МВР се похвали със спад на престъпленията и ръст на разкритията

Криминалните прояви са с 3,7% по-малко в сравнение с миналата година
Обновена: 12 ное 2023 13:34 | 12 ное 2023 13:30, Камелия Цветанова
39
МВР се похвали със спад на престъпленията и ръст на разкритията
Снимка: МВР

Регистрираме известен спад в нивото на престъпленията като цяло, към днешна дата са с 3,7% по-малко в сравнение с миналата година, а с около 3% е завишението на нивото на разкритите престъпления. Това каза главният секретар на МВР главен комисар Живко Коцев в интервю за БТА.

Той даде за пример, че има спад при престъпленията против личността, кражбите на автомобили и на имущество.

Сериозен ръст се отчита обаче на сигналите за случаите на домашно насилие, като има и увеличение на броя на досъдебните производства, отбеляза Живко Коцев. „До този момент са регистрирани 1359 случая спрямо 749 през 2022 г. т.е, 81,4% увеличение на проявите на агресия в домашни условия, това е изключително обезпокоително“, каза главният секретар на МВР.

По темата за трафика на хора от България главен комисар Живко Коцев посочи, че през 2022 г. са идентифицирани общо 153 жертви на трафик на хора, от които осем деца. Той представи данни и за отминалите две години: през 2021 г. общо са идентифицирани 468 жертви на трафик, от които 24 деца; през 2020 г. те са 458, сред които 31 деца.

„През тази година са проведени 11 спецоперации срещу трафика на хора. Неутрализирани са девет организирани престъпни групи. Задържани са 49 лица и 32 от тях са привлечени към наказателна отговорност“, съобщи главният секретар на МВР. Той добави, че през 2022 г. МВР е осъществило осем спецоперации и са неутрализирани пет престъпни групи по тази линия.

Във връзка с мигрантския натиск общо до момента са предотвратени 170 хиляди опита за нелегално преминаване на граждани на трети страни срещу 139 хиляди през 2022 г., обясни Живко Коцев. Във вътрешността на страната са задържани над 12 хиляди души. България се справя много добре с опазване на държавата граница, която е и граница на ЕС, добави той.

Главният секретар отчете намаляване на опитите за незаконно преминаване на мигранти като отбеляза, че през изминалата седмица в рамките на едно денонощие са отчетени под 300 опита, докато до преди два месеца броят им е варирал между 1200 и 1500 на денонощие. Коцев добави, че има над 80% ръст на образуваните досъдебни производства и над 30% осъдителни присъди по линия на борбата с мигрантския натиск. Той отчете, че намаляването на натиска е благодарение на взаимните усилия с турската страна, както и синхронът на МВР с Европол и Фронтекс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още по темата: МВРпрестъпления
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ХАХАХАХАХАХАХАХАХХА
30
0
 
6
 
! Отговори
Ядосан!!!! преди 5 месеца
Да ти .... на процентите, господин Коцев!!! Три процента!!!! Върви с тези проценти при роднините на убитите по пътищата и им обясни, че си намалил престъпността с три процента!!! Кого лъжете с тази разкриваемост? Каква е разликата между това да бъдеш убит от *** при грабеж или от *** при пътно произшествие?! По-малко убит ли ще бъдеш, ако неграмотника те смаже със скъпата си кола?!
29
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Много смешно....
28
0
 
10
 
! Отговори
А какво преди 5 месеца
прави МВР-то за спиране на войната по-пътищата???За един ден,две катастрофи и 4 жертви?!?!?!И не да ме глобяват мен,че на пуст,междуселски път,на разклон имало ограничение 60,и няма ни човек,ни кола,а съм бил превишил скоростта с 10 километра?!?!?!О,кей-нарушил-платил-точка!!!Искам да ги виждам ден през ден,ката божи ден на Шереметя,между Плевен и Ловеч,не скрити в храстите с радара в ръка,а изправени насред пътя с палка в ръка,да контролират,проверяват и РЕСПЕКТИРАТ,а не само да глобяват!!!
27
0
 
10
 
! Отговори
Ядрен вампир Z преди 5 месеца
Разкриха ли кой ми разби колата 2 пъти за 1 седмица?На Баща ми малко преди тва му откраднаха гумите.Малък град сме все пак всички се познаваме.Ааа не са още.Еми дано на следващата хвалба и аз да се зарадвам
26
1
 
6
 
! Отговори
Бивш от МВР преди 5 месеца
16 години съм работил в МВР! Всяка година все я намалявахме, все увеличавахме разкриваемостта! Напуснах! Викам, повече не може тук! То престъпност не остана, аз какво да правя повече в МВР!? Обаче, гледай бе, още имало! Ама продължават да я намаляват! Ей, аланколу, запри се малко, няма да остане! Кво ще работите?! Ще останете безработни! Добре, че от време на време хващат някой милицай с трева, че хептен ще загупите тренинг! Ай, ашкулсун!
25
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
От както се помня все спад на престъпността се отчита...
24
0
 
13
 
! Отговори
северозапад преди 5 месеца
Паднала е престъпноста защото и да се оплачеш е все едно да получиш от умрел писмо .Идете и вижте изтърбушените къщи по селата за да разберете за каква престъпност иде реч.Със страх заспиваш ,със страх се будиш .
23
1
 
9
 
! Отговори
хора преди 5 месеца
Кога държавните служители в мвр ще почнат лично да си плащат данъците и осигуровките в НОИ, сега народа им ги плаща...
22
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Поредна глупост,която не отговаря на истината.
21
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Това е така, защото когато пострадал отиде да се оплаче на стълбоносците,те не регистрират престъплението както е реда,с жалба например, а дават на клетият наивен човечец,да пише сведения,все едно им е информатор,а не пострадал. Така действат и изкривяват статистиката. По подобен начин магерят и статистиката със загинали в ПТП, която по данни на болниците е с над петдесет процента по-голям брой жертви,от този който милю обявява.
20
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Като прочета подобна лъжа се сещам за Гърмен. Хората се виждат в чудо от всевъзможните престъпления на бойковия електорат, ставащи ежечасно,кражби,обири,убийства и какво ли не , накрая се вдигнаха и какво се оказа ,излиза местния шуробадженакорушветчийски лапач и казва,ама недейте така,ние работим уникално добре,за миналата година има регистрирани три престъпления, като две са разкрити,над 66% успеваемост,за останалите десет хиляди само жертвите си знаят,не и ушев. Той си гледа рахатлъка.
19
1
 
12
 
! Отговори
Ха ха ха преди 5 месеца
Браво бе ! Престъпленията с 3 % намалели. Това значи че вместо 100 престъпления сега стават 97 / ДЕВЕТДЕСЕТ И СЕДЕМ / ... ами че то си е за хвалба . Кога е банкета ?
18
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Осъдиха ли Черепа и Брендо ?
17
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Къв спад бре, хорат не ви вярват и вече не ви търсят да регистрирате престъпление.
16
1
 
6
 
! Отговори
Трябва да си спомня преди 5 месеца
какво пих вчера, да го пия и днес, докато престъплениета не падна на нула и станат отрицателни! Браво на милиционерите могат да отчит!
15
1
 
3
 
! Отговори
Евразин Алахакбаров преди 5 месеца
a ушев в хондурас, але але
14
0
 
14
 
! Отговори
Факт преди 5 месеца
МВР са шайка лъжливи търтей.
13
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
МВР всяка година така се хвали. Истината е, че понеже населението спадна от 9 на 6 милиона затова се отчита и спад в престъпността, но нищо не се е подобрило. Даже са по-зле нещата.
12
0
 
18
 
! Отговори
Това е преди 5 месеца
Когато хората нямат доверие на полицията и не пускат жалби.... Няма престъпление нали!? това е спада.