Асен Василев настоява за функционална децентрализация

Като първа стъпка оставят за общините 100 млн. лв.
43
Асен Василев настоява за функционална децентрализация
Снимка: БГНЕС

Посоката, в която искам да вървим, е към функционална децентрализация на общините. Необходимо е да дадем възможности на общинските власти да взимат повече решения на местно ниво. Това послание отправи министърът на финансите Асен Василев на работна среща с ръководството на Националното сдружение на общините в Република България . На нея бяха обсъдени проекта на Закона за държавния бюджет за 2024 г., предложените промени в данъчните закони и предстоящите инициативи и проекти на общините, финансирани със средства от Националния план за възстановяване и устойчивост и програмата за финансиране на общински инвестиции, съобщиха от МФ.

Като стъпка в посока на финансовата децентрализация от началото на следващата година в управление на общините ще остават около 100 млн. лв. Това са очакваните приходи от патентен данък, които ще се формират от два компонента – от самото увеличение на патентния данък и от заведенията за хранене, които преминат към плащането му. Така общините ще разполагат с по-голям ресурс, който сами да управляват. Министърът изрази мнение, че всички приходи, свързани с упражняването на занаятчийски дейности и услуги, постепенно трябва да се прехвърлят към общините.

НСОРБ постави като основен проблем пред местните власти планирания в бюджета за следващата година размер на общата изравнителна субсидия. С нея трябва да компенсират и разходите, свързани с увеличаването на минималната работна заплата от 1 януари 2024 г. Беше постигнато съгласие размерът на субсидията да бъде повишен от 404 млн. лв. на 470 млн. лв., така че да позволи на общините да реализират местните си политики в полза на населението.

Представителите на общините изразиха своята благодарност за спазеното обещание всяка година от бюджета да се заделят по 1 млрд. лв. за финансиране на общински проекти, както и за въведените стандарти в образованието и здравеопазването.

На срещата беше поставен и въпросът с промените в Закона за местните данъци и такси, предложени от НСОРБ. Министерството на финансите подкрепя инициативата на местните власти, тъй като размерът на местните данъци и такси не е актуализиран от 2010 г.

В разговора бяха обсъдени изпълнението на програмите за дигитализация на архивите, саниране, улично осветление и повишаване на сигурността чрез видеонаблюдение в по-малките населени места.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още по темата: общиниАсен Василев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
1
 
! Отговори
До Един преди 5 месеца
Този човек няма адресна регистрация и телефонен номер дори в България. Но провежда политика пагубна за България и Българския народ, която политика обаче е в интерес на нашите партньори (в кавички). Пръв излезна още Март 2022 да обясни как сами ще прекратим дългосрочните договори с Газпром на добри цени. Взе авансово милиарди за да се откажем от ТЕЦовете а сега спря и Белене и практески закопа енергетиката ни. С твзи авансово взети пари закърпи бюджета за да ни засилва към Еврозоната. И тн и тн
38
2
 
1
 
! Отговори
Един преди 5 месеца
Хайде обясни ми как така е на външно управление и как ти го знаеш това. Явно ти имаш някаква вътрешна информация. Хайде сподели я да видим. И как това има връзка с тази статия? Изглежда че тук се пишат всякакви щуротии кой от кой по-краен и колкото по-големи щуротии се напишат и плювни толкова по-значими се чувстват дребните душици написали го.
37
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ококореният мигрант,който даже няма право да гласува иска от децентрализация да направи денацификация на общините чрез повишаване на данъците.Очаква се нов наплив към Терминал 2,който вече окончателно заприлича на хуманитарен коридор без да има война.Хората пари да оставят за бакшиши нямат,а той данък върху бакшишите щял да слага хаха.Не знае на кой свят е и в коя държава живее.
36
1
 
4
 
! Отговори
до един преди 5 месеца
който няма информация говори като теб , ти знаеш ли че правителсвотое на външно управление , каквото кажат това е , влез в стр на онн и виж конференците в БГ и за каква са били /онн вече е частно спосорина организация
35
5
 
1
 
! Отговори
Един преди 5 месеца
Потресен съм от коментарите. Американците ви виновни , кокорчо бил еди къв си, масоните , илюминатите , световна конспирация срещу българите , нз си кво. Пълна д3нилщина цари на тази територия, нищо чудно, че сме на това дередже.
34
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
това са опорките от козяк , сив , онн искат нпо на местно ниво /техни/и така по лесно се превзема страна
33
0
 
4
 
! Отговори
Аноним преди 5 месеца
А кой ще пита Асен къде са онези 8 милиарда течове дето се крадяха от ГЕРБ къде са Асене тези пари
32
0
 
9
 
! Отговори
Реалист преди 5 месеца
Абе някоя мисирка ще пита ли ПП/ДБ какво стана с онези 50 милиарда, които щяха да налеят в северна България, ако направят правителство, наляха ли ги, какво стана?
31
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
От утре цигарите скачат с 30 стотинки. От първи януари 2024 - с още 20 стотинки. Ама как точно след избори, бе? Хахаххаахахахахах, овце, ще ви стрижат и доят, че и месо ще давате! Хахахахахахаха!!!
30
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Киртака присвои 640 милиона лева без обществена поръчка, а оставят на всички общини 100 милиона.
29
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Haвpeмeтo Ивaн Kocтoв взe napитe нa oбщинитe и rи нaля в Coфия. Дoтoraвa 50% oт oтчиcлeниятa нa фиpми и npegnpиятия ocтaвaxa в oбщинитe. Пocлegвa ckopocтнo и тoтaлнo oбeлюgявaнe и paзopявaнe нa roлeми paйoни в cтpaнaтa...
28
2
 
9
 
! Отговори
нафърфорий преди 5 месеца
Този е решил да разпарчетоса държавата по подобие на Щатите в САЩ!!!!! Тогава Кърджалийска Област спокойно и на законодателно основание ще може да обяви своята автономност, ще ги послдват и други "децентрализирани общини"!!!!!! Ако управлението на "Сглобката" продължи в тази посока, от Бг няма да остане и "Географско Понятие"!!!!!
27
0
 
10
 
! Отговори
от село преди 5 месеца
До Българите настояват - А аз си представям как ще *** и бяга когато Българите го подхванат с гьостерицата този ненаял се шо пар.
26
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
"Като първа стъпка оставят за общините 100 млн. лв."---------------Като първа стъпка върнете в хазната 100 милиона лева или там колкото сте откраднали и се омитайте.
25
1
 
13
 
! Отговори
КАЗАНО ИНАЧЕ.. преди 5 месеца
АСЕН ЗАПОЧВА ДА ФАЛИРА ОБЩИНИТЕ НА БЪЛГАРИЯ, А ПОСЛЕ И ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ....... ПРЕСТЪПНА ДЕЙНОСТ....
24
0
 
8
 
! Отговори
рендету преди 5 месеца
Ако "Сглобката" остане на власт в рамките само на една година, държавата ни ще се сблъска с Най-Тежката Национална Катастрофа в Историята си след Освобождението на Бг от Османско робство!!!!!!!!!! Последствията от такава Национална Катастрофа ще са Необратими за Бг като държава!!!!!!!!!!!!!!!!!
23
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Каза че купува влакове ,Асен скоро да ли е патувал с влак
22
1
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 5 месеца
До До 14/18 "В очите на САЩ сме само една територия на която да си разположат военните активи." - и про'с'таци дето с 85% мнозинство гласуват за това. Не го забравяй.
21
2
 
9
 
! Отговори
Христо Христов преди 5 месеца
Няма лошо да децентрализира, но в неговия случай е абдикация на държавата от отговорност.
20
0
 
9
 
! Отговори
Българите настояват преди 5 месеца
за АДРЕСНА РЕГИСТРАЦИЯ на това ококорено момче на териротията на нашата държава. Дайте му адрес на горкия безпризорник Кокорчо.