Антоанета Цонева: Президентът страда от липса на легитимност

Тя отново опроверга, че ще приемем бежанци заради Шенген
7 яну 2024 15:30, Нели Христова
177
Антоанета Цонева: Президентът страда от липса на легитимност
Снимка: БГНЕС

"Въпросът с чий мандат да е правителството след ротацията се поставя не от партиите, а от журналистите и анализаторите. Лично за мен по-важното е да бъде изпълнен ангажиментът с ротацията, Мария Габриел да стане премиер, да се изпълнява управленската програма, да се направи преглед на свършеното. Това управление има смисъл единствено ако не се отклонява от заявените политически ангажименти". Това заяви народният представител от "Продължаваме Промяната - Демократична България" Антоанета Цонева пред БНР.

"Няма да попълваме кадровите назначения в регулаторите по партийни квоти", заяви Цонева. По думите ѝ, кандидатите трябва да имат ясен профил не просто на хора, които отговарят на законовите изисквания за поста, а са професионалисти с висока компетентност и обществено признание. "Вярвам, че у нас има достатъчно богат човешки капитал, така че страната ни наистина да може да се движи с необходимата скорост. България има нужда от скорост, която да ѝ даде перспективата да е около масата за вземане на решения по всички големи европейски теми. Когато националните политики са добре уплътнени и синхронизирани с посрещането на предизвикателствата в международен мащаб, страната ни ще се развива бързо и устойчиво", смята народният представител.

За атаката на президента Радев на конституционните промени пред Конституционния съд, Цонева отговори, че в това няма изненада, защото той отдавна обяви намерението си и с колегите ѝ ще прочетат внимателно мотивите му. Но упрекна държавния глава, че не е изпълнил обещанието си още от предишния си мандат да предложи свои промени в конституцията. И че дори не се включил в дебата по предложените от мнозинството промени, а е предпочел да бъде яростна опозиция. "Президентът смята, че този парламент е нелегитимен да променя конституцията, но всъщност той страда от липса на легитимност и смали мащаба на институцията до опозиционерски ажиотажи", каза Цонева.

Депутатът опроверга и твърденията на БСП и "Възраждане", че заради членството в Шенген България е поела ангажимент да приема бежанци. Тя напомни, че всички ангажименти са еднакви за всички страни от Шенгенското пространство и са поети още преди 10 години в Дъблинското споразумение, а за миналата година Австрия ни е върнала едва 113 мигранти. Цонева е убедена, че още през настоящата година ще осигурим и членството си в сухопътния Шенген.

Като депутат, избрана от един от т.нар. смесени райони - Разград, Цонева коментира заявката на Ахмед Доган евентуалните бъдещи съпредседатели на ДПС - Делян Пеевски и Джевдет Чакъров, да разширят електоралното влияние на партията и в тези райони. "За мен ще бъде важно как ДПС ще може практически да осъществи тези заявки, защото трябва да има юзди на манипулациите по време на избори и избирателите да гласуват свободно, а не под натиск. Ще следя как това ще се случи в такива райони като моя, за да може да се уплътни със смисъл онова, което казва Доган", каза политикът от "Да, България".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Президента абсолютно от нищо не страда. Той има пълно народно доверие.
121
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Крадеца вика дръжте крадеца" народна поговорка. Ако не беше ПП ДаБг нямаше да влезе дори в Парламента но влезе на техния гръб. Не стига че те направиха кариера от своя страна на гърба на президента. Срамота е това сега да говорят за нелигитимност след като той им помогна те да го плюят.
120
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
От липса на легитимност страда НС по личното признание на депутати лидери на партии и коалиции. Целия народ чу това на записа от таблета !
119
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Според Алекс лъжата трябва да е с мярка. Лъжата е недопустима Алекс.
118
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
" Тази госпожа..." е тррол който работи за Герб. Вчера се появи под този Ник и веднага го разпознах. Само Герб и ДПС не са намерили място в Ника му... Не различавате ли истината от лъжата.
117
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тази пък има легитимност 0
116
3
 
7
 
! Отговори
американеца преди 3 месеца
а парламента от кво страда с 15% одобрение на усвояван е на пари без легитимност и промени в конституцията
115
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А,ти антоанетке от празна глава
114
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До АлексЗа президент се гласува един път на 5 години, а за Парламент гласувахме 6 пъти за 2 години... ясно е, че няма как да се сравняват!
113
6
 
13
 
! Отговори
Алекс преди 3 месеца
"Президентът страда от липса на легитимност".Ало,Цонева,мислиш ли преди да говориш или просто си тренираш лицевата мускулатура.Виж колко избиратели събра Радев и колко ПП/ДБ с помощ от ала-бала машините.Лъжата,както и пиенето,трябва да са с мярка.
112
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Христо Христов. Не се ли съмняваме в легитимността на изборните резултати. Защото в легитимността на президента никой нормален човек не се съмнява.
111
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Е не , трябва да ходят предварително на прегледи тия хора нямат място политическия живот на страната. Не ни се слушат толкова глупости бе.
110
2
 
10
 
! Отговори
тъпомер преди 3 месеца
Това сайт за вицове ли е?Що ми се вижда като седемполова и със спиртни торбички под очите,мираж ли е ?
109
4
 
11
 
! Отговори
London преди 3 месеца
Тази рошавата каква е ??ОТ КЪДЕ СЕ ДОМЪКНА ТА И НА ПОЛИТИК СЕ ПРАВИ??
108
4
 
13
 
! Отговори
Xxx преди 3 месеца
Да кажеш за някой ,избран с 2000000 гласа,че е нелегитимен..
107
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тая коя беше....
106
1
 
8
 
! Отговори
Ю. Славков преди 3 месеца
Въпросът с Шенген не стои така, както го представя Цонева. Който знае немски, може да провери на сайта на австрийския парламент: parlament.gv.at. Документ от 28.04.2023 г. - 14357/J., 69 страници, 69 въпроса с подвъпроси. Питане до министър Карнер и председателя на Националния съвет Соботка. Обърнете внимание на таблиците след 50-та - 52-ра страница.
105
4
 
15
 
! Отговори
Niki13 преди 3 месеца
"Президентът смята, че този парламент е нелегитимен да променя конституцията, но всъщност той страда от липса на легитимност и смали мащаба на институцията до опозиционерски ажиотажи" - явно броя на гласувалите за ппдб, който е в пъти по-малък, от тези гласували персонално за президента, няма значение, важно е за кох е гласувало посолството.
104
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До АнонименЕ колко са МИЛИОН гласове при положение че населението е 7 млн? Май не толкова много, а?
103
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не подкрепям политиката на Радев, но той е избран мажоритарно, при по-голяма избирателна активност, и като абсолютен брой гласове, има повече от която и да е партия в сегашния парламент. Та не страда от липса на легитимност.