Румен Радев зове политиците да не губят връзка с армията

Така щели да осъзнават последиците от решенията си в сферата на отбраната
123
Румен Радев зове политиците да не губят връзка с армията
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Политиците не трябва да губят връзка с Българската армия, за да осъзнават значението и последиците от решенията си в сферата на отбраната и сигурността. Това заяви президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев на среща с ръководството на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР), съобщиха от прессекретариата на президента.

Отчетлива тенденция е все по-често отговорни постове в законодателната и изпълнителната власт да заемат много хора, които нямат задълбочена представа от проблемите в областта на сигурността и отбраната, но от техните решения зависи развитието на тези сектори и бъдещето на страната, посочи държавният глава, цитиран в съобщението.

Румен Радев оцени високо дейността на СОСЗР за съхраняването на традициите и потенциала на запасното войнство в България, като част от европейското запасно войнство. По думите на президента от изключително значение е СОСЗР да продължи да работи за предаването през поколенията на българските воински традиции и завети, тъй като България се нуждае от добре подготвени, образовани и възпитани в родолюбие млади хора.

Държавният глава призова за още по-тясно взаимодействие между СОСЗР и Министерството на образованието и науката за развитие на патриотичното възпитание у нас, което заслужава много по-голямо внимание от страна на институциите. Откроена бе и дейността на СОСЗР за опазване на културно-историческото наследство чрез опазване и поддържане на военните паметници в България, за което организацията може да изпълнява и водеща роля.

По време на срещата председателят на СОСЗР генерал о.з. Златан Стойков представи пред държавния глава предизвикателствата пред организацията и нейните приоритети. Сред тях са приемането на проектозакон за запасното войнство в България, хармонизиран с действащото европейско законодателство, създаването на национален фонд „Български военни и военно-исторически паметници и мемориали“ с участието и подкрепата на Министерствата на отбраната, финансите, културата, общините и запасното войнство, както и обявяването с постановление на Министерски съвет СОСЗР за Национално представителна военно-патриотична организация в България, Европа и като член на Междусъюзническата организация на офицерите от резерва (CIOR). Румен Радев изрази подкрепата на президентската институция за постигането на тези цели.

Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва представлява голямата част от запасното войнство в България. Структурата на организацията включва 43 областни организации в цялата страната, в които са учредени 300 общински организации, под чието ръководство са 653 дружества и клубове. Общата численост на членовете на СОСЗР е около 27 600 души, посочват от прессекретариата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още по темата: армияРумен Радев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
5
 
! Отговори
Toй преди 5 месеца
Аз не съм родолюбец и не ме бройте ама никак за запасно войнство и каквото и да се нарича там някакво средновеково понятие. Дреме ми за всичко войнско и армейско, света е прекаресен и живота е най-ценното нещо, който може да асе живее навсякъде. Нека да е МИР.
24
3
 
4
 
! Отговори
Ши Би Чоф преди 5 месеца
Газа си давам за Рушия
23
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Защо русофилите ?? Защото начело на армията са инсталирани буквално промити от руснаците мозъци. Радев, Шивиков, Янев, вече ясно го демонстрираха. Сигурен съм , че е ФРАШКАНО с още много такива, възпитавани в любов към "националните" интереси .... но руските. Точно като тях.
22
0
 
7
 
! Отговори
Защо русофилите ?? преди 5 месеца
Пиночет направи преврат и ликвидира комунистическото болшевишко крадене на Алиенде. И да, през Военен режим мафия няма, дори да е силна като нашата ДС мафия.
21
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тая шия не е от туршия. Нали така Румба? Яко кинти у джоба, и от руснаците, и от НАТО. Голям хитрец, играе двойно нон-стоп.
20
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Констатация Разликата е, че България не разчита на умрелия руски скрап, а на най-мощния военен блок в света, тъй че приказките на руските наколенки как тези нефелни консерви "много ни трябвали" са само матрял за опорките на руската пета колона, НИЩО ПОВЕЧЕ.
19
2
 
2
 
! Отговори
Помнещ преди 5 месеца
До Public enemies А преди не разчитахте ли на Червената армия? Или ме лъже паметта какви бяха инструкциите ни?
18
1
 
4
 
! Отговори
Констатация преди 5 месеца
Сега Руският агресор сато прегази Украйна или поне половината от нея ще продължи към Молдова,Ромъния и България.Но вие нали сте най умни в кавички от всички останали и те си давате умрелия руски скраб дори като помощ за Украйна!
17
3
 
2
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 5 месеца
Със войната на Путин платената ни българска армия се разбяга като пилци.Никой не вярваше че в 21-ви век , може да се наложи армията ни да участва във реални военни действия.Замисъла на Путин е да подпали Европа.
16
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До За наше огромно "съжаление, армията ни е твърде малка, за да спретне един преврат" Русофилите си мечтаят за военен преврат! И вие искате още доказателства че са национални предатели!
15
1
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 месеца
ха ха!..Че кой от "политиците" е имал връзка с армията,че да я изгуби ?
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Според мен едно нещо е сигурно - за разлика от предците си, съвременния човек е свикнал на удобен, цивилен живот, и по никакъв начин не е подготвен, не само за война, но дори за оцеляване при някакви съвсем леки екстремни условия - като например спиране на тока за по-дълго време. И това е не само при нас, а в целия свят. Задължително трябва да се въведе някакъв тип подготовка за оцеляване, например нещо подобно на скаутски лагери, и тогава хората ще посрещат много по-лесно несгодите в живота
13
3
 
6
 
! Отговори
NATOвски Генерал преди 5 месеца
Радев кажи какво полезно за народа направи за 2 мандата само 1 нещо?!
12
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
"за развитие на патриотичното възпитание у нас" Какво бе руски, и ние ли като фашистите в Москва ще караме децата си да маршируват и да сглобяват бойни дронове вместо да учат наука?
11
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Радев, соц преврата, който бяхте замислил не успя.Тотален провал.Борисов и Пеевски отново за начело, а Доган е собственик на държавата.И какво ви остава Радев, костовистите отидоха пак при Доган.Сега ви останаха бтр ите..Впрочем и тях ви взеха.Некадърник.
10
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Георги Илиев Митев.. ИСКАМЕ СИ ИЗМИСЛЕНИТЕ ГЕНЕРАЛИ , БАЦЕ , АТАНАС АТ. ,.. И ПОДОБНИ ''КАДРНИ'' ВЕЛИЧИЯ .Радев поне СПАЗВА Конституцията , до като всички останали я прескачаха , ... за ПАРИ !
9
3
 
2
 
! Отговори
До Анонимен 5 преди 5 месеца
До Анонимен 5 . . . . .А Вие били ли сте в казармата?
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
В Бг няма армия , има само администрация , която е в пъти по-голяма от редовия състав !С една дума , ГЕНЕРАЛИ , .... БЕЗ АРМИЯ !
7
3
 
9
 
! Отговори
БеГетото на ЕС преди 5 месеца
Румба признай че искаш ти да ги върнеш на скраб рушките бтр-и да вземеш парите
6
3
 
6
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 5 месеца
Държава която се ръководи от генерали и фуражки никога не се е откъсвала от репресивните организации като милиционерските , полицаите , военните и охранителните фирми . Този комунист и генерал , а понастоящем и президент явно се нуждае от повече насилие спрямо българският народ.