Габриел обясни защо си тръгна от ОССЕ: Не искам да съм заедно с държава, обявила ни за "неприятели"

Нещата в кабинета вървят в добра посока
2 дек 2023 11:22, Нели Христова
372
Габриел обясни защо си тръгна от ОССЕ: Не искам да съм заедно с държава, обявила ни за "неприятели"
Снимка: БГНЕС

Не мога да бъда на една маса с хора, които имат антибългарски и антиевропейски прояви. Това заяви вицепремиерът и външен министър Мария Габриел, предаде БГНЕС.

Габриел коментира участието ни на срещата на ОССЕ в Скопие. Тя посети РС Македония за няколко часа и си замина преди пристигането на руският външен министър Сергей Лавров.

"Бях в Скопие, за да уважа председателството на ОССЕ. Освен това имаше вечеря на европейските лидери, където всеки един от нас трябваше да заяви, че ние сме там, защото не искаме да подпишем смъртта на ОССЕ", каза външният министър.

"След тази вечеря не смятам, че присъствието ми трябваше да е физическо там, затова съм си тръгнала. Не искам да присъствам с представители на държава, която ни е определила като неприятелска“, каза Габриел.

Вицепремиерът коментира дали ще се стигне до ротация и стабилно ли е правителството на акад. Денков.

"Нещата са различни в добра посока.Излизат двете основни партии, които подкрепят правителството и казват, че има нужда от механизъм, който позволява да се правят назначения, да се вземат решения. Само да напомня, че говоря за това от месец май, още преди съставянето на правителството. Самият факт, че има много голяма яснота и можеш да отстъпиш крачка назад в името на това да има прозрачност при вземането на решения, в името на това да има механизъм, който да даде устойчивост на процеса на вземане на решения. Това е положително", каза тя.

По отношение на кадровите промени начело на НЗОК, Габриел напомни, че е външен министър и вицепремиер, а не политически лидер. "В името на това да има процес, който да е валиден за всички назначения, се направи крачка назад и за единия и за другия кандидат. Никой не е прекрачил границата на правомощията си", каза тя и добави, че са един екип.

Не подхождам по никакъв начин с презумпцията, че някой трябва да бъде сменен, добави Габриел на въпрос дали ще има смяна на министри.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


372
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
277
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Как обичате да се правите на лyдu! Русия ни обяви за недружествена страна. Има разлика. А да не би да сме дружествена? Но вие далеч преди това на самита на НАТО във Варшава я обявихте за враг. И какво искате сега?
276
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Йордан чиста подметка мейд ин юсей
275
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
На това сухуто и е дълга шията и затова трудно и стига до мозъка (като на американофилите)ИСКУСТВОТО да разговарчяш с опонента и да получиш ПОЛЗА Е И ДИПЛОИАТИЯ - Значи просто една тухла в стената или неоразована в тоз път
274
34
 
5
 
! Отговори
Йордан преди 5 месеца
Браво! Тази жена е повече мъж от мъжете, присъствали на тази среща в Македонско.
273
3
 
16
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 месеца
а,и още нещо за нашатакухалейка:...-АКО НАИСТИНА Русия е "виновна" за тая преглупава ПАТАКЛАМА,която се случва покрай Укрия,КАК МОЖЕ да се БИСТРИ дереджето в Европа БЕЗ НАРОЧЕНИЯ за "главен виновник" Русия ?!?!...Това ми мяза на ОНАНИРАНЕ-самозадоволяване БЕЗ СУБЕКТА на "интереса" ?
272
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ами май само тя хапна обилно и си тръгна,другите останаха май!
271
3
 
22
 
! Отговори
нстк преди 5 месеца
страх те е страх те е Лавров ще те здъвче и изплюе 5 пъти
270
3
 
21
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 месеца
сега:-...Нашата Дълговратка е ясна...На мен обаче лично ми прави впечатление поведението на Блинкен ...Защото:..-"ОССЕ" засяга интересите и състоянието на ЕВРОПА,НЕ на Щатите!!!...Та чий го търси Блинкен в ЕВРОПЕЙСКИТЕ отношения ?..Защо светът ТЪРПИ чутовната НАГЛОСТ на Кравария да си пъха носа НАВСЯКЪДЕ по света?...Некой има ли обяснение?
269
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Лисицата не можела да стигне го гроздето и казала- кисело е ! Така е с нашата мара ! Един силен диполамат никога няма да избяга срещата си с дипломата опозия ! а Значи още ти е рано за политика с тази празна кошница знания ! Няма математик който да се плаши изпит или нещо подобно
268
2
 
29
 
! Отговори
до анонимен 285 преди 5 месеца
"""""Обявили сме на баба ти шортите."""" ------ Абе прекъснат мозъчен неврон, кой първи обяви санкции на Русиятъ, кой я нерече агресор, кой първи взе да гони дипломати, кой търси руску "шпиони" у на баба ти у килотите, кажи, бре, ампутиран мозък????
267
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Българин - Сънуваш често, нали? Само се чудя що се пишеш българин, та не патагонец или където там си сменяш колите на 4 години.
266
3
 
27
 
! Отговори
Курис Пичерядис преди 5 месеца
Тази неприятелска държава те е освободила от турско робство,иначе сега щяха да ти бият турски визи отзад и да носиш фередже.....
265
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Потери экспорта Украины через польскую границу из-за ее блокирования местными перевозчиками составили 40%.
264
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Стачката на полските превозвачи на камиони застрашава германската индустрия.
263
0
 
12
 
! Отговори
Тома неверни преди 5 месеца
Ти защо ухапа Ванко ?? Защото той после ме удари.....Мадам пъпчива....
262
19
 
1
 
! Отговори
Българин преди 5 месеца
Добре, че сме в ЕС и НАТО за да мога да бегам от България да не живея в България, и да живея богато на Запад и да си сменям запаната кола с нов модел на всеки 4 години.
261
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
"Абе мадам Сухъ Пъстърма, бъди последоватлна, първу ние обявихме Русиятъ за Враг...." Обявили сме на баба ти шортите.
260
1
 
15
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 месеца
Пълна шматка, на конци.
259
1
 
17
 
! Отговори
нафърфорий преди 5 месеца
Абе мадам Сухъ Пъстърма, бъди последоватлна, първу ние обявихме Русиятъ за Враг....
258
1
 
6
 
! Отговори
До Българин преди 5 месеца
А от какво бегаме бе?! От богатството и високия стандарт на живот в демократична натовска България ли???