Антоанета Цонева: Президентът страда от липса на легитимност

Тя отново опроверга, че ще приемем бежанци заради Шенген
7 яну 2024 15:30, Нели Христова
177
Антоанета Цонева: Президентът страда от липса на легитимност
Снимка: БГНЕС

"Въпросът с чий мандат да е правителството след ротацията се поставя не от партиите, а от журналистите и анализаторите. Лично за мен по-важното е да бъде изпълнен ангажиментът с ротацията, Мария Габриел да стане премиер, да се изпълнява управленската програма, да се направи преглед на свършеното. Това управление има смисъл единствено ако не се отклонява от заявените политически ангажименти". Това заяви народният представител от "Продължаваме Промяната - Демократична България" Антоанета Цонева пред БНР.

"Няма да попълваме кадровите назначения в регулаторите по партийни квоти", заяви Цонева. По думите ѝ, кандидатите трябва да имат ясен профил не просто на хора, които отговарят на законовите изисквания за поста, а са професионалисти с висока компетентност и обществено признание. "Вярвам, че у нас има достатъчно богат човешки капитал, така че страната ни наистина да може да се движи с необходимата скорост. България има нужда от скорост, която да ѝ даде перспективата да е около масата за вземане на решения по всички големи европейски теми. Когато националните политики са добре уплътнени и синхронизирани с посрещането на предизвикателствата в международен мащаб, страната ни ще се развива бързо и устойчиво", смята народният представител.

За атаката на президента Радев на конституционните промени пред Конституционния съд, Цонева отговори, че в това няма изненада, защото той отдавна обяви намерението си и с колегите ѝ ще прочетат внимателно мотивите му. Но упрекна държавния глава, че не е изпълнил обещанието си още от предишния си мандат да предложи свои промени в конституцията. И че дори не се включил в дебата по предложените от мнозинството промени, а е предпочел да бъде яростна опозиция. "Президентът смята, че този парламент е нелегитимен да променя конституцията, но всъщност той страда от липса на легитимност и смали мащаба на институцията до опозиционерски ажиотажи", каза Цонева.

Депутатът опроверга и твърденията на БСП и "Възраждане", че заради членството в Шенген България е поела ангажимент да приема бежанци. Тя напомни, че всички ангажименти са еднакви за всички страни от Шенгенското пространство и са поети още преди 10 години в Дъблинското споразумение, а за миналата година Австрия ни е върнала едва 113 мигранти. Цонева е убедена, че още през настоящата година ще осигурим и членството си в сухопътния Шенген.

Като депутат, избрана от един от т.нар. смесени райони - Разград, Цонева коментира заявката на Ахмед Доган евентуалните бъдещи съпредседатели на ДПС - Делян Пеевски и Джевдет Чакъров, да разширят електоралното влияние на партията и в тези райони. "За мен ще бъде важно как ДПС ще може практически да осъществи тези заявки, защото трябва да има юзди на манипулациите по време на избори и избирателите да гласуват свободно, а не под натиск. Ще следя как това ще се случи в такива райони като моя, за да може да се уплътни със смисъл онова, което казва Доган", каза политикът от "Да, България".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
1
 
11
 
! Отговори
До 59 преди 4 месеца
Ти това да не го прочете в някой хороскоп, правен от Роската на входа на стария ГУМ в Благоевград? Или ти го прошепна някоя ирландска пастирка?
61
2
 
22
 
! Отговори
ха ха ха преди 4 месеца
Тонче, пиле шарено! На теб, гургулице, толкоз много неща ти липсват, че ако го осъзнаеш, ще се гръмнеш!
60
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Антоанета Цонева е родена в Разград, завършва СУ със специалност БЪЛГАРСКА ФИЛОЛОГИЯ. Чрез Протестна мрежа и института си за наблюдение на избори Антоанета Цонева усвоява около 500 хиляди лева от Америка за България и Отворено общество към 2014-2015г. За жалост НОВИТЕ ДЕСНИ като копипейст заместиха червените леви в ГОЛЯМОТО ПЛЮСКАНЕ.
59
7
 
27
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 месеца
Президентът в момента е най-легитимният от всички останали държавни чиновници.
58
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Перем Правилно Делян и Бойко
57
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Цонева идва от НПО БХК освен това е записана още при Прокопиев за измекярщината си с фондациите.
56
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
яхвай метлата зла жено
55
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Психология Че то само вие путинджиите наричахте така Плевнелиев. Дори и след 7 години омразата ви към него продължава и не затихва. Вие русофилите сте силни единствено в омразата си това е чуството което ви дава сили за живот.
54
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Така става когато Българина е безотговорен и не гласува власта отива в ръцете на неолибералните .ърши и национални предатели. Третополовата нелигитимна продажна твар Цонева да говори за нелигитимност на човек който е с най висок рейтинг и одобрение от Българите е несериозно.
53
5
 
25
 
! Отговори
Психология преди 4 месеца
Това, че някои критици наричат сегашния президент "лицето" Радев е комплимент в сравнение с определнието им за предшественика му, оная "пу.ка Плевнелиев".
52
27
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Президентът ни е евразиец в никакъв случай не може да го наречем българин.
51
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Koй roвopи зa лerитимнocт?!
50
25
 
7
 
! Отговори
ПОЛУ. КОПЕЙКА преди 4 месеца
РАДЕВ И КОПЕЙКИТЕ РЕВАТ, ЧЕ БЪЛГАРИЯ НЕ БИЛА ПРИЕТА В ШЕНГЕН..????....НА КАКВИ ВИ ИЗГЛЕЖДАТ..?
49
24
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Истината е че президента не страда от липса на легитимност, а от липса на акъл. То затова е и русофил.
48
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До СпецаТова ли? Антоаминета Цонева!
47
2
 
27
 
! Отговори
Спеца преди 4 месеца
Коя е тая жалка персона?
46
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ЗА СЕГАШНИЯ ПАРЛАМЕНТ СА ГЛАСУВАЛИ 15% ОТ ГЛАСОПОДАВАТЕЛИТЕ В БЪЛГАРИЯ. ТОВА ЛЕГИТИМНО ЛИ Е?
45
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
КО РЕВЕ ТАЯ ОТ ПАРТИЙНИЯ ДОМ?
44
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
то щото от СглобкаСтрой ООД имате голема легитимност
43
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Точно пък от ДБ да говорят за легитимност. Те са като ***. Трябва да се прихванат за някого за да успеят и да съществуват. Самостоятелно дори 2% трудно прескачат на изборите.