Секретар на Радев: Тагарев да изясни дали ще се разполагат чужди военни сили у нас

При ротацията президентът ще проведе консултации с всички парламентарни групи
13 яну 2024 12:01, Елка Василева
401
Секретар на Радев: Тагарев да изясни дали ще се разполагат чужди военни сили у нас
Снимка: архив, БГНЕС

"Ще има ли разполагане на чужди военни сили на територията на България трябва да се изясни от самия Тодор Тагарев, когато се върне". Това каза пред БНТ Димитър Стоянов - секретар на президента по отбрана и сигурност и бивш служебен военен министър.

"Тази тема не е дискутирана с премиера, върховния главнокомандващ, не е дискутирана и в комисията по отбрана в НС", посочи Стоянов.

Още по темата
По думите му Тагарев е имал желание да посети САЩ още през октомври, но е имало задължително условие да подпише договора за бойните машини "Страйкър". Документът обаче беше подписан по-късно, съответно и визитата му се изместила.

Стоянов определи като необмислени думите на Тодор Тагарев за евентуално участие на България в операцията срещу хутите в Червено море.

 "Едни такива необмислени думи поставят в изключително сложна ситуация българи, пленен на един кораб и трябва много внимателно да коментираме как и къде ще участваме и имаме ли мандат да говорим тези неща", каза Стоянов.

Процедурата за ротацията ще мине съгласно Конституцията и преди връчването на мандата президентът ще проведе консултации с всички парламентарни групи - така Димитър Стоянов отговори на въпроса смята ли Румен Радев да саботира смяната на властта.

"Президентът ще го направи така, както изисква Конституцията и няма да даде повод на сглобката да го атакува по такъв начин за нарушаване на Конституцията", посочи Стоянов.

Президентът Радев не води войни с когото и да е било - неговата роля е да защитава правата и интересите на обикновения български гражданин, да защитава националните символи и историята, категоричен е Стоянов.

"Той говори с факти и там, където трябва да критикува т.нар. сглобка, той я критикува. Това вероятно не се харесва на министър-председателя Денков, но това не е проблем на президента", посочи Стоянов.

Той определи като абсолютен провал частичното приемане в Шенген и приемането на допълнителни условия от страна на България.

"Още 2011 г. България беше покрила техническите критерии за Шенген изведнъж сега се повиха нови изисквания и България клекна пред тях, само и само правителството да си закачи брошката на успеха от приемането ни в т.нар. "полу-Шенген", коментира Стоянов.

Промените в Конституцията са приети от Народното събрание с най-малко юристи и с едва 8% одобрение от българските граждани, каза още бившият служебен министър.

"Посочете ми един виден конституционалист - изключваме видните такива г-н Пеевски, г-н Петков и г-н Борисов, които така скоростно и без обществено обсъждане приеха промените", каза Стоянов.

Не е вярно и твърдението, че президентът е атакувал промените в Конституцията заради своите правомощия.

"От 21 параграфа е атакувал 8, от които само един касае служебното правителство. (...) Той атакува промените заради едни двусмислени и на моменти противоречащи си норми", каза Димитър Стоянов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


401
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
296
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Секретаря на радев първо се отчита на Митрофанова, после на позитано, после на радев и чак тогава се изказва ... неподготвен.
295
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ако бяха позволили на Гешев да влезе в президентството преди време навярно щеше да намери доказателства за държавна измяна. Защо го спряха Гешев тогава????
294
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да ще се разполагат.Те сащ са разположили по цялото земно Кълбо техни бази.Пазат Демокрацията която е по техен образец.
293
8
 
6
 
! Отговори
Тон преди 3 месеца
Тагарев е гнусен! Не ни занимавайте с Русия и Украйна ,важна е България !
292
6
 
8
 
! Отговори
Анета преди 3 месеца
Димитър Стоянов - агент на ДС и отявлен путинофил. Точно заради направения законен обиск от прокуратурата в президентството на Стоянов и Малинов, Фърчилко Решетников дигна юмруче, организира бунт срещу законното правителство, завзе властта, в нарушение на Конституцията назначи К. Петков и неговите служебни сключваха договори с 30 годишен срок, окупираха служби и министерства...Вместо в затвора този, малинов и пРезидента още вилнеят в президентството и тровят България. Срам, срам, срам...
291
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Управляващите ни *** ни вкарват във войната по искане на САЩ . Народът спи. Но когато започнат да падат бомби не Русия ще е виновна, а продажните управляващи и нашата неспособност да се противопоставим на каквото и да е
290
16
 
10
 
! Отговори
мхм преди 3 месеца
Секретарката на Радеф след инструктажа при Митрофанова...
289
22
 
12
 
! Отговори
sd преди 3 месеца
този стоянов е вм ири сан зелен чорап от времето на соца. дано се отрови от собственото си злов-оние и да п-ук не!
288
24
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Радев е антиславянски страхливец. Който е с Русия е монголоид. Просто е.
287
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Аве Радевци, Копейки, Корнита, каквито сте там, защо като от 19 години вече не сте спрели за 1 минута да спекулирате и да се филмирате с темата за НАТО просто не организирате един референдум? В НАТО сме без значение дали ви харесва или не и всички на които не им харесва това могат да се хванат и да си организират един референдум, щот така и така са недоволни, че влизането ни в нато е минало без такъв. Айде. Оправете проблема. Да видим дали и 15% ще съберете.
286
22
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Президента Радев и неговия антураж са най-големите вредители на България.
285
21
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
316 Срещу Радев има обвинение за държавна измяна, предаване на квалифицирана информация на трета стпана-Русия. Имаше акция в президентството със съдебна заповед. Но, всичко спря до тук. Радев тръгна да си отмъщава и извърши преврат финансиран от Божков черепа. Защо това мнозинство не гласува импийчмънт, е въпросът?
284
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
316 Че, кой назначи Киро просто като наруши конституцията? Румен Радев. Мислеше да го употреби, но май стана обратното.
283
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Много ясно че ще нали затова отиде при господарите си!
282
14
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тагаренко е вреден за България. Оставка и съд!
281
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
322 Нищо, напростацикато теб трудно се обяснява. Унгария до скоро имаше блокирани пари в Брюксел, поради нелоялната си и недемократична политика.
280
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Секретарят на Радев твърди че е инженер и не разбира от конституция. Но, как тогава един летец като Радев, разбира от конституция щом не е съгласен с конституционните промени и сезира КС заради тях?
279
13
 
9
 
! Отговори
Наострям уши преди 3 месеца
Чувам вой на копейки! Страхлив, панически вой на губещи!
278
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 312 "Дали не знае, чеУнгария води проруска политика и е черната овца в ЕС?" - и какво от това бе, про'с'так неграмотен?
277
5
 
10
 
! Отговори
До 319 преди 3 месеца
Даа бе, ППДБ които управляват са избрани от 20% от тези 30% , които изобщо гласуваха! Тоест само 350 000 българи са ги легитимирали да строят още бази на САЩ!! 350 000 от 6 900 000