Габриел обясни защо си тръгна от ОССЕ: Не искам да съм заедно с държава, обявила ни за "неприятели"

Нещата в кабинета вървят в добра посока
2 дек 2023 11:22, Нели Христова
372
Габриел обясни защо си тръгна от ОССЕ: Не искам да съм заедно с държава, обявила ни за "неприятели"
Снимка: БГНЕС

Не мога да бъда на една маса с хора, които имат антибългарски и антиевропейски прояви. Това заяви вицепремиерът и външен министър Мария Габриел, предаде БГНЕС.

Габриел коментира участието ни на срещата на ОССЕ в Скопие. Тя посети РС Македония за няколко часа и си замина преди пристигането на руският външен министър Сергей Лавров.

"Бях в Скопие, за да уважа председателството на ОССЕ. Освен това имаше вечеря на европейските лидери, където всеки един от нас трябваше да заяви, че ние сме там, защото не искаме да подпишем смъртта на ОССЕ", каза външният министър.

"След тази вечеря не смятам, че присъствието ми трябваше да е физическо там, затова съм си тръгнала. Не искам да присъствам с представители на държава, която ни е определила като неприятелска“, каза Габриел.

Вицепремиерът коментира дали ще се стигне до ротация и стабилно ли е правителството на акад. Денков.

"Нещата са различни в добра посока.Излизат двете основни партии, които подкрепят правителството и казват, че има нужда от механизъм, който позволява да се правят назначения, да се вземат решения. Само да напомня, че говоря за това от месец май, още преди съставянето на правителството. Самият факт, че има много голяма яснота и можеш да отстъпиш крачка назад в името на това да има прозрачност при вземането на решения, в името на това да има механизъм, който да даде устойчивост на процеса на вземане на решения. Това е положително", каза тя.

По отношение на кадровите промени начело на НЗОК, Габриел напомни, че е външен министър и вицепремиер, а не политически лидер. "В името на това да има процес, който да е валиден за всички назначения, се направи крачка назад и за единия и за другия кандидат. Никой не е прекрачил границата на правомощията си", каза тя и добави, че са един екип.

Не подхождам по никакъв начин с презумпцията, че някой трябва да бъде сменен, добави Габриел на въпрос дали ще има смяна на министри.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


372
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
297
2
 
27
 
! Отговори
Сина преди 5 месеца
Какво ли разбира тая недоносена пу.ка от външна политика, ама. Лошото е, че повечето от ППиДБ са недоносени и *** леворезбари и понятие си нямат от политика, като нанасят огромни щети на България!
296
23
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Не е трябвало да си тръгва тя и другите европейски лидери, трябвало е да изгонят Лавров от срещата, той какво прави там?!
295
19
 
3
 
! Отговори
Браво преди 5 месеца
Така трябва с путлеристката *** !
294
3
 
21
 
! Отговори
нн преди 5 месеца
Жалка си. Други са ти казали, /американците и европейските им ***/ да си тръгнеш. На кого ги приказваш че не си можела да си на една маса с Лавров. ОССЕ вече е отживелица и никой я няма за нищо, така че по-спокойно, но кой да ти го каже.
293
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Въпросът е защо похарчи народни пари да пътува до там като знаеше, че Лавров ще е там? Екскурзия на народен гръб?
292
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Айде у пунделник фъргай оставката и изчезвай
291
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Маро, Маро, издъни се, всички го видяха. Сега, каквито и оправдания да съчиняваш, все тая, няма кой да ти повярва! А какви Мари е имало по нашите земи, върхове са кръщавали на тях, Марагидик, например!
290
8
 
2
 
! Отговори
Твърд член преди 5 месеца
от Възраждане. Бях тръгнал за Скопие, да приветствам Лавров и Захарова! Но ме спряха на границата! И ме биха! И.....
289
2
 
28
 
! Отговори
ДИПЛОМАЦИЯТА преди 5 месеца
Като говорим за ДИПЛОМАЦИЯ - Мария Габриел пред Лавров е като че.pвeй пред ястреб. Ако не беше така, що не остана и не изправи лице в лице да изрази пред Лавров недоволството си от Русия и руската политика спрямо България?
288
1
 
21
 
! Отговори
Рапунцел преди 5 месеца
Изключително безотговорна постъпка!
287
1
 
24
 
! Отговори
ПОСОЛСТВОТО каза! преди 5 месеца
Габриел обясни защо си тръгна от ОССЕ: Не искам да съм заедно с държава, обявила ни за "неприятели" - ТРЪГНАЛА СИ Е, ЩОТО ТАКА СА И КАЗАЛИ, ПАРДОН - НАРЕДИЛИ. В КРАЙНА СМЕТКА НА СРЕЩАТА НЕ Е ПРИСЪСТВАЛ БЛИНКЕН (САЩ) И МАРЧЕТО (БЪЛГАРИЯ).
286
22
 
3
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 5 месеца
СИГУРНОСТ И СЪТРУДНИЧЕСТВО С ЧЕРВЕНИТЕ РУСКИ ФАШАГИ --НЯМА И НЕ МОЖЕ ДА ИМА!!!
285
26
 
4
 
! Отговори
АМИ, ДА.... преди 5 месеца
КАКВО ДА ПРАВИ ТАМ ГАБРИЕЛ , КОГАТО СЕ ДРЪНКАТ ЛЪЖИ И ПРОСТОТИИ ОТ РУСКИТЕ ФАШИСТИ И АГРЕСОРИ....ИЗЛИШНО Е!!!!
284
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Сиреч, отишла е до там само за да направи демонстрация. Интересно дали за всеки такъв ПР стънт и се плаща на парче или е просто натягане на посолството.
283
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Стани,седни! Стани,седни! Лесно е за изпълнение!
282
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Джeндъpa още не се е самоопрделил Мария ли е, Габриел ли е, за това си е тръгнала!
281
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Какво да прави женицата? Лозунга е Шенген на всяка цена и въпреки всичко! Още ще се навеждаме,то е ясно!
280
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ТОЗИ отговор е от неграмотен дипломат - и дълго мисли за отговора си !Все едно като ученик коийто бяга от контролната !!!! а бяга защото НЕЗНАЕ !!!!!!!
279
0
 
12
 
! Отговори
АА преди 5 месеца
До Анонимен 301 Ми нищо не искатот нея, даже не искат да седят на една маса! Време е и да поискат и приятелите и в Европа да се изнесат на там, тогава тук ще стане много по спокойно място за живеене, без *** кречетала!!
278
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Слаба работа,детински опорни точки!