Румен Радев зове политиците да не губят връзка с армията

Така щели да осъзнават последиците от решенията си в сферата на отбраната
123
Румен Радев зове политиците да не губят връзка с армията
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Политиците не трябва да губят връзка с Българската армия, за да осъзнават значението и последиците от решенията си в сферата на отбраната и сигурността. Това заяви президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев на среща с ръководството на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР), съобщиха от прессекретариата на президента.

Отчетлива тенденция е все по-често отговорни постове в законодателната и изпълнителната власт да заемат много хора, които нямат задълбочена представа от проблемите в областта на сигурността и отбраната, но от техните решения зависи развитието на тези сектори и бъдещето на страната, посочи държавният глава, цитиран в съобщението.

Румен Радев оцени високо дейността на СОСЗР за съхраняването на традициите и потенциала на запасното войнство в България, като част от европейското запасно войнство. По думите на президента от изключително значение е СОСЗР да продължи да работи за предаването през поколенията на българските воински традиции и завети, тъй като България се нуждае от добре подготвени, образовани и възпитани в родолюбие млади хора.

Държавният глава призова за още по-тясно взаимодействие между СОСЗР и Министерството на образованието и науката за развитие на патриотичното възпитание у нас, което заслужава много по-голямо внимание от страна на институциите. Откроена бе и дейността на СОСЗР за опазване на културно-историческото наследство чрез опазване и поддържане на военните паметници в България, за което организацията може да изпълнява и водеща роля.

По време на срещата председателят на СОСЗР генерал о.з. Златан Стойков представи пред държавния глава предизвикателствата пред организацията и нейните приоритети. Сред тях са приемането на проектозакон за запасното войнство в България, хармонизиран с действащото европейско законодателство, създаването на национален фонд „Български военни и военно-исторически паметници и мемориали“ с участието и подкрепата на Министерствата на отбраната, финансите, културата, общините и запасното войнство, както и обявяването с постановление на Министерски съвет СОСЗР за Национално представителна военно-патриотична организация в България, Европа и като член на Междусъюзническата организация на офицерите от резерва (CIOR). Румен Радев изрази подкрепата на президентската институция за постигането на тези цели.

Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва представлява голямата част от запасното войнство в България. Структурата на организацията включва 43 областни организации в цялата страната, в които са учредени 300 общински организации, под чието ръководство са 653 дружества и клубове. Общата численост на членовете на СОСЗР е около 27 600 души, посочват от прессекретариата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още по темата: армияРумен Радев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
3
 
2
 
! Отговори
USA IS GOD BLESSED преди 5 месеца
86 Как е красная чебурашке пак ли си избягала от Карлуково
64
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Украйна умре.
63
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Министърът на отбраната на Германия Писториус обяви, че следващата година Германия ще предостави 200 хиляди куршуми на Украйна. Без майтап - 200 хиляди куршуми, по телевизията го каза в интервю.
62
1
 
2
 
! Отговори
п.п. преди 5 месеца
подготовката върви украйна отново да е област в руската федерация!
61
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Словашкият премиер Роберт Фицо окончателно отказа оръжия на Украйна.
60
3
 
4
 
! Отговори
Фа т мака Рундьо преди 5 месеца
Не трябва да се помага на Украйна трябва да се свалят га щи пред Русия за да няма военна агресия.
59
3
 
3
 
! Отговори
Хомяков преди 5 месеца
Ушкo Радеф , за какво ни е армия? Tя е само гарант за война. Ако нямаме армия е гарантирано че никой няма да воюва с нас. Нали таква ти е ушатската логика спрямо укрите - да не им пращаме оръжие че да спре войната.
58
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ДАНС трябва да разследва този от снимката дали е имало някакви планове за действие, ако руснаците ни "асвабадят" отново. Става все по-очевидно, че са готвили нещо. От реториката на тоя в първите дни на нападението на руснаците през разни копейки, през Яневци и други подобни -всичките висши военни в един глас говорят опроките на руския диктатор. Това е НЕДОПУСТИМО в една демократична държава и със сигурност е знак, че нещо се е готвило.
57
1
 
2
 
! Отговори
Факт преди 5 месеца
Аре чупарата в Сибир, пудлого.
56
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Честит Никулден! :)
55
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Как е контрата, как е контрата?
54
0
 
1
 
! Отговори
бабаяга преди 5 месеца
Този защо си мисли, че има такава?!
53
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Трябва по-смело, обаче всички политици сте за смяна до един, от чистачката в мин. съвет до президент, мишльоци!
52
1
 
3
 
! Отговори
Българин преди 5 месеца
До Анонимен 65 "Мисля че ще се събудим един ден и Радев ще обяви държавен преврат" Това е бил плана на руския диктатор - да прегази Украйна и да тръгне през Молдова с помощта на руските "миротворци" там, след което да направят десант в България а Радев да обяви, че всъщност руснаците не са окупатори а "асвабадители" и да обяви, че българската армия не може да се бие с тях, защото "така или иначе ще загуби" и "трябват мирни преговори".
51
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 67 Хахахаха. Както обикновено, "осигуряват", когато нищо не го заплашва, но в Донбас не смеят да летят, щото ще им "осигурят" място до крайцера МаЦква. Руските военни са пълна пародия. Дай им паради и убийства на цивилни. Това е силата им.
50
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 62 "И ги излъгаха." Напротив, СА получава едни от най-модерните американски оръжия.
49
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Изтребители Су-35 на руските въздушно-космически сили със стандартно авиационно оръжие от различни класове осигуряваха въздушна поддръжка по цялата траектория на полета на самолета на Владимир Путин по време на международния полет.
48
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Мисля че ще се събудим един ден и Радев ще обяви държавен преврат и ще ни вкара всички евроатланти в Белене. Честно казано малко ме плаши
47
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Байдън нарече прекратяването на подкрепата за Украйна "абсолютна лудост". А шефът на Министерството на финансите на САЩ каза, че ограничаването на подкрепата за киевската хунта е неприемливо, тъй като САЩ ще носят отговорност за поражението на Украйна.
46
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Искате да се развивате, искате технологии, това е Америка, елате с нас, това е правилният избор. Така говореха американците на Саудитска Арабия. И ги излъгаха.