Бюджет 2024 е обнародван в "Държавен вестник"

Той беше окончателно гласуван в последния работен ден на НС
30 дек 2023 09:30, Красимир Ангелов
93
Бюджет 2024 е обнародван в "Държавен вестник"
Снимка: БГНЕС

Бюджет 2024 е обнародван в извънреден брой от днес на Държавен вестник.

Бюджетът беше окончателно гласуван в последния работен ден на НС, преди депутатите да излязат в коледна ваканция – 22 декември.

Заложените приходи, помощи и дарения в държавния бюджет за 2024 г. са общо 43 406 519 700. От тях данъчните приходи се предвиждат да са общо 38 616 002 000 лв.

Още по темата
Предвидените разходи са в размер на 23 659 736 900, като текущите разходи са за 20 092 397 200 лв., в това число за персонал - 9 773 008 900 лева.

Заложените капиталови трансфери са 15 880 000 лева.

Заложеният дефицит е 3 %.    

От 1 януари минималната работна заплата става 933 лв.

В бюджета бяха гласувани 68 млн.лв. допълнително за култура. В него като цел залегна построяването на Национална многопрофилна детска болница. За пръв път бяха разписани в конкретика прогнозните размери на капиталовите разходи по инвестиционните програми за национални и общински проекти.

С държавния бюджет бяха увеличени таксите за хазарт, като очакваните приходи, според разчетите на финансовото министерство, са 200 млн. лв.

След гласуването на план-сметката на държавата министърът на финансите Асен Василев посочи, че бюджетът е реалистичен, но няма да е лесен за изпълнение. Той подчерта, че за първи път в него абсолютно всички капиталови разходи, разход по разход, са описани - както националните, така и общинските. А консолидираната фискална програма е фокусирана върху доходите с много сериозни капиталови инвестиции, които да позволят един доста добър икономически растеж догодина, заяви министърът и допълни, че програмата е разчетена при дефицит от 3 % , което ни позволява да влезем в еврозоната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
9
 
! Отговори
до 39 преди 4 месеца
Показал е топки на културиста от Нап
36
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До29. А някви факти да приложиш, с кво те е очаровал, кво е стабилизирал и къде е показал топки, щото с празни приказки досега, нищо не става, тиви номер 2 накуп, даже тиквена сглобка си спретнаха, за капак сложиха шиши да ги командори.
35
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Американците използват точно такива неуравновесени, обартни , наркомани като Киро и Кокорчо насякъде да си прокарват итересите
34
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Народът е казал:няма по -голям от хляба.Затова го е казал, заради подобни театрали.
33
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Псевдо културата получила пари.Били важно да си гладен ,ама да ходиш на жалък театър.Ама вие културата нали затова искате пари, за да се наядете и напиете още повече, че винаги не ви стига.Един нормален човек му стига един хляб, а вие не ви стига едно шише ракия.Пияни некадърници.
32
4
 
12
 
! Отговори
Virtuozzo преди 4 месеца
Само по физиономията е ясно ,че това същество страда от някакво физиологично увреждане ,а от там и ментално !Освен това няма и българско гражданство !
31
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Не е добре психически,има физиономия на Луд,затова разглобката го избра за министър на финансите.
30
4
 
6
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 4 месеца
До Асенпа то само асанчо и киро айкидото са различните лица по телевизора. останалото си е същата притоплена вкисната боб чорба от 1996
29
3
 
2
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 4 месеца
До Анонимен26 верно е . качеството на триците в хлеба и соевия шрот в каймата са ненадминати. а фуражното сухо мляко от франция е по добро даже от сурово прясно за кисело млеко и сирене, там хората си имат стандарти.
28
5
 
14
 
! Отговори
Коко Джамбо преди 4 месеца
Кокора е луд.Нови по високи цени на вода,ток и много други изненади .Ще ни суровака за Новата година.
27
7
 
9
 
! Отговори
Асен преди 4 месеца
Асен...най-голямото недоразумение от времето на Виденов. Ще го задухаме яко
26
7
 
1
 
! Отговори
смех преди 4 месеца
Обаче понеже нямат за какво да го хванат, зложелателите на КОКОРЧО са му изнамерили някакво старо видео и се смеят на него, когато е бил хлапе и танцува. Не ви прави чест, момчето си прави кефа, вие му се подигравате.
25
8
 
4
 
! Отговори
KOKOРЧО fanbase преди 4 месеца
Асен Василев е най-стабилния мъж с тoпки, който има в българската политика. Аз го уважавам и му имам доверие. До сега не ме е разочаровал. Нека продължава по същия начин и скоро време може да му построим и паметник. Успех бате КОКО! С теб сме!
24
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
От фрау урсула ще има за всики афганистанци от сърце за новта година
23
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ОСТАВКА!
22
2
 
8
 
! Отговори
отец Навлажнений преди 4 месеца
Сглобката още не се е изправила пред някаква криза. Най-голямата им криза беше сглобяването т.е. създаването. Най-голямата им цел е да влезем в Шенген. Това е доста ниска цел. Това ли е визията ви за развитието на държавата? Да приемем бюджета и да влезем в Шенген?Мисля, че българите можем повече от това да стърчим по ръбовете на Европа драги ни управляващи.С това късогледство колкото и да се пулите няма да видите накъде отиваме.
21
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Българи, живеете по добре от всякога, просто сега ви е позволено да мрънкате, а вие сте ненадминати по това. Пък и с вас и без вас, все тая
20
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Браво! Вече няма мърдане - България тръгна нагоре към прогрес.
19
2
 
14
 
! Отговори
ХХХ преди 4 месеца
Физиономията му говори за състоянието на България ......Вижте как е изглеждал Хан Аспарух , Капитан Петко Войвода , Васил Иванов Кунчев (Левски) ......вижте и тази подигравка на природата !
18
2
 
3
 
! Отговори
ХОДЕТЕ ПРЕЗ ДЕН преди 4 месеца
НА РАБОТА И МИНИМАЛНАТА ЩЕ ВИ СКОЧИ ДВОЙНО