че ще вика така. Нали няма да иска да се излага и да си признава ,че се е набутал. Нали ги видяхме нашите имигранти гащници що за стока са и в каква мизерия живеят 90% от тях
31
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ние имаме една камара лостове да ги принудим да вдигнат ветото, ама трябват опки и независими политици.
30
16
 
10
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 6 месеца
до Бойкот на Австрия Защо да ги бойкотираме, след като хората са прави. Ти сляяп ли си? Не виждаш ли, че България се управлява от мафиоти и корумпета? Не го ли виждаш? Или не ти пука защото си на хранилката?
29
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 32 да си стои там. Селски мизерници не ни трябват
28
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тактика, тактика трябва, умна тактика. Стратегии дал Господ, всеки ден нова стратегия.
27
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Бал съм ви у Шенгена въобще не ми трябва.